Szerző: dr. Mészáros Gabriella

Pezsgő

Pezsgő

A pezsgő azokat a szén-dioxid-tartalmú borokat jelenti, amelyek úgynevezett elnyelt szén-dioxidot tartalmaznak. Ez úgy alakul ki az italunkban, hogy egy már kész alapborhoz élesztőt és cukrot adnak, amitől az újra erjedésnek indul. Mivel a második erjedés alatt keletkező szén-dioxidot nem engedik elillanni a borból, az az érlelés ideje alatt beépül és kialakul az „elnyelt szén-dioxid”-tartalom. A leggyakrabban üde, könnyed alapborokat használnak, a chardonnay és a pinot noir az a két szőlőfajta, amelynek a bora szinte soha nem hiányozhat egy komoly pezsgő alapanyagai közül.

A pezsgőt nem kell érlelni, a legtöbb változata akkor kerül forgalomba, amikor már fogyasztásra kész. Azokat tartják a legjobb, pezsgőkészítésre alkalmas területeknek, ahol a klíma kicsit hűvösebb, és a talajban van számottevő mésztartalom. A Kárpát-medence adottságai a célnak megfelelőek. Ha a termelő elég körültekintő, a melegebb vulkáni talajokon is születhetnek értékes pezsgőalapborok. És igaz ugyan, hogy a hazai kínálatban is sokszor találkozunk a két champagne-i alapfajtával (chardonnay és pinot noir), de a Kárpát-medence szőlőfajtái sem maradnak el a legismertebbektől. Furmint, hárslevelű, olaszrizling, ezerjó egyaránt alkalmas jó pezsgők készítéséhez. Borvidékeink közül a leginkább „pezsgőelkötelezett” a hűvösebb Etyek–Buda és Mór, de Tokaj, Eger, a Somló és a Balaton környéke is elő tud rukkolni egyedi tételekkel.

A habzóbor és a gyöngyöző bor utólag hozzáadott szén-dioxid-tartalma miatt sokkal egyszerűbb stílusú borokat jelent. Kevésbé finom a gyöngyözésük, a buborékok nem olyan finomak, mint a pezsgők esetében. Mégis, valamennyi buborékos kategória egyre népszerűbb, aminek talán meg is van a magyarázata. Jó esetben könnyed, légies karakterük, friss gyümölcsösségük a legtöbb étel és alapanyag mellett képes megállni a helyét. A tradicionális palackos erjesztésű pezsgők – a legösszetettebb aromatikájukkal, sokszor érlelt, kissé élesztős illatukkal és ízükkel – sokak kedvence. Csak jól behűtve fogyasszuk!

A pezsgő készítésének folyamata

Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram