Szerző: dr. Mészáros Gabriella

Rosé

Rosé

A rosé borok kékszőlőből készülnek. A szőlő nagyon rövid ideig – általában 2-3 órán keresztül – érintkezik csak az erjedő musttal. Színárnyalatában az egészen halvány lilás-kékes rózsaszíntől a közepesen intenzív lazac- vagy narancsszínig változhat. Ez részben a bort adó szőlőfajtától, részben a termőhely adottságaitól, de magától a feldolgozástól is függ.

A rosé színében és ízeiben a vörösborokhoz, karakterében azonban sokkal inkább a fehérborokhoz áll közel. Ez nem véletlen, hiszen a kékszőlők boraira sokkal inkább jellemzők a piros vagy fekete bogyós gyümölcsöket idéző jegyek. Ha tehát rosét kóstolunk, élénkségben, lendületességben a fehérborokra emlékeztető karaktert, ízvilágban viszont a vörösborok jellemző aromáit fogjuk érezni.

A jó rosé készítéséhez a vörösboros szüreti időpontnál korábban leszedik a szőlőt, így a bor savasabb, könnyedebb marad. A hazai rosé-ízlés kissé eltér ettől. A hazai kínálatban sokkal több olyan rosé van, amely nagyon halvány színű, könnyed, élénk és gyümölcsös borokat jelent. Nagyon kevés színanyag és könnyed aromatika jellemzi ezeket a borokat. Hordós érlelést nem kapnak, rozsdamentes tartályban készülnek. Ez a módszer segít megőrizni üdeségüket, gyümölcsösségüket. Itthon a legjellemzőbb szőlőfajtája a kékfrankos, de kadarkából, pinot noirból, merlot-ból vagy cabernet fajtákból is készítenek rosé bort.

Különlegesség a siller, ami jóval mélyebb színt mutat és van benne egy pici cserzőanyag is. Ilyen bor a szekszárdi fuxli, amit a szekszárdi gazdák csak így szoktak jellemezni: a fuxli a szekszárdi siller, amiben egy kis vörösboros jelleg is van. Az ételek mellett úgy viselkedik, akár a könnyű fehérborok.

A rosé készítésének folyamata

Lapozás vissza Lapozás előre
5+1 érv, hogy ősztől Sárospatakra járj egyetemre!
Pezsgő évindítás és Vince nap - programajánló

Pezsgő évindítás és Vince nap - programajánló

Elolvasom
Tél a Mátrában – képriport
Rendhagyó rosék

Rendhagyó rosék

Elolvasom
Minden borban a Somlót keresem – Cartwright Éva
Három díjat is nyert az Év Honlapja pályázaton a bor.hu

Három díjat is nyert az Év Honlapja pályázaton a bor.hu

Elolvasom
Jöhet 2022! - Boros programok az év első felére
Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Elolvasom
Buborékos múlt, pezsgő jövő
Szisszenjen vagy pukkanjon?

Szisszenjen vagy pukkanjon?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram