Szerző: dr. Mészáros Gabriella

Vörösbor

Vörösbor

A vörösborok készítéséhez kékszőlő-fajtákat használnak. Ezeknek a héjában több-kevesebb színanyag és tannin, azaz polifenolok találhatók. Ez utóbbi vegyületek adják a vörösborok eltérő karakterét, ugyanis ezek a borok szájba véve összehúzó hatást fognak mutatni. A bor színe mellett ez az összehúzó hatás lesz az, ami alapvetően megkülönbözteti a vörösborokat a többi borkategóriától.

A tannin mennyisége általában annak a függvénye, hogy mennyire vékony vagy éppen vastag egy-egy szőlőfajta bogyójának a héja. A vékony héjú fajták, amelyek elsősorban a hűvösebb klímán érzik jól magukat, kevesebb színanyagot adnak és boraik általában gyümölcsösebbek, élénkebbek lesznek. A vastag héjú szőlőfajták csak melegebb tájakon adnak igazán szép borokat, ahol elég napsütés és magasabb hőmérséklet mellett érik a szőlő. A könnyedebb, gyümölcsösebb vörösborokat nem feltétlenül érlelik hordóban, bár ez utóbbi a sokkal általánosabb készítési mód.

A Kárpát-medence klimatikus adottságai inkább a gyümölcsös, könnyed borok készítésének kedveznek, elsősorban kékfrankos, kadarka, zweigelt, portugieser fajtákból készülnek ezek a borok. A vastag héjú, sokkal több tannint tartalmazó kékszőlő-fajták fő termőhelye Szekszárd, Villány, Csongrád környéke. Itt elég meleg van ahhoz, hogy ezek a szőlőfajták is tökéletesen beérjenek. Cabernet francból Villányban évről évre különösen szép és érlelhető borok születnek, de a cabernet franc, a merlot és a syrah fajták is egyedi, nemzetközi összehasonlításban is izgalmas borokat adnak. Néha házasítják is ezeket a szőlőfajtákat, ha már a borok elkészültek. Ez más borvidékeken is népszerű megoldás, például a híres francia bordeaux-i borvidéken. A tanninban gazdag szőlőfajták borai a világ legtovább érlelhető borai közé tartoznak.

Tartalmas, elegáns, nem túlzottan tanninos boraink a termőhely karakterét is szépen kifejezhetik. A Kárpát-medence különlegessége Egerben és Szekszárdon a bikavér néven palackozott vörösbor. Mindkét termőhelyen szép savú, élénk, kékfrankos fajtára épülő bort kell a címke mögött elképzelnünk.

A vörösborok színárnyalatai részben magának a szőlőfajtának köszönhetők. A bor fejlődésével a borok színintenzitása folyamatosan csökken. Ez azért van így, mert a tannintartalom fokozatosan beépül a bor ízvilágába, így az egyre halványabb lesz. A színárnyalat viszont az érés során – akárcsak a fehérboroknál – egyre melegebb lesz. A komoly vörösborokhoz sokszor nagyméretű pohár és levegőztetésre alkalmas edény is kell. Ez nem más, mint a dekantálás.

A vörösbor készítésének folyamata

 

Kékszőlő-fajták, vörösbor-stílusok

Blauburger
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Csókaszőlő
Egri Bikavér
Gamay
Kadarka
Kékfrankos
Medina
Menoire
Merlot
Néró
Portugieser
REDy
Syrah
Szekszárdi Bikavér
Turán
Villányi Franc
Vörös házasítás
Zweigelt
Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról
Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom
Hogyan egészítsd ki az utazásodat egy boros programmal?
Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom
Vegyszermentes szőlőművelés lehet a fenntartható jövő záloga
A magyar bortörténelem 10 híres alakja

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom
A legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig
Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: A Kunsági borvidék
A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram