Szerző: dr. Mészáros Gabriella

Fehérbor

Fehérbor

A fehérborok a világ minden táján többnyire – de nem kizárólag – fehér szőlőfajtákból készülnek. Elenyésző azoknak az úgynevezett „blanc de noir” boroknak a száma, melyek kékszőlőből, de a fehérborra jellemző feldolgozással nyerik el végső formájukat. Ezeket nem hagyják a szőlő héjával együtt erjedni, így a bogyók nem tudják kiadni színanyagukat. Ami ezeket a borokat összeköti, az a fehérbor lelke, lényege: a sav.

A világ fehérborkínálatát két nagy stílus jellemzi. Az egyik csoport a manapság nagyon divatos üde, friss savú, könnyen megjegyezhető gyümölcsös illat- és ízjegyeket adó borok világa. Ezek a borok érlelést nem igényelnek, a szüretet követő első-második évben elfogyasztjuk őket. Szőlőfajtáira jellemzők az illatos, aromagazdag fajták, például a sauvignon blanc, az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a királyleányka és a muskotályos szőlőfajták. Aromatikájukat az erős, szőlőből származó jegyek fogják meghatározni: gyakran érezzük bennük a zöld alma (chardonnay), az egres, a spárga (sauvignon blanc) vagy éppen a citrusok (rajnai rizling) karakterét. Általában élénk, lendületes borok, melyek gyorsan elkészülnek és fiatalon szeretjük őket meginni. A Kárpát-medencén belül ideális termőhelyük a Mátra, a Bükk, Etyek–Buda, Mór vagy éppen Pannonhalma vidéke.

A másik száraz fehérbortípus a fahordós érlelésű borok köre. A hordós érlelés alatt sok melegebb, kevésbé élénk karakter adódik ízvilágukhoz. Ennél a típusnál a levegő oxigéntartalma kerekebbé, barátságosabbá teszi a borokat. Itt már a kiindulásnál kicsit jobban kell figyelnie a gazdának arra, hogy koncentráltabb szőlője legyen. A túlzottan karcsú borok nem fogják jól hasznosítani a hordós érlelést. Ezekben a borokban gyakran érezzük az érett alma, a körte, az őszibarack, az édes mézdinnye vagy éppen a csonthéjas gyümölcsök aromáit. A hordós érlelés tejszínes, vajra emlékeztető illatokat és ízeket is kialakíthat. Ezek a borok nálunk gyakran furmintból, hárslevelűből, olaszrizlingből, juhfarkból, a nemzetközi kínálatban chardonnay-ből vagy viognier szőlőfajtából készülnek. Sokkal tovább érlelhetők, mint a pórusmentes tartályban érlelődött társaik. Különösen szép borokat adnak a vulkáni talajok, a Badacsony, a Somló, a Mátra, Eger és Tokaj ültetvényei.

A fehérbor készítésének folyamata

 

Fehérszőlő-fajták, fehérbor-stílusok

Aletta
Arany sárfehér
Bianca
Budai zöld
Chardonnay
Cirfandli
Csabagyöngye
Cserszegi fűszeres
Egri Csillag
Ezerjó
Fehér házasítás
Furmint
Hárslevelű
Irsai Olivér
Juhfark
Kabar
Kéknyelű
Királyleányka
Kövérszőlő
Kövidinka
Kunleány
Leányka
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Rózsakő
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szerémi zöld
Szürkebarát
Tokaji szamorodni
Tramini
Viognier
Vulcanus
Zalagyöngye
Zefír
Zengő
Zenit
Zéta
Zeus
Zöldveltelini
Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram