A pezsgő azokat a szén-dioxid-tartalmú borokat jelenti, amelyek úgynevezett elnyelt szén-dioxidot tartalmaznak. Ez úgy alakul ki az italban, hogy egy már kész alapborhoz élesztőt és cukrot adnak, amitől az újra erjedésnek indul. Mivel a második erjedés alatt keletkező szén-dioxidot nem engedik elillanni a borból, az az érlelés ideje alatt beépül és kialakul az „elnyelt szén-dioxid”-tartalom. A leggyakrabban üde, könnyed alapborokat használnak, a chardonnay és a pinot noir az a két szőlőfajta, amelynek a alapbora szinte soha nem hiányozhat egy komoly pezsgő alapanyagai közül.
A pezsgőt nem kell érlelni, a legtöbb változata akkor kerül forgalomba, amikor már fogyasztásra kész. Azokat tartják a legjobb, pezsgőkészítésre alkalmas területeknek, ahol a klíma kicsit hűvösebb, és a talajban van számottevő mésztartalom. A Kárpát-medence adottságai a célnak megfelelőek. Ha a termelő elég körültekintő, a melegebb vulkáni talajokon is születhetnek értékes pezsgő alapborok. És igaz ugyan, hogy a hazai kínálatban is sokszor találkozunk a két champagne-i alapfajtával (chardonnay és pinot noir), de a Kárpát-medence szőlőfajtái sem maradnak el a legismertebbektől. A furmint, a hárslevelű, az olaszrizling, az ezerjó egyaránt alkalmas jó pezsgők készítéséhez. Borvidékeink közül a leginkább „pezsgőelkötelezett” a hűvösebb Etyek-Buda és Mór, de Tokaj, Eger, a Somló és a Balaton környéke is elő tud rukkolni egyedi tételekkel.
A habzóbor és a gyöngyöző bor utólag hozzáadott szén-dioxid-tartalma miatt sokkal egyszerűbb stílusú borokat jelent. Kevésbé finom a gyöngyözésük, a buborékok nem olyan finomak, mint a pezsgők esetében. Ennek ellenére valamennyi buborékos kategória egyre népszerűbb, aminek talán meg is van a magyarázata: Jó esetben könnyed, légies karakterük, friss gyümölcsösségük a legtöbb étel és alapanyag mellett képes megállni a helyét. A tradicionális palackos erjesztésű pezsgők – a legösszetettebb aromatikájukkal, sokszor érlelt, kissé élesztős illatukkal és ízükkel – sokak kedvence. Csak jól behűtve fogyasszuk!
Pezsgő készítésének folyamata
Fehérszőlő-fajták, fehérbor-stílusok
Arany Sárfehér
Debrői Hárslevelű
Egri Bikavér
Egri Csillag
Egyéb Fehérbor
Egyéb Pezsgő, Habzóbor, Gyöngyözőbor
Egyéb Természetes Édes Bor
Egyéb Vörösbor
Izsáki Arany Sárfehér
Késői Szüretelésű Édes Bor
Pezsgő (Hagyományos Eljárással Készített)
RedY
Rosé
Szekszárdi Bikavér
Szürkebarát
Tokaji Aszú
Tokaji Szamorodni
Villányi Franc
Vörös Házasítás