2024 augusztus 03. / Kalmár Borbála
Olaszországi szállásfoglaláskor biztosan sokan találkoztak már azzal a kifejezéssel, hogy agriturismo – különösen, ha valaki borvidéken keresett olyan helyet, ahol álomra hajthatja a fejét. A 80-as években az olaszok is szembe találták magukat a vidék elnéptelenedésének problémájával, így a döntéshozók mindent megtettek ennek megállítása érdekében. Azok, akik a nagyváros helyett inkább a hagyományosabb, önellátó életformát választották, és a gazdálkodás mellett szobakiadással is foglalkoztak, adókedvezményben és egyéb támogatásokban részesültek. A megszálló vendégek nemcsak kvártélyt, hanem kosztot is kaptak, a fizetség részeként pedig olykor besegítettek a farm körüli teendőkbe.
Ez az életforma mára már Olaszországban is némileg átalakult, az agriturismo pedig olyan luxus vidéki szállássá nemesedett, ahol jelen van a házigazda, aki esténként a saját borát tölti a vendégek poharába, az asztalra pedig termelői finomságok kerülnek. Maga a fogalom megmaradt Olaszországon belül, hasonló helyekért viszont nem kell államhatárokat átszelni.
A Zalai borvidék kis országunk méltatlanul elfeledett, páratlan adottságú gyöngyszeme. Ha idehaza kirándulunk, ritkán merészkedünk a Balatonon túlra: legfeljebb csak a déli szomszédaink felé átutazóban érintjük ezt a vidéket. Pedig érdemes közelebbi ismeretséget kötni ezzel a környékkel is. Itt lelt otthonra a Bussay Pincészet, itt fogadja az egész országban egyedülálló padláspincéjében a borozni vágyókat Dóka Éva, itt hívta életre Bor.Zene.Zala névvel a környékbeli termelőket és borászatokat összefogó rendezvényét a Kányaváry Borbirtok.
A Kányaváry Borbirtok a magasból, hátunk mögött a Kis-Balaton (Fotó: Kányaváry Borbirtok)
A Kis-Balaton szomszédságában található, csodálatos panorámával rendelkező borászathoz már az odavezető út is mesebeli; megérkezvén a Kányaváry Borbirtok épületegyütteséhez pedig szinte észrevétlenül hagyjuk magunk mögött a városi lét minden gondját. A helyi adottságokra épülő borszortimentért Csuka Bence borász felel, aki szabadidejében állatokkal is foglalkozik, így nem ritka, hogy a borkorcsolyaként felszolgált falatok is az ő keze munkáját dicsérik. A borászathoz kényelmes, mindennel felszerelt szobák is tartoznak, az élményt pedig a délutánonként nyitva tartó konyha teszi teljessé. A környék a fentebb említett borászatokon túl is számtalan kikapcsolódási lehetőséggel csábít, azonban ha valaki szívesebben töltene pár napot valahol csupán semmittevéssel, azt itt egészen biztosan megteheti.
A Zalai borvidék egyik rejtett gyöngyszeme a Kányaváry Borbirtok (Fotó: Kányaváry Borbirtok)
A Balatonról, vagy ami azt illeti, magáról a Badacsonyról is elég nehéz csupán egy helyet kiemelni a hazai „agriturismók” kínálatából, hiszen ott van egyből a Borbély Családi Pincészet, az Istvándy Birtok; vagy kicsit arrébb, már egy másik borvidéken a Pálffy Pince. Mi most mégis egy talán kevésbé kézenfekvő helyet mutatunk meg közelebbről.
A Váli Pincészet története a nagyszülői örökséggel kezdődött, egy hegyek által védett erdő kellős közepén, amelyben a budapesti vendéglátós, Váli Péter meglátta a fantáziát. Ma 19 hektárról szűr borokat, többek között olyan helyi fajtákból, mint a kéknyelű vagy a budai zöld; miközben a konyha felett is gyakran átveszi az irányítást. Szabadidejében pecázik, a fogás pedig akár a vendégek számára is kóstolható, csakúgy, mint a téli hobbiként aposztrofált kolbásztöltés eredménye. A birtok évről évre szépül, a szobáknak otthont adó vendégházak lélegzetelállítóak, a betérő idegenből néhány perc alatt válik jó barát – nehéz lesz búcsút venni.
Váli Péter gazdag vendéglátós múlttal cseppent a borvilágba, nem csoda, hogy nála minden a vendégről szól (Fotó: Nemes Róbert)
A Légli család neve összeforrt a Balatonboglári borvidékkel: az idősebbek alighanem emlékeznek még a Balatonboglári Állami Gazdaság egykori szőlészére, akinek két fia is a borászatban találta meg hivatását. A családnevet Légli Ottó vitte tovább borászatában, míg Légli Géza Kislaki néven építette fel saját pincészetét.
A Kislaki Bormanufaktúra vendégházában megelevenedik egy darabka múlt (Fotó: Kislaki Bormanufaktúra Facebook)
A mindig is a természetközeli gazdálkodást előnyben részesítő Géza néhány éve nagyobb feldolgozóba költözött, az erdőszéli Kislaki Borkert azonban megmaradt vendégfogadó térnek. A kóstoló mellé Géza felesége, Annamari készíti az ellenállhatatlanul finom kovászos kenyeret, és süti a soha abba nem hagyható pogácsát, a hidegtálra pedig környékbeli termelőktől szerzi be az alapanyagokat. És bár az autentikusan berendezett házban apartmanok is elérhetőek, az igazi természetközeli élményért még egy kicsit menni kell. Gézáék a Szőlőskislakhoz tartozó szőlőhegyen újítottak fel három parasztházat, ahol az áramot napelemek adják, a víz a kútról jön, meleget a cserépkályha biztosít, míg főzni a sparhelten lehet. Bár első olvasatra talán puritánnak hat, néhány nap elteltével könnyen rájön az ember, hogy ennél többre talán nincs is szüksége.
Légli Géza kiváló chardonnay pezsgője természetesen kihagyhatatlan a környéken járóknak (Fotó: Kislaki Bormanufaktúra Facebook)
Villány főutcája tele van meglátogatandó borászatokkal és jó szálláshelyekkel, az egyszerű kiadó szobáktól egészen a privát jacuzzival felszerelt lakosztályokig – választhat tehát ki-ki a saját pénztárcájához vagy éppen hangulatához megfelelően. Aki viszont szívesebben töltené az estéjét vagy akár az egész napját egy kevésbé zajos környezetben, jól jár, ha úti céljául a közeli, 100 lelket sem számláló Kisjakabfalvát és a Jackfall Bormanufaktúrát választja.
A Jackfall Bormanufaktúra udvarán megelevenedik a vidék minden bája (Fotó: Jackfall Bormanufaktúra Facebook)
A szépséges villányi boroknak otthont adó kúria egy műemlék jellegű sváb ház, amelyet újkori első tulajdonosai meseszerűen és autentikusan újítottak fel – a legenda szerint egyébként itt látta meg a napvilágot maga Bock József is. Ezt a hamisítatlan, a szó jó értelmében vett régimódi, tradicionális világot őrizte meg Jandrasics Borbála, hogy újra és újra elvarázsolja az ide betérőket és az itt megszállókat. Harapnivalónak bőséges reggeli vagy borkorcsolya várja a vendégeket, természetesen az elmaradhatatlan házi stifolderrel, roppanós, jó levegővel, madárcsicsergéssel.
A Neszmélyi borvidéken működő családi borászatban minden a természetességről, természetközeliségről szól (Fotó: Marossy Judit)
Tulajdonképpen az egész Neszmélyi borvidék egy nagy kikapcsolódás a város monoton zajából: a szelíd dombokon végtelen szőlőtenger, takaros borászatok, finom borok. A Turay Családi Pincészet olyan jól rétegzett, ahogyan arra csak egy igazán nagy bor képes: a szőlészetet apa és fia, István és Kamill viszi. A vendéglátásba a két feleség, Turayné Székely Éva és Truszek Tímea is besegít, míg Kamill testvére, a tatai Platán egykori cukrásza, Sára, a gasztronómia terén alkot mesterműveket. A természetközeli élményt növeli, hogy néhány éve már csak natúrborok készülnek a birtokon; a hozzá tartozó Pimpó Vendégház pedig tényleg minden extrával rendelkezik – még társasjáték is van! –, amire csak a tökéletes kikapcsolódáshoz szükség lehet.
A Turay Pincészet egy kisebb csodát hozott létre a baji szőlőhegyen (Fotó: Marossy Judit)
Címfotó: A Jackfall Bormanufaktúra felújításakor mindenben törekedtek a korhű megvalósításra (Fotó: Jackfall Bormanufaktúra Facebook)
Kerekdomb kilencedszer!
Különleges szüreti programok 2024-ben
Három boros társasjáték, amit magyarok terveztek
Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2024: megvannak a győztesek!
A sommelier, aki a Balaton partján érzi magát igazán otthon
Lendületet vesz a Magyar Bor Dél-Koreában
Pincesorok, pincefalvak Buda környékén
Milyen a hazai rozé, ha prémium?