Szerző: Ercsey Dániel

Csongrádi borvidék

Csongrádi borvidék

A Csongrádi borvidéket turisztikailag három város, Csongrád, Hódmezővásárhely és Szeged határozzák meg. Ezzel nagyjából le is fedtük a lehetőségeket, de ha abból indulunk ki, hogy csak Szeged legalább egy hétre elegendő látnivalót kínál, hogy a táj a gyógyvizek és családbarát fürdők vidéke, máris kiderül, hogy elég sok időt el lehet tölteni errefelé…

A borvidékről

Felfedező utunkat kezdjük a névadó városban, Csongrádon, a Körös-Toroki Napok helyszínén. Itt folyik bele a Körös a Tiszába, utóbbi folyó hatalmas homokos fövennyel ünnepli a Körös megérkezését, a strandolók nagy örömére. A környék éttermeibe, halászcsárdáiba is érdemes betérni, megkóstolni a helyi halételeket. Innen, ha átkelünk a Tiszán, úgy is eljuthatunk Hódmezővásárhelyre, hogy egy időre kilépünk a borvidékről. Szentesen sétáljunk egyet a belvárosban (a volt zsinagóga épülete igen szép), Mindszenten fürödjünk meg a Tiszában, Mártélyon keressük a Holt-Tisza melletti művésztelepet. Hódmezővásárhely izgalmas látnivalója az árvédelmi fal, ami egyedülálló az alföldi városokban. Az egykori Hód-tó vonalát követve épült, így ma talán ez az egyedüli nyoma annak, hogy valaha Hódmezővásárhelyt majd minden oldalról víz vette körül, a városnak kikötői voltak és élénk vízikereskedelmet folytatott! A református ótemplom belső terével, a református újtemplom pedig külső megjelenésével hódít, de a városháza, a zsinagóga, a hímzőműhely és a fazekasház is megér egy megállót. Utána még meglátogathatjuk a Tornyai János Múzeumot vagy az Emlékpontot. Utóbbi, bár a neve ezt sugallja, nem egy újkeletű selfie-pont, hanem az 1945 és 1990 közötti időszak vásárhelyi feldolgozása. A múzeum a vidéki Magyarországon egészen egyedülálló módon próbálja meg bemutatni és feldolgozni a történelmet.

Tipp

Ember a gáton címmel minden év őszén megrendezik a Mindszentről Szegedre tartó éjszakai teljesítménytúrát, szárazon és vízen. Utóbbi jó lehetőséget teremt (időjárástól függően) egy a fél éjszakát felölelő, szerencsétlen esetben hidegben és szakadó esőben történő fejlámpás evezésre. Örök emlék annak, aki egyszer végigcsinálta!

Szeged környékén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a honfoglalás korával foglalkozik, de többek között a Feszty-körkép is itt tekinthető meg. Algyő a csendesebb fürdők kedvelőinek ajánlott, míg a makói Hagymatikum a Makovecz-rajongók zarándokhelye. Akit az ilyesmi érdekel, az keresse fel Kübekházát, ahol a helyiek Kübecker néven keksz-manufaktúrát nyitottak és kávézót üzemeltetnek. Mórahalom nem egyszerűen a fürdő miatt népszerű, de egyenesen “fürdőváros”, ahová számtalan vendég érkezik pihenni.

Tipp

A vidék úgy tűnik a “gátak” vidéke, az előző tipphez hasonlóan ezúttal is erről lesz szó. József Attila rajongói már többször megtették a Makó-Szeged távot a töltésen, a bátrabbak, akárcsak Attila egykor, mezítláb, hogy emlékezzenek arra a napra, amikortól József Attila költőnek tekintette önmagát.

Szegeden tippből is van vagy száz, igyekszünk válogatni. A város szecessziós építészete egyedülállóan gazdag, akit ez érdekel, az nem fog csalódni. A szerb templom tényleg gyönyörű, ha pedig a Tiszában akarunk fürdeni, a helyiektől a “Sárga” után érdeklődjünk. A Vadaspark egész napos program gyerekekkel, a halászlé rajongóinak pedig komplett halászcsárda programot javaslunk, az Öreg- és a Kiskőrössy halászcsárdától a Fehértói csárdán át egészen a Roosevelt-téri halászcsárdáig, amit a helyiek csak “Sótartó” néven emlegetnek. Aki a nap végén elmélyülésre vágyik, az menjen el az alsóvárosi ferences templom és rendház épületéhez.

Végezetül itt van a vidék központja, a Dél-Alföld fővárosa, a Napfény Városa, Szeged. Közhelyesen hangzik, hogy az ismerkedést kezdjük a Széchenyi-téren, majd folytassuk a Kárász utcán, de tényleg ez a legjobb, ha gyors benyomásra vágyunk. Üljünk be a legendás Virág Cukrászdába egy kávéra, andalogjunk a Tiszaparton, este menjünk el egy színházi előadásra, ha nyár van, akkor a Szegedi Szabadtéri Játékokon, együnk egy sütit a Reök-palota aljában működő cukrászdában, miután megnéztük az épületben található kiállításokat, csúszdázzunk a gyerekekkel a Napfényfürdő Aquapolisban, vagy áztassuk magunkat az Anna Fürdő medencéiben, ámuljunk el a Víztorony magasságán vagy a zsinagóga szépségén, menjünk be a Dómba és hallgassuk a misét, ebéd után pedig olvassuk hozzá Szegedi élményeinkhez Darvasi regényét, a Virágzabálókat.

Gasztronómiai ajánló

A Csongrádi borvidék az Alföldön található, a legfontosabb gasztronómiai alapvetését azonban nem ez, hanem a Tisza határozza meg. A tiszai, pontosabban a szegedi halászlé ugyanis fogalom, amit az országban mindenhol ismernek, függetlenül attól, hogy szeretik-e, vagy sem. Ráadásul a halászlé készítők között örök és kibékíthetetlen ellentétet szül a dunai/bajai és a tiszai/szegedi recept különbsége. A szegedi verziót kétszer főzik, az alaplébe halat passzíroznak, ettől válik sűrűbbé és kicsit talán barnább/sárgább árnyalatúvá a hallé, mint a Dunánál. Tésztát tenni a tiszai halászlébe szentségtörés, ellenben a csongrádi homokon termett kadarkák gyönyörűen kísérhetik ezt a jellegzetes levest is, feltéve, hogy nem csípőspaprikával szeretjük az ételt! A makói hagymát is hagyományosan felhasználták a szegedi halászlé alapanyagaként! A kása, a burgonya, de leginkább a tarhonya mindig is jó kiegészítője volt az alföldi paprikás ételeknek, míg a fröccskultúra elterjedése után a homoki gazdák gyakran kövidinkából készítették a jéghideg fröccsöt. A borturisták a Szeged környéki nevezetes fűszerpaprikát is hazavihetik magukkal, nem csupán ajándékként, de az otthoni főzések alapanyagaként is, akárcsak a város talán legismertebb termékét, a Pick szalámit. A borvidék gasztronómiai központja Szeged, ahol mindenki könnyedén talál magának éttermet, bisztrót vagy büfét, de Csongrádon és Hódmezővásárhelyen sem fogunk csalódni, ha ebédelni szeretnénk.

Eseményajánló

A Csongrádi borvidék paradoxona, hogy bár viszonylag kevés országosan ismert bortermelő dolgozik errefelé és talán éppen emiatt a boros rendezvények száma is alacsonyabb mint várnánk, mégis az ország egyik legnagyobb és legismertebb boros programját itt találjuk meg, ez pedig nem más, mint a tavasz végén megrendezésre kerülő Szegedi Borfesztivál, ahol egy hétig kóstolhatják több mint száz termelő borait a Széchenyi téren a borkedvelők, miközben koncertek váltogatják egymást és az egészhez a szegedi belváros szolgáltatja a díszletet. A közeli Mórahalmon sem csak a fürdő vendégeit várják a nyári Homokháti Sokadalomra, ahol ugyan nem a bor van a főszerepben, de köszönhetően a környékbeli gazdáknak senki sem marad szomjas a látogatók közül. A nyár vége felé Hódmezővásárhely és Csongrád is megszervezi a maga borfesztiválját, mindkettőn jó ételek, izgalmas koncertek és zamatos borok várják a nagyérdeműt, Hódmezővásárhelyen a városi fürdővel, Csongrádon pedig a Körös-torok homokos strandjával karöltve. A borvidéken a programok sorát az őszi Szegedi Bortér zárja le, amit hagyományosan a Dóm téren tartanak, a szegedi városi és egyetemi polgárság nagy örömére és megelégedésére.

Lapozás visszaLapozás előre
Feszty-körképFeszty-körkép
Makói HagymatikumMakói Hagymatikum
Lombkorona Sétány - MakóLombkorona Sétány - Makó
Szeged belvárosaSzeged belvárosa
Szegedi éttermi hangulatSzegedi éttermi hangulat
Szegedi DómSzegedi Dóm
Szegedi kenutúraSzegedi kenutúra
Szegedi DómSzegedi Dóm
Új ZsinagógaÚj Zsinagóga
Szegedi templomSzegedi templom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok