Szerző: dr. Mészáros Gabriella

Pezsgő

Pezsgő

A pezsgő azokat a szén-dioxid-tartalmú borokat jelenti, amelyek úgynevezett elnyelt szén-dioxidot tartalmaznak. Ez úgy alakul ki az italunkban, hogy egy már kész alapborhoz élesztőt és cukrot adnak, amitől az újra erjedésnek indul. Mivel a második erjedés alatt keletkező szén-dioxidot nem engedik elillanni a borból, az az érlelés ideje alatt beépül és kialakul az „elnyelt szén-dioxid”-tartalom. A leggyakrabban üde, könnyed alapborokat használnak, a chardonnay és a pinot noir az a két szőlőfajta, amelynek a bora szinte soha nem hiányozhat egy komoly pezsgő alapanyagai közül.

A pezsgőt nem kell érlelni, a legtöbb változata akkor kerül forgalomba, amikor már fogyasztásra kész. Azokat tartják a legjobb, pezsgőkészítésre alkalmas területeknek, ahol a klíma kicsit hűvösebb, és a talajban van számottevő mésztartalom. A Kárpát-medence adottságai a célnak megfelelőek. Ha a termelő elég körültekintő, a melegebb vulkáni talajokon is születhetnek értékes pezsgőalapborok. És igaz ugyan, hogy a hazai kínálatban is sokszor találkozunk a két champagne-i alapfajtával (chardonnay és pinot noir), de a Kárpát-medence szőlőfajtái sem maradnak el a legismertebbektől. Furmint, hárslevelű, olaszrizling, ezerjó egyaránt alkalmas jó pezsgők készítéséhez. Borvidékeink közül a leginkább „pezsgőelkötelezett” a hűvösebb Etyek–Buda és Mór, de Tokaj, Eger, a Somló és a Balaton környéke is elő tud rukkolni egyedi tételekkel.

A habzóbor és a gyöngyöző bor utólag hozzáadott szén-dioxid-tartalma miatt sokkal egyszerűbb stílusú borokat jelent. Kevésbé finom a gyöngyözésük, a buborékok nem olyan finomak, mint a pezsgők esetében. Mégis, valamennyi buborékos kategória egyre népszerűbb, aminek talán meg is van a magyarázata. Jó esetben könnyed, légies karakterük, friss gyümölcsösségük a legtöbb étel és alapanyag mellett képes megállni a helyét. A tradicionális palackos erjesztésű pezsgők – a legösszetettebb aromatikájukkal, sokszor érlelt, kissé élesztős illatukkal és ízükkel – sokak kedvence. Csak jól behűtve fogyasszuk!

A pezsgő készítésének folyamata

Lapozás vissza Lapozás előre
„Nem csak olyan borokat kell készíteni, amitől mindenki rögtön vigyázzba áll.” – beszélgetés idősebb Heimann Zoltánnal, a 2023-as év Borászok Borászával
Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban

Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban

Elolvasom
Sikeres borpromóciós rendezvény Rómában
Kóstolás mesterfokon

Kóstolás mesterfokon

Elolvasom
Képriport: részvétel a ProWein kiállításon
Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben

Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben

Elolvasom
Három magyar nagyarany és három Best of Show díj a Mundus Vini versenyen!
Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Elolvasom