Szerző: Ercsey Dániel

Nagy-Somlói borvidék

Nagy-Somlói borvidék

Súlyosan téved, aki azt hiszi, hogy ha a Somlóra látogat, akkor a borokon kívül nem tud majd semmivel sem foglalkozni! Először is, a borvidék nagyobb, mint maga a hegy, másfelől még a hegyen is akad bőven látnivaló. De ha autóval vagyunk, a környéket is érdemes felfedezni!

A borvidékről

Kezdjük a Somlóval, Isten itt felejtett kalapjával, ahol régi présházak és a csodás kis kápolnák között vezetnek a meredek dűlőutak és ahol van egy hely, egy apró bolt és vendégház a hegyoldalban, ahol mindent, de tényleg mindent tudnak a hegyről, a rajta dolgozó emberekről és persze a borokról. A Kitaibel tanösvény a Somló Tájvédelmi Körzet nevezetességeit mutatja be, de ha igazán autentikus élményre vágyunk, az Éjszakai Pincetúra idején jöjjünk a hegyre, másnap pedig, ha kipihentük a fáradalmakat, ebédeljünk lent a hegylábon, a környék legmodernebb pincészetében, kortyoljunk pezsgőt a fogások mellé, és tervezzük meg somlói látogatásunk folytatását.

Fel lehet például kapaszkodni a hegy csúcsán található romos várhoz és a kilátóhoz! Vagy át lehet autózni Kissomlyóra bort kóstolni, vagy csak megmártózni a borgátai termálfürdő strandszerű medencéiben. Esetleg át lehet rándulni Egyházashetyére, ahol Berzsenyi Dániel egykori szülőháza ma már múzeumként fogadja a látogatókat.

Kevesen tudják, de Celldömölk is a borvidékhez tartozik, pontosabban a mellette magányosan álló Ság-hegy. A városra egy teljes napot is érdemes szánni, hiszen az óvárosa igazán szép, a Szűz Mária plébániatemplom keretei pedig Dorfmeister freskókkal büszkélkedhet! Emellett pedig ott van a Kemenes Vulkánpark, az ország talán leginformatívabb bemutatójával. Aki pedig elfárad a múzeumlátogatásban, a vulkánokban és a templomokban, annak irány a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő, kipihenni a fáradalmakat!Tipp

Apropó fürdő! Aki a csöndesebb helyeket kedveli, annak a szomszédos településen, Mesteriben is érdemes körülnéznie, hiszen ott is található egy termálfürdő.

Celldömölk, pontosabban a Ság-hegy közelében a motorsportok szerelmeseinek a Pannonia Ring dobogtatja meg a szívét Ostffyasszonyfán (ha már itt járunk, a sárvári fürdő illetve a Nádasdy-vár sincsen messze), míg a szomszédos Csönge arról nevezetes, hogy ott született Weöres SándorSzülőháza ma múzeum.

Tipp

Tiszta időben keressük fel éjszaka a Bakony mélyén a bakonybéli Pannon Csillagdát, hazánk talán legmodernebb planetáriumát, ahol távcsövekkel fürkészhetjük a végtelent. Rossz időben is érdemes a kiállítások miatt ellátogatni ide, igaz, akkor inkább a nappali látogatást javasoljuk, esetleg egy túrát a közeli Zircre, ahol Ciszterci Apátság Látogatóközpontjában egy egyháztörténeti kiállítás, a ciszterci műemlékkönyvtár, a csodás bazilika, de még az arborétum is megtekinthető.

Erről a vidékről egy kis kerülővel akár Pápa érintésével is visszakanyarodhatunk a Somló irányába. Itt aztán minden van, mi szem-szájnak ingere: malomipari kiállítás, Esterházy-kastélygyógyfürdő (Várkertfürdő néven) és kékfestő múzeumPannonia Reformata Múzeum és épen maradt zsinagóga. A közeli Bakony kirándulásokra csábít, de a Városlőd határában található Sobri Jóska Élményparkban is el lehet tölteni akár egy egész napot.

Herenden a Porcelanium Látogatóközpont egész évben várja az érdeklődőket, bepillantást adva a porcelánkészítés rejtelmeibe, vagy akár kipróbálva magunkat, mint porcelánfestő! A látogatást követően kávézó és étterem áll a turisták rendelkezésére. A szintén nem túl távoli Ajkára a Bányászati Múzeum miatt érdemes ellátogatni, ahol az ajkai szénbányászat történeti és műszaki emlékeivel ismerkedhetünk meg egy szabadtéri kiállításon. Végül, de nem utolsósorban szót kell ejteni a Bakony-Balaton Geopark egyik legfontosabb látnivalójáról, az Úrkúti-őskarsztról, ami 2013-ban elnyerte az év földtani értéke díjat. Az Országos Kéktúra nyomvonalán található látnivaló a laikusok számára is izgalmas látnivaló.

Gasztronómiai ajánló

A Somló-hegy a Marcal-medence határán emelkedik, míg a borvidék más részei átnyúlnak a Kemenesaljába, ahol talán több jellegzetes étel található, így jórészt onnan szemezgettünk. A vidéken ismert fogásnak számít a rókagombával megbolondított őzpörkölt, amihez ha mindenáron bort kell ajánlani, leginkább a ritkaságnak számító somlói vörösbort javasoljuk. A kemeneskápolnai túrós laskát, vagy egy lazább pincepörköltet, amit errefelé is készítenek a gazdák, már sokkal jobban lehet kísérni a borvidékre jellemző fehérborokkal, melyek gyakran évtizedekig is érlelhetőek. Az egyik legkisebb hazai borvidéken a gasztronómiai szereplők száma is korlátozott, nézzenek körül Celldömölkön vagy a közeli Ajkán, ha éttermet keresnek. Van viszont a Somlón is egy étterem, méghozzá a Kreinbacher birtokon, ahol a hegy és a birtok borain túl a pincészet pezsgőihez is ajánlanak ételeket, köztük olyan izgalmas fogásokat mint a Szent Jakab kagyló malaccsászárral, chilivel és zöldalmával, vagy a kókuszos csirkeleves gyömbérrel és lime-al. Az étteremben borvacsorát is lehet kérni, sőt, a birtokon szállás is található, így nem kell attól félni, hogy nem jutunk haza, vagy hogy valakinek fel kell áldoznia magát a vezetés oltárán. A somlói galuska, nevével ellentétben nem kötődik a hegyhez, pontosabban nem ehhez, hanem a fóti Somlyóhoz kapcsolódik.

Eseményajánló

Somló kapcsán nehéz kiemelni néhány fesztivált, hiszen maga a hegy, „Isten itt felejtett kalapja“ a program, amin állandóan lehet kirándulni és bámészkodni. A borvidék, ha csak egy kicsit is, azért több mint a hegy, ott van még a Kissomlyó és a Ság-hegy, valamint a közeli Ajka városa, ahol májusban Borvarázs néven Somlói Bor- és Tócsnifesztivált rendeznek. A nyár egyik izgalmas programja a Somlói Éjszakai Pincetúra, amikor egész éjjel emberek vonulnak a hegyen, a pincék előtt tűz ég, néhol zene szól, a borkedvelők pedig csillogó szemmel hallgatják a borászokat hajnalig, miközben kóstolják a mitikus hegy levét. Az ősz átcsábít minket a Ság-hegyre, hiszen Celldömölkön Sághegyi Szüreti Napokat tartanak. Végezetül a Somló ikonikussá vált szőlőfajtájának, a juhfarknak is szentelnek egy fesztivált, ezzel zárva az évet. A Somlói Juhfark Ünnep a szőlőfajta legnagyobb hazai mustrája, ahol mindenki kiválaszthatja a neki tetsző megoldást a könnyed és friss bortól a testes, évtizedekig érlelhető fehérboron át egészen a botritiszes, édes borkülönlegességekig, mindezt kizárólag juhfarkból!

Lapozás visszaLapozás előre
Vulkán Gyógy- és Élményfürdő - CelldömölkVulkán Gyógy- és Élményfürdő - Celldömölk
Herendi Porcelánmanufaktúra Herendi Porcelánmanufaktúra
Esterházy-kastély - PápaEsterházy-kastély - Pápa
Esterházy-kastély - PápaEsterházy-kastély - Pápa
Kékfestő MúzeumKékfestő Múzeum
Pannonia Reformata MúzeumPannonia Reformata Múzeum
Thermal Spa SárvárThermal Spa Sárvár
Sobri Jóska ÉlményparkSobri Jóska Élménypark
SomlóSomló
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok