1 NAPOS TÚRA

Nagy-Somlói borvidék

1.nap

Délelőtt fedezzük fel a Somló-hegyet, a borvidék jellegzetes vulkanikus eredetű képződményét, melyet sokan, mint „Isten itt felejtett kalapja” emlegetnek. Sétáljunk a meredek dűlőutakon, csodálkozzunk rá a pici présházakra és a gazdagon díszített oromfalú, egykori nemesi épületekre, térjünk be egy kóstolóra egy kis családi pincészetbe, vagy pihenjünk meg a hegy egyetlen állandóan nyitva lévő teraszán, a népszerű kis vinotékában, ahol az összes termelő borát meg lehet vásárolni.

Ezután ebédlejünk meg a hegy lábánál valamelyik borászat éttermében, majd keressük fel Egyházashetyén Berzsenyi Dániel szülőházát, amely ma múzeumként fogadja a vendégeket. A kultúrprogramot követően térjünk vissza a hegyre, kapaszkodjunk fel a Szent Ilona kápolna aranyszínben csillogó süvegéhez, majd keressünk fel egy újabb borászatot, ahol borkóstoláson vehetünk részt. Ha még marad időnk, menjünk át a Szent Margit kápolnához is, majd járjuk végig a Kitaibel tanösvény kilenc állomását.

A napot zárjuk a hegy lábánál található modern borászatban, ahol a somlói borok mellett a somlói pezsgőkkel is megismerkedhetünk, de ezen túl egy valódi gasztronómiai élményt nyújtó vacsorában is részünk lehet, akár a helyi borokra és pezsgőkre hangolva, így búcsúzva a Somló-hegytől.

 

2.nap

Délelőtt keressük fel a közelben található borászatok valamelyikét és kérjünk rövid borkóstolót a szortimentből, hogy tiszta fejjel indulhassunk neki a hegynek, a tetején található Szent István kilátóig, majd tovább a somlói vár romjaihoz.

Itt fogyasszuk el a magunkkal hozott piknikebédet, majd ereszkedjünk le a hegy északi oldalán és keressünk fel egy ottani borászatot egy borkóstolóra. Visszasétálva a déli oldalra még mindig maradhat időnk felkeresni a borgátai termálfürdő medencéit, de akár egy pálinkakóstolón is részt vehetünk egy helyi pálinkafőző manufaktúrában.

Hazaindulás előtt feltétlenül vásároljunk be a somlai borokból, mert az itteni kistermelők borainak többségét szinte sehol máshol nem lehet megvásárolni!

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok