Szerző: Imagine Budapest

Borbár körkép

Borbár körkép

Akárhol járunk is a világban, a gasztroélmények pont ugyanolyan fontosak, mint a történeti és építészeti látnivalók. Járt már valaha bárki Olaszországban úgy, hogy a lenyűgöző templomok, kutak, lépcsők és hangulat mellett ne említette volna, hogy na és a kávé?

Nincs ez másként akkor sem, ha a saját hazánkban járunk - Budapesten pedig a gourmet gasztronómia, a kivételes ételek és a különleges borok rajongói is megtalálják majd a számításukat, és életre szóló élményt szerezhetnek.

A borivás természetesen nem csupán alkoholfogyasztás, hanem művészet is, ami a szólásoktól és közmondásoktól a népdalokon keresztül a klasszikus irodalmi művekig megjelenik és mindenkit foglalkoztat. Mikor, milyet, hogyan, milyen pohárból és milyen ízekkel párosítva érdemes inni? Laikusként könnyű beleszédülni a lehetőségekbe, elveszni a részletek sokaságában. Szerencsére nem szükséges azonnal mindenkinek sommelier tanfolyamot végeznie, hogy teljeskörű boros élményben legyen részünk: elég, ha ellátogatunk egy borbárba!

 

1. Hol vagytok, borbárok?

 

Szerencsére a borbárok nem koncentrálódnak Budapest egy meghatározott pontjára: a belváros történelmi épületei közelében, a Király utca nyüzsgésében, vagy akár a Körúton sétálva éppúgy találunk egy-egy jó helyet, mint a budai oldal belső és külsőbb részein. Választhatunk, hogy patinás épületben vagy Duna-parti kilátással szeretnénk-e élvezni az italozást, esetleg a borospincék hangulatát megidéző környezetben, netán trendi modern belső térben, vagy akár bohém hangulatban, jazz-zene kíséretében szeretnénk átadni magunkat a borozásnak.

Bár a borokhoz és a fogyasztás kultúrájához való viszony közös gondolata összeköti a borbárokat, mégis mindegyikük más és más. Budapesten is kifejezetten sokszínű ez a világ, kedvünkre válogathatunk a hazai vagy akár a nemzetközi neves borvidékek felhozatala közül, de az ételkínálat és a lokáció szintén segíthet eldönteni, hol töltsük az estét.

 

2. Miért menjek borbárba?

 

Röviden? Mert felejthetetlen élményben lesz részed! Az embernek általában nincs mindig lehetősége a világ és Magyarország borait azokon a helyeken kóstolni, ahol készítik őket (ha számodra ez adott, akkor ez a cikk nem neked íródott, de olvass tovább, hátha mondunk azért valami újat). A borbárok ezeket a földrajzi távolságokat hidalják át. De nem csak a lehetőséget teszik elénk, hanem abban is segítenek, hogy mondjuk Sopronból melyik borvidékre érdemes átugranod a következő pohárra. Borutazás a javából, méghozzá bőrönd és vonatjegy nélkül!

 

3. Mitől borbár a borbár?

 

A borbár abban különbözik egy hagyományos vendéglátóhelytől, hogy itt MINDEN a borról szól. A kínálatot egy-egy jól meghatározott szempont alapján, gondosan válogatják össze, és ehhez alakítják az étlapot, de legtöbbször még a belső tér elrendezésében is a bor a vezérfonal. Így születik az a különös életérzés, ami kifejezetten az adott borbár sajátja.

A borbárokban hangsúlyt fektetnek arra, hogy a vendégeknek lehetőségük legyen minél mélyebben megismerni az itt kapható italokat, ezért állandó programok közé tartoznak a kóstolók. Ebben a kultúrában a palack tartalmát nemcsak a talaj minősége és a napsütéses órák száma határozza meg, ugyanennyire fontosnak tartják a bor mögött álló embereket is. Általában kiemelt figyelmet fordítanak a kisebb borászatok, kevésbé ismert szőlőfajták és bortermelő vidékek bemutatására.

Mácsai Ilcsi sommelier szívesen kalauzolja vendégeit a magyar borok világában

 

4. Jó, jó, de mi fog velem történni egy borbárban?

 

Abban teljesen biztos lehetsz, hogy egy minőségi élményt fogsz kapni. Ha jó helyen jársz és ott van benned a nyitottság, akkor a felfedezés örömén kívül tudást is kapsz majd. A minőség leginkább a részletekben rejtőzik. Ha eddig a fesztiválos fröccs és a kamaszkori kólával kevert vonalig jutottál, akkor hirtelen óriásit ugrasz majd előre, miközben biztos és tapasztalt kezek tartanak. Ha pedig csukott szemmel is meg tudod különböztetni a bordeaux-i cabernet és burgundi pinot noir típusú poharakat, akkor itt biztosan nem ér majd csalódás a felszolgálás során.

A pohár kelyhének mérete, peremének vastagsága, a bor megfelelő ideig való levegőztetése: a borbárokban tényleg mindenre figyelnek. Ez azért mégsem mindennapi, nem? Szóval különleges élményben lesz részed!

Angerman László sommelier bajnok segít a borkóstolást valódi élménnyé tenni

 

5. Mit adott nekünk a kilencvenes évek a borbárokkal kapcsolatban?

 

Az ezredforduló előtti utolsó évtized szemkápráztató zakókat, szivárványszínű nyakkendőket hozzá passzoló üléshuzattal, susogós melegítőket és - bármilyen megdöbbentő a fenti felsorolás után, de - a borbárokat hozott Magyarországra. Persze nem lehet éles határok mentén meghatározni, hogy mikortól kezdődik az új műfaj időszámítása, az viszont tény, hogy az 1990-es években, különösen Amerikában egyre felkapottabbá és sikeresebbé váltak a borbárok. Itthon sem kellett sokáig várni az új trend begyűrűzésére. Az első budapesti borbár, a Vörös és Fehér 2000-ben nyílt meg az Andrássy úton. A tulajdonosok nemcsak a külföldi divat másolására vállalkoztak. Kifejezett célkitűzésük volt, hogy a rendszerváltás előtti korszak „csak minél több legyen” szemléletét felváltsa a „minél jobb legyen”. A jelek szerint a borbár műfajára ekkor még kevésbé volt fogékony a hazai közönség: a Vörös és Fehér előbb étteremmé alakult át, majd bezárt. Nem kellett viszont sokat várni arra, hogy az új fogyasztási kultúra sikert arasson: a következő években egyre több hasonló hely nyílt, amelyek a borbár profilt megőrizve tudtak sikeressé válni.

 

6. És mikor kezdődött ez az egész?

 

Játsszunk egyet, de ne less! Mikor nyitották szerinted az első borbárt? Jó, jó, nem kell pontos évszám, de gondold ki magadban, hogy hányadik század. Megvan?

Ha azt mondjuk, 1435, akkor mennyit tévedtél? Akármennyire is megdöbbentő, a közmegegyezés szerint bizony ekkor nyílt a ferrarai Al Brindisi nevű hely, ahol Kopernikusz és Tizinano is megfordult. De ha azt keressük, mikortól működik a legrégebbi borbár, ahova még ma is beülhetsz, az is elég izgalmas! A londoni Gordon’s, a párizsi Réserve de Quasimodo múltja egészen a 19. századig nyúlik vissza. Még ha az előtörténet hangsúlyozása egy alapvetően modern műfajnál kicsit anakronisztikusan is hat, a folytonosság tényleg olyan érdem, amit nem lehet alábecsülni. Az, hogy ezek a bárok ilyen hosszú időn át a közönség kedvencei tudtak maradni, valóban különleges hozzáállást és generációkon keresztül átadott, egyben folyton megújuló szakértelmet igényel.

 

7. Mit találsz a budapesti borbárokban a pohár mellett?

 

A helyi borbárok felvonultatják Magyarország valamennyi régiójának különlegességeit, de igény szerint Ausztria, Olaszország, Spanyolország vagy akár Új-Zéland ízeit is elhozzák számunkra. Kísérőételként választhatunk a hagyományosabb sajt és hústálak közül, kóstolhatunk olíva bogyót, de az édességek rajongói is megtalálhatják a számukra tökéletes helyet, ahol macaronok és bonbonok kísérik a borkóstolót. Számos borbárban a borok mellett más különleges italokat is találunk - leginkább rokonokat, persze, amelyek szőlőből készülnek. Minőségi pezsgők, izgalmas borkoktélok, és persze akár bor alapú, akár alkoholmentes frissítők. Legyen szó baráti beszélgetésről, romantikus randevúról vagy akár egy pörgős városnézés kipihenéséről – Budapesten hangulatos boros helyek színes választéka vár!

 

+1. Merre induljak?

 

Borbárok Budapesten:

● 0,75 Bisztro – V. kerület, Szent István tér 6.

● Borkonyha – V. kerület, Sas utca 3

● Carpe Diem Borbár – V. kerület, Zoltán utca 9.

● Csendes Társ – V. kerület, Magyar utca 18.

● DiVino – V. kerület, Szent István tér 3.; VII. kerület, Király utca 13.

● Doc Vino Bar – V. kerület, Arany János utca 12.

● Drop Shop – V. kerület, Balassi Bálint utca 27.

● Easy Wine – V. kerület, Hold utca 23.

● Élesztőház – Vino Piano, IX. kerület, Tűzoltó utca 22.

● Flaska Borbár – IX. kerület, Tompa utca 17/b.

● Fricska Gasztropub – VII. kerület, Dob utca 56-58.

● Gepárd és Űrhajó – V. kerület, Szerb utca 15.

● Kadarka bár – VI. kerület, Király utca 42.

● Kis Bécs – XII. kerület, Németvölgyi út 36-38.

● Kóstolom Borbár – II. kerület, Káplár utca 19.

● Marlou wine bar & store - VI. kerület, Lázár utca 16.

● Ménesi Borbár – XI. kerület, Ménesi út 1.

● MyWine Bar&Shop – V. kerület, Arany János utca 16.

● Palack Borbár – XI. kerület, Szent Gellért tér 3.

● Stelázsi – III. kerület, Nagyszombat utca 3.

● Szalonspicc- II. kerület, Lövőház utca 17.

● Takler Borbár Buda - III. kerület, Bécsi út 67, 1036

● Van Boris Borbár – XIV. kerület, Erzsébet királyné útja 65.

● vinoWonka – VIII. kerület, Corvin sétány 2.

● Zengő Bár –VIII. kerület, Krúdy Gyula utca 6.

Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre
A kékfrankos új hazája: a Mátrai borvidék
Kulisszatitkok a világ leghíresebb bormúzeumából

Kulisszatitkok a világ leghíresebb bormúzeumából

Elolvasom
Fesztiváldömping, jó zenék, jó borok
Ikertornyok a magyar szőlészetben!

Ikertornyok a magyar szőlészetben!

Elolvasom
BorKatedra - Három egyetemen indul borkulturális képzés szeptembertől!
Interjú Bárdos Saroltával, a Borászok Borászával

Interjú Bárdos Saroltával, a Borászok Borászával

Elolvasom
A kékfrankos hazája: Sopron
Emberséget és bizalmat kapott: csodálatos pezsgők lettek belőlük

Emberséget és bizalmat kapott: csodálatos pezsgők lettek belőlük

Elolvasom