Szerző: dr. Mészáros Gabriella
Fotós: Pintér Árpád

Neszmélyi borvidék

Neszmélyi borvidék

Hűséges őrt álló borvidék a Duna felett. Nem áll a figyelem központjában, mégis nagy bajok lennének nélküle. Valami hiányozna, ami csak itt van. Biztos támasz a hétköznapokra.  Kirándulóhely az ünnepekre. Ha azt mondjuk: a Duna nagyon szép folyó, nem mondtunk túl sokat. De ha így fogalmazunk: Neszmélynél a Duna mindkét partja lenyűgözően szép szőlőültetvényeket kínál – már más a helyzet. Mert hogy a folyó csak két részre oszt egy ragyogó adottságú termőhelyet, aminek hazai oldala a Neszmélyi borvidék, határon túli része Dél-Szlovákiához tartozik. Élénk és remek savú borok hazája ez, tele vibrálással, finom szerkezettel, nem ritkán illatos, lezser eleganciával teli karakterrel.

Területe és elhelyezkedése

A Duna jobb partján, Komárom-Esztergom megye területén helyezkedik el, a Gerecse-hegység dél-keleti lejtőin és a folyóra néző északi magaslatain.

A borvidék jelenlegi, 872 ha nagyságú termőterületének java része I. osztályú dűlő. A terület nagyobb része, mintegy 763 ha fehérszőlővel van betelepítve.

A borvidékhez tartozó települések a következők: Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Nagyigmánd és Vérteshely (Ászári körzet), valamint Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Mocsa, Neszmély, Szomód, Tata és Vértesszőlős (Neszmélyi körzet)

Története

Neszmély és környéke középkori hagyományokkal is rendelkező borvidék. A XVIII. századtól az uradalmi gazdálkodás áruborai biztosították a vidék borainak jó hírnevét. A XIX. század második felében jött létre az Eszterházy Csákvári Uradalom jó nevű ászári mintaszőlészete és -pincészete, amely egyben az 1897-ben felállított Neszmélyi borvidék szakmai megalapozását is jelentette. Ebben az időben a neszmélyi, duna-almási bor fogalomnak számított a hazai borértő körökben.

Később a terület (1959-ben) beolvadt a Bársonyos-Császári borvidékbe. Ez a folyamat a kor állami gazdaságokon és mezőgazdasági termelőszövetkezeteken alapuló, nagyüzemi szőlőtermesztési ideológiáját tükrözte. (A Bársonyos elnevezés a Vértestől északnyugatra húzódó löszös dombhátról származik). Neszmély önálló borvidékként csak 1977 óta szerepel újra, ahol jellemzően fehérszőlő-­fajtákat termesztenek. Híres bor volt a XIX. században és a XX. század első felében a Neszmélyi Rajnai Rizling és a Neszmélyi Szemelt Rizling. Utóbbi elnevezés a borkészítéshez felhasznált szőlő válogatott, szelektált jellegére utalt.

A mai szabályozás szerinti Neszmélyi borvidék mellett tehát ide tartoztak a móri, pannonhalmi és az etyeki borvidékek is. Ma már kissé meglepő felsorolás, de talán nem indokolatlan. A klimatikus és talajadottságok, akárcsak az itt készülő borok karaktere összeköti a termőhelyeket. Az biztos, hogy ezek a termőhelyek többnyire az üde, szépsavú, karcsú borok ideális hátterét alkotják akárcsak itt, Neszmély környékén. A száraz fehérborok között igen népszerűek az üde, friss savú, könnyen megjegyezhető gyümölcsös illat- és ízjegyeket adó borok. A világ bármelyik, szőlőtermesztésre alkalmas táján elkészíthetők, de nem lesznek mindenütt egyformán kiegyensúlyozottak, mégis könnyedek és aromákban gazdagok. Ritkább a hordóban érlelt borok megjelenése. A világban általában ott találkozunk hordóban erjesztett és érlelt fehérborokkal, ahol a természetes savtartalom alacsonyabb.

A neszmélyi borok termőhelye nem került még annyira közel a hazai igényes borfogyasztó közönséghez, hogy a dűlőket nevükön emlegetnénk. Ma még csak egyiket-másikat ismerjük pl. Meleges-hegy, Gőte-oldal, Páskom, Látó-hegy. Az, hogy néhány éven belül ezek a dűlők is önálló életre keljenek az igényes borfogyasztó közönség számára azon múlik, milyen borokat kóstolhatunk a jövőben ezekről a területekről. A tiszta ízű, határozott és jó szerkezetű borok egyre-másra kerülnek elő a borvidékről.

Talajadottságai

A borvidéki alapkőzet kréta és eocén márga, valamint agyag. Fölötte lösz és barna erdőtalaj alakult ki.

Két jellemző kőzet a Neszmélyi Borvidékről.

Éghajlata

Kiegyenlített, mérsékelten nedves, hűvös klímája mellett az éves hőingadozás nem túl nagy. Általánosnak mondható a magas páratartalom, a kiegyensúlyozott csapadékeloszlás és a kiugróan nagy hőmérsékleti értékek hiánya, ami az országos átlaghoz képest alacsonyabb napsütéses órák számában is megmutatkozik.

Szőlőfajták és borstílusok

Hagyományosan ugyan az olaszrizling és a rajnai rizling voltak itt a fő fajták, de mára a következő sorrend alakult ki: chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc, királyleányka, Müller-Thurgau,  olaszrizling, ezerjó, Irsai Olivér. A kékszőlők aránya egyelőre elenyésző, itt a merlot és a pinot noir terem a legnagyobb mennyiségben.

A borvidék talaj- és klimatikus adottságai a könnyű, savgazdag, üde fehérborok megszületésének kedveznek. Általános az acéltartályban történő hűtött erjesztés és a szintén tartályos, rövid ideig tartó érlelés. A borok fiatalon adják legjobb tulajdonságaikat, gyümölcsös, üde illatukat, élénk savaikat. Egyre több termelőnél találkozunk sauvignon blanc borokkal és a szintén népszerű illatos fajták boraival. Irsai Olivér, királyleányka, cserszegi fűszeres borokat éppúgy kóstolhatunk jó minőségben, mint az egyre szaporodó zöldveltelini és pinot noir tételeket. A kékszőlők ideje még nem teljesen jött el, ami némi bizalomra adhat okot. Van tartalék a klímában ahhoz, hogy szép savú és eleven borokat kössünk a borvidékhez. Kevésbé ismert legjobb dűlői a Dunára néző domboldalakon fekszenek, ideális tájolással akár késői szüretelésű borok alapanyagának megszületéséhez is.

Bianca
Chardonnay
Cserszegi fűszeres
Ezerjó
Furmint
Hárslevelű
Irsai Olivér
Királyleányka
Leányka
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zalagyöngye
Zengő
Zenit
Zöldveltelini
Blauburger
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Kékfrankos
Merlot
Portugieser
Zweigelt
Lapozás visszaLapozás előre
Tatai vár/Neszmélyi borvidékTatai vár/Neszmélyi borvidék
Tatai vár/Neszmélyi borvidékTatai vár/Neszmélyi borvidék
Naplemente/Neszmélyi borvidékNaplemente/Neszmélyi borvidék
Szőlőültetvény/Neszmélyi borvidékSzőlőültetvény/Neszmélyi borvidék
Szőlőültetvény/Neszmélyi borvidékSzőlőültetvény/Neszmélyi borvidék
Szőlőültetvény a Melegeshegyen/Neszmélyi borvidékSzőlőültetvény a Melegeshegyen/Neszmélyi borvidék
Naplemente/Neszmélyi borvidékNaplemente/Neszmélyi borvidék
Szőlőültetvény/Neszmélyi borvidékSzőlőültetvény/Neszmélyi borvidék
Lapozás vissza Lapozás előre
Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet
Az Ördögárok titka

Az Ördögárok titka

Elolvasom
Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?
Új vezérigazgató az MBÜ-ben

Új vezérigazgató az MBÜ-ben

Elolvasom
Tanulás az egész élet!
Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Elolvasom
Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!
Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Elolvasom