Szerző: Ercsey Dániel

Villányi borvidék

Villányi borvidék

Ha van borturisztikailag frekventált borvidéke hazánknak, akkor Villány egyértelműen az! Ismert tény, hogy a villányi borászok ismerték fel legkorábban, már a rendszerváltás előtt a minőség és az összefogás erejét a piacon. Errefelé nem meglepő, ha hétvégenként tömegek hömpölyögnek a főutcán, ahol egymást érik a pincék és az éttermek, és ahol tényleg minden borász egy újabbat ajánl a betérő figyelmébe.

A borvidékről

A tágabban vett térség, Péccsel kiegészülve, az évszázados hagyományokra épülő fürdőkultúra, a történelmi-kulturális látnivalók garmadája és a bor-gasztronómia harmasának élményét nyújtja az év bármely szakában.

Ha erre járunk, nyugodtan kérdezősködjünk a szolgáltatóknál (csak Villányban legalább ötvenen vannak), a hotelekben és panziókban, a borászoknál és az éttermekben, hogy milyen programok vannak éppen a borvidéken, mivel szinte állandóan szerveznek valamit a helyiek. Ha viszont a saját kezünkbe vesszük az irányítást, akkor két kulcsszóra érdemes odafigyelni: Villány a bor és a fürdők vidéke, ahová az ember télen-nyáron bort kóstolni és lubickolni jön. A Harkányi Gyógy- és Strandfürdő Közép-Európa egyik híres fürdőhelye, innen kiindulva érdemes felfedezni a borvidék nyugati, viszonylag ismeretlen részét. Ez a táj, az Ormánság, hagyományosan református vidék, jól jelzik ezt a kórósi és adorjási festett kazettás mennyezetű templomok. A nép, őrizve holmi ősi, elfeledett szokást, errefelé fehérben gyászol, mint Korea, India vagy Etiópia egyes tájain. A borvidék legnyugatibb csücskében, Hegyszentmártonban jó nevű horgásztó, Szaván harmonikus kinézetű református templom, Diósviszlón testes vörösborok várják az arra tévedőt.

Tipp

Keressük fel a város határában a helyi ortodox szent, siklósi Szent István (Szt. Stefán Stiljanovity) síremlékét is. A várost a Széchenyi utcán elhagyva először csatlakozzunk az elkerülő útra, ami Nagyharsány felé vezet, majd a második leágazásnál rögtön kanyarodjunk balra a Göntérdűlő irányába. A tanyát balról kerülve, majd az újabb régi borház épülete előtt jobbra fordulva hamarosan felkanyarodik velünk az út balra, a Göntér-domb tetejére. Siklósi Szent István, Corvin János kortársaként, a Szerémségtől Siklósig birtokolt falvakat és irányította a szerb ellenállást az oszmánokkal szemben, végül itt hunyta le a szemét örökre.

A tájegységet délről határoló Dráva folyót is érdemes felkeresni, és részt venni a Duna-Dráva Nemzeti Parkban (a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközponttól) induló, szervezett zitúrák valamelyikén. Nem kezdőknek való, de minden bizonnyal igen izgalmas élmény a Dráva kanyargós, zátonyokat és szigeteket építő hullámain kenukkal átsuhanni, miután igényeltünk engedélyt a Nemzeti Parktól.

Harkányból Pécs felé Túrony Árpád-kori temploma a legfontosabb látnivaló, míg keletre csak egy ugrás Siklós, a borvidék kulturális központja. Az idősebb generációknak még mond valamit a Tenkes Kapitánya, így számukra ismerős a siklósi vár, de a fiatalabbak sem fognak csalódni! A falakról ellátni a Nagyharsányig, Diósviszlóig, de tiszta időben még a déli irányban felderengő távoli hegyekig is, a horvátországi Feričanci borvidék mellett. A városon érződik, hogy soknemzetiségű, javarészt borkereskedelemből élő lakosai tisztes jómódban élték át az évszázadokat. Egykori zsinagógáját már sajnos lebontották, de dzsámija ma is eredeti funkcióját megtartva működik, szerb ortodox templomának ikonosztáza pedig a laikus látogatóban is csodálatot kelt! Gótikus Ferences kolostora, vagy a szintén a városhoz tartozó máriagyűdi Mária-kegyhely nem csak a hívőknek adnak megnyugvást, de mindenkit elkápráztatnak. Aki Harkány után egy csendesebb fürdőre vágyik, annak a Termál Spa Siklós ideális választás.

 

Gasztronómiai ajánló

Villány gasztronómiája a baranyai konyhakultúra tipikus példája, jelentős sváb alapokkal, délszláv behatásokkal, magyarosra hangolva az amúgy sem egysíkú mixet. Errefelé a kolbászt még inkább szaláminak hívják, a szajmókába pedig, ami szintén jellegzetes sváb étel a disznóvágáskor, gyökérzöldséget, savanyú káposztát, burgonyát is töltöttek, majoránnával, köménnyel, szerecsendióval fűszerezve, sajátos helyi disznósajtot alkotva ezáltal. Ezek az ételek máig a legtökéletesebb kísérői Villány egykori legfontosabb vörösborának, amit portugieserből (a volt kékoportó) szűrtek a gazdák. Aki kóstolt már kétéves portugieser bort a stifolder és a friss kenyér mellé, az gyorsan ráébred, hogy ez a házasság az égben köttetett! A hagyományos sváb konyhában a tészta leginkább a gombócot jelentette, esetleg a metéltet. A tésztákat zsírban forgatva, krumplival vagy káposztával kiegészítve főételként fogyasztották, de ünnepnapokon édességként is feltálalták, lekvárral. Szintén a sváb konyha alapja volt a leves, melyet ma olyannyira magyar szokásnak tartunk. Ami a borvidék vendéglátóhelyeit illeti, a horvát falvakban a csárdákban gyakran adnak csevapot, a Monarchia furcsa örökségeként néhol kirántva! A hagyományos németes csülök-káposzta kettős is gyakran felbukkan az étlapokon, akárcsak a Márton napra jellemző liba és vöröskáposzta. A borvidék településein lassan mindenki foglalkozik vendéglátással, hagyományos konyhát visz a Bock borászat, modernebbet Gere Attila pincészete, míg a Sauska 48 egyértelműen a csúcsgasztronómiát képviseli.

Eseményajánló

Villány a borturizmus alfája, itt indult minden, innen tanult és tanul ma is mindenki a hazai borturizmusban. Januárban, Vince napkor a Pincéről pincére - Variációk Vincére kóstolósorozattal nyitnak a pincék és a villányi főutca. Májusban a Villányi BorZsongás és a siklósi BorVár lehel életet a tájba, aztán ahogy melegszik az idő, érkezik a Gere Jazz Fesztivál, ahol a kulcsszó a laza elegancia és a jó zene. A Villányi RozéMaraton és Fesztivál a rózsaszínű italokról és az egészséges életről egyaránt szól, fussunk és utána együnk salátát, mellé kortyoljunk rozét, ez az igazi nyár eleji életérzés! Augusztusban a művészeteké és a zenéé a főszerep, természetesen a borokkal megtámogatva az Ördögkatlan Fesztiválon! Szeptemberben a gyógyfürdők vizéből is érdemes kiszállni a Harkányi Szüreti Fesztivál kedvéért, míg az október már a Villányi Vörösbor Fesztiválról szól. A november aztán a legfontosabb villányi szőlőfajta, a cabernet franc, vagy ahogy a helyiek hívják, a Villányi Franc ünnepétől hangos, ez a Franc&Franc, amikor a szakma az egész világról Villányra figyel, hogy utána a fogyasztók is egy több napos kóstolósorozat keretein belül ismerhessék meg az új évjáratok mellett az érlelt tételeket is. Végül novemberben Villányban is minden a Márton napról és a jellemzően a portugieser fajtából szűrt újborokról szól.

Lapozás visszaLapozás előre
Villányi pincelátogatás - Bock PinceVillányi pincelátogatás - Bock Pince
Villányi borvidékVillányi borvidék
Siklósi várSiklósi vár
Siklósi várudvarSiklósi várudvar
PalkonyaPalkonya
PalkonyaPalkonya
Harkányi Gyógyfürdő és StrandHarkányi Gyógyfürdő és Strand
Harkányi Gyógyfürdő és StrandHarkányi Gyógyfürdő és Strand
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok