Szerző: Ercsey Dániel

Zalai borvidék

Zalai borvidék

A borvidék egymástól távol eső területeket ölel fel, melyek gyakran történelmileg és kulturálisan is eltérőek. Földrajzilag három nagy egységről beszélünk, a Mura folyó vidékéről, a Kis-Balaton környékéről és a Keszthelyi-hegység nyugati oldaláról.

A borvidékről

Ha a horvát és a szlovén határ környékéről indulunk el (utóbbi esetén nem lehet nem szóba hozni Lendva gazdag épített örökségét és magyar borászait), a Mura folyó melletti dombok lábainál megbújt falvak, a meredek domboldalakra felfutó szőlők várnak minket. Lenti és Letenye között olyan csodák várnak ránk (ha nem félünk letérni az útról) mint a Vétyemi ŐsbükkösTormafölde határában, ahol a 170 éves erdőben az ember újra aprónak, a természet részének érezheti magát. Bár a dombvidék nem túl nagy, mégis érdemes rászánni az időt, akár a CsömödérésKistolmács között közlekedő kisvasút miatt, akár a magyar szemnek talán szokatlan bázakerettyeiolajkutak miatt. Utóbbi a magyar olajipar bölcsőjeként vonult be a történelembe, és itt ne hatalmas olajkutakra gondoljunk, sokkal inkább ipartörténeti műemlékekre, melyeket tényleg érdemes felkeresni! Aki a környéken inkább fürdene az erdei túrák helyett, annakLenti termálfürdője ideális választás (az ott található Szent György Energiaparkkal együtt), aki pedig az épületekért van oda, az feltétlenül keresse fel Szécsiszigeten az Andrássy-Szapáry-kastélyt, vagy a szintén a településen található Kerka Vízimalom Múzeumot. Ha erre tervezzük a nyaralást, a bicikliket se hagyjuk otthon!

Tipp

Sétáljunk fel Szécsisziget mellett az erdőben, a török időkben elpusztult Petróc falu XIII. századi templomához, a Mároki-kápolnához. Az ősi temető megnyugtató csöndje, vagy a kápolnában az oltár körül a falba épített ülőhelyek mind egy elmúlt világ emlékei.

Lentiből a 75-ös út egyenesen a Balaton melletti Keszthelyre vezet és erre található a borvidék szigetszerű kis egysége, a mindössze két falut felölelő szőlőhegy Bak és Söjtör határában. Bakon (a falu nevét kráter viseli a Marson!) a Makovecz tervezte faluház, míg Söjtöröna Deák-háznál érdemes akár hosszabban is időzni. (Deák Ferencről lesz még szó a borvidéken, akár készülni is érdemes belőle, a munkáiból, a levelezéséből, ha erre járunk.)

Ha a déli utat választjuk Letenyéről Nagykanizsa felé, úgy feltétlenül keressük fel Homokkomárom szőlőhegyét, ahol még favázas szerkezetű, ősöreg présházakat is találunk a kegytemplom szomszédságában! Innen nem messze már Nagykanizsa látnivalói csábítanak, köztük a modern korban nagyon is kortársnak ható Vasember-ház, aminek persze semmi köze a képregényhős Tony Starkhoz.

 

Tipp

Csak óvatosan a programtervezéssel! A Zobori Élménypark csúszdái és szurikátái, étterme és kávézója, a játékok és a birtokhoz tartozó borászat egyben könnyedén lefoglalnak egy családot egy egész napra!

A Kis-Balaton nyugati oldalán elterülő dombok sem csak szőlősorokat őriznek! Itt van a Zobori Élménypark (télen-nyáron!), természetjáróknak (csak száraz időben!) a nagybakónaki Kőszikla-szurdok, a vizek rajongóinak a zalakarosi termálfürdő, de magát a Kis-Balatont is érdemes alaposan körbejárni, a Diás-szigeten található Matula kunyhó és a Fekete István emlékhely is érdekes megálló. Garaboncon a Hét Vezér Kalandpark, Zalaváron a Történelmi Emlékpark,Fenyvespusztán az állatsimogató, Zalakomárhatárában a Kápolnapusztai Bivalyrezervátummiatt érdemes megállni és akkor még nem beszéltünk a Kányavári-szigeten található bos vöcsöktanösvényről!

A borvidék harmadik tájegysége, a Keszthelyi-hegység nyugati oldala valahol Hévíz fölött kezdődik. Ez itt a Balaton-felvidéki borvidék határa is egyben, a mozaikosság jegyében pedig gyakran nehéz eldönteni, hogy éppen melyik borvidéken járunk. A Vindornya kezdetű falunevek (Vindornyaszőlős, Vindornyalak) fölött a hegyek egy meseszép Bazalt utcát rejtenek, túrázóknak kötelező látnivaló! A zalaszántói Béke Sztúpa Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye, a zalaszentgróti Szent Gróth Termálfürdő és a település kastélyai pedig akár egy teljes napra megállíthatják a kirándulókat. A környéken van a kehidakustányi fürdő (és a már emlegetett Deák Ferenc lakóháza, ami ma múzeum), de a türjei prépostsági templom (lenyűgöző látnivaló), a Jeli Arborétum (Kám településen), valamint Vasvár fürdője és csodás építészeti öröksége is könnyen elérhető a borvidék északi határától.Gasztronómiai ajánló

Ha Zala, akkor dödölle, az ezerféle elkészítési és tálalási mód ellenére leginkább testesebb, tüzesebb fehérborokkal, melyek a Mura folyó mentén teremnek. Ha pedig könnyed fehérbor, mondjuk a Balatonhoz közelebb eső részekről, akkor kínáljunk mellé egy medvehagymás prószatekercset salátaágyon. Még a fehérboroknál maradva, a zalai erdők jó gombászhelyek, ha pedig belebotlunk elegendő bimbós pöfetegbe, csinálhatunk belőle helyi szokás szerint krémlevest, kakukkfűvel, citromfűvel, friss lucfenyő ágacskával megbolondítva. Az utóbbit azért szedjük ki a pürésítés előtt! A friss gombával készült csalánlevest a helyi sauvignon blanc-okhoz ajánljuk, főleg ha diós kecskesajt is kerül bele, a klasszikus szarvaspörkölt zalai dödöllével viszont már a nagy vörösborok terepe. A borvidék főbb gasztronómiai csomópontjai Nagykanizsán és a megyeszékhelyen, Zalaegerszegen alakultak ki, a Kis-Balaton közelsége pedig az eddig leírtakat tájjellegű halételekkel színesíti. Ahogy haladunk nyugat felé, úgy nő a tökfélék, a tökmag és az abból sajtolt olaj, a sült tök és a tökből készült levesek aránya az asztalokon, ezzel együtt a jól megválasztott, közepes testű, krémes textúrájú fehérborok szerepe is. A falusi asztalok édessége, az aludttejes prósza erdei gyümölcsökből, leginkább szederből főzött lekvárral ünneppé teszi a hétköznapokat is, kínáljunk mellé félédes fehérbort a Muravidékről.

Eseményajánló

A Zalai borvidéken mintha nem a bor lenne a főszerepben, vagy ha mégis, a borvidék tagoltsága okán nehezen lehet "zalai programokról" értekezni. Bár nem tartozik a borvidékhez, mégis fontos központ Keszthely, ahol a Keszthelyi Borünnep keretein belül a Zalai Borcégér a zalai borászok összefogásával valósul meg. Nem kell azért attól tartani, hogy zalai bor nélkül maradunk, hiszen augusztusban Zalakaroson Bornapokat tartanak, itt bizonyosan találkozhatunk a zalai borászokkal és a boraikkal is. Szintén a nyár vége felé rendezik meg Nagykanizsán a Kanizsai Bor és Dödölle Fesztivált, itt, ahogy a program neve is mutatja, már attól sem kell félni, hogy netán éhesen megyünk haza este. Aki Letenyéig menne egy boros eseményért, az figyelje a Mura Menti Bornapokat, a környékbeli borok stílusa jelentősen eltér a többi zalai termőtájétól, sokkal inkább a határ túlpartján előforduló horvát és szlovén borokkal mutat hasonlóságot. Végezetül a Zalaszabaron zajló, egyre népszerűbb Bor.Zene.Zala fesztivál illetve Zalaegerszeg sem maradhat ki a felsorolásból, a megyeszékhelyen szeptemberben Vadpörkölt és Borfesztivál csábít kóstolásra és akár egy hosszú hétvégés látogatásra is.

Lapozás visszaLapozás előre
Millenniumi Emlékmű - ZalavárMillenniumi Emlékmű - Zalavár
Zalaszántói Béke SztúpaZalaszántói Béke Sztúpa
Millenniumi Emlékmű - ZalavárMillenniumi Emlékmű - Zalavár
Zalakarosi FürdőZalakarosi Fürdő
Zalakaros strandZalakaros strand
Kápolnapusztai Bivalyrezervátum ZalakomárKápolnapusztai Bivalyrezervátum Zalakomár
Kápolnapusztai Bivalyrezervátum ZalakomárKápolnapusztai Bivalyrezervátum Zalakomár
Kápolnapusztai Bivalyrezervátum ZalakomárKápolnapusztai Bivalyrezervátum Zalakomár
Kányavári szigetKányavári sziget
Kányavári szigetKányavári sziget