Szerző: Ercsey Dániel

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Ha van olyan borvidéke hazánknak, ahol a számtalan természeti és kulturális látnivaló, az épített örökség és a lehetséges programok tárháza annyira gazdag, hogy ki sem kell mozdulni a határai közül, a Balatonfüred-Csopaki borvidék éppen ilyen. A borvidék az egész évben elérhető kulturális programok helyszíne, boros és gasztronómiai kincsestár, hangulat és látványkavalkád, amelyet télen-nyáron megéri (újra)felfedezni.

A borvidékről

Kezdjük a névadó településsel, a Balaton fővárosával, az Anna-bálok helyszínével, a Nobel-díjas indiai költő, Tagore kedvenc gyógyüdülőjével (ahol ma sétány őrzi a nevét), a legendás vitorlásverseny, a Kékszalag kiindulópontjával, Balatonfüreddel. Aki a természeti látnivalókra kíváncsi, az menjen el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyeként működő Lóczy-barlangba, vagy keresse fel a vízparton található Bodorka Látogatóközpontot, ahol az akváriumok érdekesen mutatják be a Balaton élővilágát. Innen már nincs messze a Vitorlázeum, a Balaton vitorlázóinak múzeuma, hogy aztán a városba felkanyarodva olyan csodákat kereshessünk fel, mint a Kerektemplom, a Jókai Mór Emlékház, a Vaszary Galéria (ahol mindig izgalmas kiállítások vannak), a Helytörténeti Gyűjtemény vagy a Kisfaludy Galéria.

Nem is lenne borvidék, ha nem itt tartanák a Borheteket, az északi part legnagyobb boros rendezvényét, de nyaranta többen is szerveznek füredi sétákat, régebben még a ‘Kóser Füred’ néven zsidó tematikájút is, igaz, azóta már megnyitott az egykori zsinagóga helyén a Zsidó Kiválóságok Háza, ahol rengeteget megtudhatunk a magyarországi zsidóság kiemelkedő személyiségeiről. Végezetül ott a Lipták-villa (csak előzetes bejelentkezéssel látogatható), Lipták Gábor egykori háza, ahol Illyés Gyula, Németh László és Déry Tibor adták egymásnak a kilincset, és ahol Örkény először adta át valakinek, még megjelenés előtt a Tótékat elolvasásra.

 

Tipp

Érdemes előre tájékozódni a Kisfaludy Galéria melletti Kisfaludy Színpad programjairól!

Füredtől keletre a csopaki termelők hazája következik, borászatokkal és éttermekkel, Jazzpiknikkel (Paloznakon) és Árpád-kori templommal (Felsőörsön). A tó vége felé közelítve Balatonalmádiban az erődített református templom és a Szent Jobb KápolnaBalatonfűzfőn a Serpa Kalandpark és a BalatoniBobBalatonvilágoson és Balatonakarattyán pedig a magaspart adta kilátás miatt érdemes megállni.

 

Tipp

Sétáljunk el a Sajkodi-öbölbe, ahol a Balaton egyetlen érintetlen partszakaszát csodálhatjuk meg, majd onnan fel a sziklás gerincre, hogy felülről is megcsodáljuk a tájat. Az élményt egy kajakozás teszi teljessé naplementekor az öbölben.

Béreljünk biciklit Dörgicsén (aludjunk is ott, ha tehetjük), a közúton tekerjünk át Vászolyon és Pécselyen, majd a tó felé fordulva kanyarodjunk rá a hegyek tó felőli oldalának, ahol dűlőutakon keresztül juthatunk vissza Dörgicsére. Egész napos program, legyen nálunk elegendő ivóvíz!

Balatonfüredtől nyugatra először a Kövesdi templomrom csábít kitérőre Aszófőn, majd érdemes egy hosszas megállót beiktatni a Tihanyi-félszigeten. Egyrészt innen komppal át lehet jutni a déli partra, másfelől a félsziget tavai és gejzírkúpjai, barátlakásai és levendulásai, a nemzeti park által üzemeltetett Levendula Ház és az évente megrendezésre kerülő fesztiválok, no meg a legendás visszhang a Bencés Apátság szomszédságában akár több napra elegendő programot is biztosítanak.

A borvidék Zánkáig tart, addig még a szív alakú sírkövekről híres apró temetőben érdemes megállni Balatonudvariban, illetve fel lehet és fel is kell kanyarodni a parttól távolabb eső településekre körülnézni. A Nivegy-völgy termelői és a Szent Balázs templomrom, a Tagyon-hegy oldaléban található présházak és a föléjük magasodó Hegyestű (a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelye), Monoszló és Dörgicse népi építészete és az utóbbi romos középkori templomai akár több napra is lekötik az embert. Ha ezek után még mindig látnivalókra vágyunk, üljünk autóba és keressük fel gyermekkorunk hősének, Mátyás király legendás hadvezérének, Kinizsi Pálnak a nagyvázsonyi várát, vagy menjünk el egy nyáresti koncertre vagy egy téli színházi előadásra Veszprémbe.

Gasztronómiai ajánló

A borvidék felöleli az északi part nagyobbik felét és a tó teljes keleti karéját, gasztronómiai központja viszont egyértelműen Balatonfüredhez és Csopakhoz, a két névadó településhez köthető, ahol a Petrányi Borterasz és a Szent Donát Borkúria bisztrója jelentik a balatoni gasztronómia helyi csúcsát. Ami a térség hagyományos ételeit jelenti, kiemelkedik közülük a Balaton „látott hala“, a garda, amit régen azért halásztak Tihanyban, mert a felszín közelében úszó, hatalmas halrajok mozgását a Tihanyi-félsziget hegyein álló emberek követték és ők irányították a kerítőhálókkal próbálkozó halászokat a vízen. Amúgy maga a garda elég jellegtelen, keszeg-szerű és szálkás hal, így a legjobb elkészítési módja, ha hosszában nyársra húzzuk, az oldalát sűrűn beirdaljuk és a nyársat a földbe tűzve parázs fölé állítjuk. Az ilyen sült garda mellé bármilyen könnyed, jó savú fehérbor illik, mégis a borvidék előtt tisztelegve egy helyi olaszrizlinget javaslunk. Ugyanez a helyzet a lángossal is, amiről tulajdonképpen bármelyik balatoni borvidéknél beszámolhattunk volna. A sajtos-tejfölös verzió inkább testesebb olaszrizlinget kér, a fokhagymás alap verziónál a rozé és az illatos fehérborok is jól jöhetnek, akár egy minimális maradékcukorral is. A bakonyi gulyásokhoz, melyeknek szintén számtalan verziója ismeretes, kínáljuk a borvidék egyre jobb vörösborait, főként a kékfrankosokat a Tihanyi-félszigetről.

Eseményajánló

A borvidék korán kezdi az évet, de ez amúgy is jellemző mostanában a Balaton környékére, ahol megpróbálnak szakítani a szezonalitással és ráébreszteni az embereket, hogy a tó környéke egész évben izgalmas helyszín. Januárban rögtön a csopaki Olaszrizling Szerintünk borzolja a kedélyeket, évről-évre az olaszrizling szőlőfajta legfontosabb hazai eseménye, vétek kihagyni! Ezt követően viszont a tisztán boros programokra várni kell nyárig, amikor viszont egymást érik a borfesztiválok és bornapok, kezdve a Balatoni Hal- és Borünneppel Balatonfüreden, még a nyár elején. Eztán a Zánkai Bornapok a borvidék nyugati, és a Világosi Borfesztivál a keleti felén nyitja meg kapuit. Augusztusban a Balatonfüredi Borhetek három héten át, több száz kiállítóval vonzza az ország minden tájáról a borkedvelőket, ilyenkor Füreden minden a bor körül forog, érdemes jó előre megtervezni a látogatást, mert parkolóhelyet például biztosan nem találunk a belvárosban. Szintén ilyentájt rendezik a Balatonalmádi Borfesztivált, illetve a talán legtartalmasabb zenei programmal bíró Paloznaki Jazzpikniket, ahol a gasztronómiai és zenei élmények mellett bizony a balatoni panoráma is elvarázsol bennünket! Az évet hagyományosan a balatoni vörösboroknak szentelt Vörös Balaton zárja Csopakon.

Lapozás visszaLapozás előre
Tihanyi ApátságTihanyi Apátság
Tihanyi piacTihanyi piac
Levendula-ház - TihanyLevendula-ház - Tihany
Tihany látképeTihany látképe
Tihanyi barátlakásokTihanyi barátlakások
Aranyház gejzírkúpAranyház gejzírkúp
Csopaki strandCsopaki strand
Szív alakú sírkövek - BalatonudvariSzív alakú sírkövek - Balatonudvari
Tagore sétány Balatonfüred Tagore sétány Balatonfüred
Balatonfüred KikötőBalatonfüred Kikötő
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok