Szerző: Ercsey Dániel

Hajós-Bajai borvidék

Hajós-Bajai borvidék

A borvidék a Duna borrégió harmadik tagja Csongrád és a Kunság mellett. A Duna vonalához kötődik, jellemzően nem homokon vagy öntéstalajokon, hanem löszön terül el, turisztikailag pedig egyértelműen Baja viszi a prímet a vidéken.

A borvidékről

A borturisták biztos értékelik, hogy Európa legnagyobb pincefalva Hajóson található, pontosabban Hajós mellett, ahol a löszfelszín kiemelkedik a Duna menti területekből. Olyan, mint egy önálló város, több mint ezer pincével és présházzal, megmutatva az egykori borélet gazdagságát. Ma is vannak működő borászatok egyes pincékben, de a helyiek is szívesen behívják az embert egy kis kóstolóra, valamint nem rég megnyílt a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont is.  Emellett Hajóson a Barokk Kastély Látogatóközpontot érdemes felkeresni, a felújított egykori érseki kastélyban. A vidék másik két települése, Császártöltés és Nemesnádudvar szintén az egykori sváb pincefalvakról nevezetes, ha mindhármat felkeressük a hajósival együtt, számítsunk rá, hogy egy nap kevés lesz a bejárásukra!

Ami a Duna egykori árterét illeti, ez az ország egyik legfontosabb fűszerpaprika termelő vidéke. A kalocsai paprikáról azt tartották a helyiek egykor, hogy “a szegedi híresebb, de a kalocsai jobb”. Sajnos a hagyományos paprikatermelés visszaszorult és átadta a helyét a nagyüzemi megoldásoknak, de üdítő kivételek azért vannak. Ha pedig előtte tájékozódnánk is a paprikatermelés történetéről, menjünk be a kalocsai Fűszerpaprika Múzeumba és a népművészeti tájházba is.Tipp

Kalocsa érseki központ és mint ilyen, csodás főszékesegyházzal büszkélkedhet! A templom megtekintése után érdemes ellátogatni az Érseki Palotába is, ahol az Astriceum Érseki Múzeum működik. Rossz idő esetén a Csajda Fürdő ideális kikapcsolódást nyújt egész nap.

A nem túl nagy borvidék legfontosabb látnivalói Bajához kötődnek. A mediterrán hangulatú város a Sugovica nevű Dunaággal és a Szentháromság térrel tényleg egészen egyedi látványt nyújt. Érdemes egy hallal kapcsolatos fesztivál idején jönni, hogy egy életre megtanuljuk mi is a különbség a szegedi és a bajai halászlé között! A vidék múltját a magyarok mellett a németek, a szerbek és a horvátok határozták meg, utóbbiakra emlékezik a Bunyevác Tájház.

Tipp

Szekszárdnál már esik szó Pörbölyről, lévén a Duna túlpartján van, de közigazgatásilag ide tartozik, úgyhogy itt is szóba hozzuk. A Gemenci-erdő Bajától csak egy ugrás, ha pedig már ugrunk egyet, akkor a Pörbölyi Ökoturisztikai Központot keressük fel, ahol számtalan Gemenccel kapcsolatos program közül választhatunk, legyen szó akár kisvasútról, akár evezésről, akár őszi szarvasbőgésről.

A Duna és a Sugovica az evezősök és a vízsportokat kedvelők helye, Baja alatt a Dunán hosszú kilométereken keresztül szigetek és homokzátonyok sorakoznak, nyaranta mindegyiken vagy motorcsónakos, vagy evezős csapatok napoznak, labdáznak, főzik a hallét bográcsban. Ami a várost illeti, keressük fel a Bácskai Kultúrpalotát, a ferences kolostortemplomot, a zsinagógát (ma városi könyvtár), a görögkeleti templomot, egyik szebb mint a másik és jól mutatják Baja egykori kulturális és felekezeti gazdagságát! Baja híres szülötte, Türr István a Duna-parton kapott emlékművet, az Éber család emlékeit pedig a városban őrzi az Éber Emlékház. A festészet rajongóinak a Nagy István képtár biztosít programot, a könnyedebb kikapcsolódásra vágyók pedig egyszerűen csak vesszenek el a bajai utcákon, vásároljanak és kávézzanak a teraszokon, napozzanak a Petőfi-szigeten és ússzanak egyet a Sugovicában.

Gasztronómiai ajánló

A Hajós-Bajai borvidék, bár földrajzilag az Alföldön található, mégis inkább a Duna, a lösz és a sváb-bunyevác szavakkal jellemezhető. Mit is jelent ez gasztronómiailag? Egyrészt a löszplató leszakadása melletti falvakban, mint Hajós, Császártöltés és Nemesnádudvar, a hagyományos német ételeket, melyeknek az alapjait még az 1700-as években hozták magukkal a betelepülők. A sok káposztával és krumplival, néhol csülökkel dolgozó konyhába csak a déli irányból beszivárgó délszláv elemek kevertek pirospaprikát, ahogy az eredetileg rózsaszínű kolbászból is a paprika csinálta azt, amit ma ezen a néven ismerünk. Az itteni ételek tömények, kissé nehézkesek, jól passzolnak hozzájuk a helyi vörösborok és a sváb vendégszeretet. Baja és vidéke ugyanakkor a Dunáról szól, a vízről és ami benne van, vagyis a sült és rántott halakról, no meg a bajai halászléről. Ez utóbbi, ellentétben a szegedivel, csak egyszer fő, nem készül külön alaplé, nincs passzirozás, van benne viszont gyufatészta, ami a tiszai verzióban elképzelhetetlen lenne. A környéken úgy tartják, hogy a halászlé könnyed vörösborral, leginkább kadarkával az igazi, fontos azonban megemlíteni, hogy a tájegység képzeletbeli folytatásán, vagyis a Duna szerbiai szakaszán a csárdákban már olaszrizlinggel kínálják, és bizony az is meglepően jól passzol az egyébként bőséges paprikával készített fogáshoz!

Eseményajánló

Csalóka borvidék Hajós-Baja, hiszen bár az Alföldön van, mégis kiemelkedik abból, köszönhetően a löszös platójának és a helyi sváb hagyományoknak, így a boros programokat is javarészt a német pincefalvakban kell keresni. Tavasszal Hajóson Orbán-napi Borünneppel nyitják az évet, ez a németek lakta vidékeken sokfelé hagyomány volt, gyakran vonultak ki a gazdák a jellemzően a szőlőben álló Szent Orbán szobrokhoz, néha borral is meglocsolva azt. Eközben a szomszédos Nemesnádudvaron Pincemajálisra várják az érdeklődőket, ami egy pincéről pincére vonuló bortúra, borkóstolókkal. Nyáron Hajóson a Fröccsözön program neve magáért beszél, míg Nemesnádudvaron ilyenkor a hosszú nevű Vadgasztronómiai és Borfesztivált szervezik. A hosszú hétvégés programra a Kárpát-medence különböző pontjairól érkeznek a vadásztársaságok, mindegyik egy helyi sváb pincében van elhelyezve és főzik a saját tájegységük jellemző vadételét, amit mindenki megkóstolhat, a nemesnádudvari borokkal együtt. A nyár persze a felhőtlen kikapcsolódásé is, ilyenkor tartják Baján a Vinalia Nemzetközi Borfesztivált, a bajai sokácok és bunyevácok, a környékbeli svábok, valamint délvidéki borászatok és együttesek részvételével. Az ősz elhozza a szüreti fesztiválokat és az új borokat, Nemesnádudvaron ez Szent Mihály napkor történik meg az Újborünnepen, míg Hajóson jellemzően az októberi Nyitott Pincék napján, de novemberben is érdemes figyelni a borászatok honlapját, hiszen majd mindenhol hagyomány a Szent Márton napi újbor fogyasztása is.

Lapozás visszaLapozás előre
Hajósi Barokk KastélyHajósi Barokk Kastély
Bajai halászléBajai halászlé
Hajós-Bajai borvidékHajós-Bajai borvidék
Pincetúra HajósonPincetúra Hajóson
Hajósi pincesorHajósi pincesor
HajósHajós
Pincesor HajósonPincesor Hajóson
Duna-völgyi-főcsatornaDuna-völgyi-főcsatorna
Duna-völgyi-főcsatornaDuna-völgyi-főcsatorna
Borkóstolás a Hajós-Bajai borvidékenBorkóstolás a Hajós-Bajai borvidéken