Arányaiban hazánkban 70%-ban fehérszőlő található, pontosabban 45 589 hektáron. Rengeteg az egyedi, helyi fajta, amit a világon máshol nem termesztenek. Számos változáson ment keresztül a fajtaszerkezet, a rezisztens szőlőfajták teret hódítottak, míg a hagyományos fajták közül a cserszegi fűszeres, a furmint és az olaszrizling a legtöbbet telepített fehérszőlő-fajták. A fehérszőlőket többféleképpen lehet csoportosítani, származásuk vagy eredetük szerint például megkülönböztetünk nemzetközi fajta vagy autochton, helyi fajtákat. Míg a fehérszőlőből készült borokat érzékszervileg is lehet csoportosítani semleges vagy illatos kategóriákba némi átfedésekkel. Utóbbi stílusban Magyarország nem mellesleg nagyon erős, számos különleges fajtával.
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Az ősz íze a narancs!
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal