Arányaiban hazánkban 70%-ban fehérszőlő található, pontosabban 45 589 hektáron. Rengeteg az egyedi, helyi fajta, amit a világon máshol nem termesztenek. Számos változáson ment keresztül a fajtaszerkezet, a rezisztens szőlőfajták teret hódítottak, míg a hagyományos fajták közül a cserszegi fűszeres, a furmint és az olaszrizling a legtöbbet telepített fehérszőlő-fajták. A fehérszőlőket többféleképpen lehet csoportosítani, származásuk vagy eredetük szerint például megkülönböztetünk nemzetközi fajta vagy autochton, helyi fajtákat. Míg a fehérszőlőből készült borokat érzékszervileg is lehet csoportosítani semleges vagy illatos kategóriákba némi átfedésekkel. Utóbbi stílusban Magyarország nem mellesleg nagyon erős, számos különleges fajtával.
Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban
Kóstolás mesterfokon
Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben
Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor