2022 május 04. / Ercsey DánielURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Két keréken Siklóstól Kisjakabfalváig

A Villányi borvidéket nem csak autóval lehet bejárni, hanem például biciklivel is. Mi most ebben próbálunk segíteni! Tippeket adunk, hogy mit és hol érdemes megnézni, kihez kukkantsunk be feltétlenül egy pohár borra, és hol pihenjünk meg út közben. Tartsatok velünk!

A biciklizés kapcsán fontos megjegyezni, hogy egyrészt az ittas biciklizést a törvény és a rendőrség bünteti, szondáztathatnak is, tehát azt javasoljuk, hogy csak módjával kóstolgassunk és ha valami nagyon ízlik, abból inkább vigyünk magunkkal egy palackkal az esti pihenőhöz. Ugyanúgy jó megoldás lehet megpihenni egy kicsit, ha úgy érezzük, hogy kellőképpen „elfáradtunk“. Másrészt a javasolt útvonal nem kőbe vésett, senki ne érezze magát rosszul, ha csak az első pincéig jut és ott olyan jól érzi magát, hogy ott töltvén az egész napot, este onnan indul haza. A lényeg a jó hangulat, nem a túra sportértéke!

 

Miután ezt ilyen jól megbeszéltük, irány egy napsütéses siklósi reggelen a Rent a bike Siklós a Mária utca 1-ben. Óvatosan jegyzem meg, hogy ha nem sikerült a korán kelés, érdemes betérni a közeli Hanna cukrászdába egy kávéra vagy süteményre. Siklós rengeteg látnivalójáról itt lehet bővebben olvasni, érdemes a kinézett helyeket, a várat, a dzsámit és az ortodox templomot már esetleg az előző napokban felkeresni, hogy kicsit jobban megismerkedjünk a környékkel és történelmével.

Miután túlvagyunk a biciklibérlésen, pattanjunk nyeregbe, de még ne a bicikliutat kövessük, hanem inkább menjünk végig a Mária utcán (ez a része sétálóutca), keresztezzük a Dózsa György utcát és tekerjünk ki a városból a Vértanúk utcát követve. Ha jól csináljuk, másfél kilométer és nagyjából 5 perc után elérjük a Siklóst elkerülő főutat. Körültekintéssel keljünk át rajta! Ha szemközti oldalon szőlők, aszfaltozott dűlőutak és bal kéz felől egy fehér kőkereszt fogad minket a megfeszített Krisztussal, akkor jó helyen járunk! Induljunk el egyenesen, majd az első elágazásnál forduljunk jobbra, így találjuk meg Riczu Tamás borászatát. Pöpec hely, szuper terasszal és jó borokkal, érdemes hosszabban megpihenni (és előzetesen megnézni az aktuális nyitvatartást).

 


Fotó: Riczu Tamás Borászata

 

Tovább indulva az az elsődleges szempont, hogy a főút érintése nélkül érjük el a kijelölt bicikliutat. Ehhez menjünk vissza a kőkeresztig és ott forduljunk balra, Villány felé. Ne a főúton, még azelőtt! Szőlők és présházak között tekerünk majd, őrizzük meg a siklósi szőlőhegy emlékét! Egy kereszteződést és néhány bal oldali leágazást elhagyva először jobb kéz felől, mintha a hátunk mögül csatlakozna be egy út, nem sokkal utána pedig Y elágazáshoz érkezünk, itt a jobb oldali utat válasszuk, az egyenesen kivisz minket a Siklóst Vokánnyal összekötő műútra. Forduljunk jobbra, Siklós felé, a körforgalomtól pedig már kövessük a kijelölt bicikliutat Nagytótfalu irányába. (Itt vissza is lehet térni Siklósra, kijelölt bicikliúton, ha azt szeretnénk.)

Innen hamarosan felkanyarodik a kerékpárút a jobb kéz felé eső Göntér-dombra. A gyönyörű, ámde romos pince-présház-birtok épületegyüttes után érdemes felkanyarodni balra a földúton, pár perc kitérővel feljuthatunk a Göntér-domb tetejére, ahol fehér kereszt és cirill betűs sírhely jelzi, hogy ott temették el először siklósi Szent Istvánt. (Akit érdekel a történet, az némi bevezetőt itt olvashat róla, de ha előzetesen jártatok a siklósi ortodox templomban, akkor már úgyis mindent tudtok.) Tovább haladva hamarosan elérjük Nagytótfalut, ahol a Kossuth utca vezet be minket a centrumba, onnan a kijelölt bicikliúton haladunk tovább a közeli Kisharsány felé.

Kisharsányban érdemes kitérőt tenni a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészethez, nem csak a borok, hanem a csodálatos terasz miatt is, ahol inni és enni is lehet. Azonban készüljünk fel rá, hogy a felvezető út végig emelkedik az erdők aljáig! Aki bátor és kíváncsi, az térjen le a kijelölt kerékpárútról, amikor az a Petőfi utcát elhagyva a Kossuth utcán halad tovább. Ha ehelyett a Petőfi utcán folytatjuk a tekerést, akkor az a falu végén egyenesen felkanyarodik balra a hegyre és az út végén ott az áhított cél, a Vylyan terasz.

 


Fotó: Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

 

Kisharsány és Nagyharsány között a bicikliút egyhangúságát a fölénk magasodó Szársomlyó tömbje ellensúlyozza. Nagyharsányban a mellékutcában halad az út, csak a falu Villány felőli végén keresztezzük a főutat egy pillanatra, hogy azután a legendás Kopár dűlő aljában tekerjünk tovább Villány felé.

A település közeledtét a Sauska borászat és a Sauska 48 étterem jelzi először jobb kéz felé. Választhatunk, hogy beugrunk, vagy ennyi tekerés után azonnal a híres pincesoron, Villány főutcáján pihenjük ki a fáradalmakat! Lelovits Tamás Pincészete (és a híres Meglepetés kékfrankos!), a Szende Pincészet vagy éppen az utca túloldalán Gere Tamás és Zsolt Pincészete mind-mind tökéletes helyszíne egy lazulós beszélgetésnek és kései ebédnek. Ha riaszt minket a nyüzsgés és némi csendre vágyunk, akkor a pincesor kezdeténél kanyarodjunk le balra a Petőfi utcán, majd rögtön újra balra az Oportó utcára, így gyorsan eljutunk a Günzer Családi Birtokhoz, ahonnan nehéz úgy távozni, hogy ne tárazzunk be a biciklistáskába legalább egy Ördögárok Cuvée-t.

 


Az Ördögárok-dűlő

 

Ha kipihentük a fáradalmakat, újra nyeregbe pattanva suhanjunk végig Villányon, érintve az ortodox templomot és feltekintve a Kálváriára, majd a vasútállomást elhagyva, a legendás Fülemüle Csárda előtt forduljunk mi is jobbra, ahogy a kerékpárút teszi és némi erdei tekerés után már meg is érkezünk Kisjakabfalvára. Az aprócska zsáktelepülésen nagyon sok szép régi sváb parasztházat csodálhatunk meg, köztük a Villányi borvidék legendás borászának, Bock Józsefnek a szülőházát, ahol ma a Jackfall Bormanufaktúra működik. Zárjuk itt a napot egy kerti koccintással, vacsorával egybekötött borkóstolóval, vagy éppen egy koncerttel, mert azt is szoktak tartani a kúriaszerű épület mediterrán hangulatú udvarán. A borászatnál szállást is kérhetünk, éljünk a lehetőséggel!

 

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre

Új adás a Magyar Bor Személyesen podcast csatornán - beszélgetés Budai Rita művészettörténésszel

Elolvasom

Bor(lovag)rendek hazánkban és a világban

Elolvasom

Két keréken Siklóstól Kisjakabfalváig

Elolvasom

6+1 kihagyhatatlan borászat, ahol enni is jó

Elolvasom