2 NAPOS TÚRA

Nagy-Somlói borvidék

1.nap

Délelőtt fedezzük fel a Somló-hegyet, sétáljunk a meredek dűlőutakon, csodálkozzunk rá a pici présházakra és a gazdagon díszített oromfalú, egykori nemesi épületekre, térjünk be egy kóstolóra egy kis családi pincészetbe, vagy pihenjünk meg a hegy egyetlen állandóan nyitva lévő teraszán, a népszerű kis vinotékában, ahol az összes termelő borát meg lehet vásárolni. Ezután ebédlejünk meg a hegy lábánál valamelyik borászat éttermében, majd keressük fel Egyházashetyén Berzsenyi Dániel szülőházát, amely ma múzeumként fogadja a vendégeket.

A kultúrprogramot követően térjünk vissza a hegyre, kapaszkodjunk fel a Szent Ilona kápolna aranyszínben csillogó süvegéhez, majd keressünk fel egy újabb borászatot, ahol borkóstoláson vehetünk részt. Ha még marad időnk, menjünk át a Szent Margit kápolnához is, majd járjuk végig a Kitaibel tanösvény kilenc állomását. A napot zárjuk a hegy lábánál található modern borászatban, ahol a somlói borok mellett a somlói pezsgőkkel is megismerkedhetünk, de ezen túl egy valódi gasztronómiai élményt nyújtó vacsorában is részünk lehet, de akár meg is szállhatunk a birtokon.

 

2.nap

Délelőtt keressük fel a közelben található borászatok valamelyikét és kérjünk rövid borkóstolót a szortimentből, hogy tiszta fejjel indulhassunk neki a hegynek, a tetején található Szent István kilátóig, majd tovább a somlói vár romjaihoz. Itt fogyasszuk el a magunkkal hozott piknikebédet, majd ereszkedjünk le a hegy északi oldalán és keressünk fel egy ottani borászatot egy borkóstolóra.

Visszasétálva a déli oldalra még mindig maradhat időnk felkeresni a borgátai termálfürdő medencéit, de akár egy pálinkakóstolón is részt vehetünk egy helyi pálinkafőző manufaktúrában. Hazaindulás előtt feltétlenül vásároljunk be a somlai borokból, mert az itteni kistermelők borainak többségét szinte sehol máshol nem lehet megvásárolni!