3 NAPOS TÚRA

Nagy-Somlói borvidék

1.nap

Keressük fel a borvidék kevésbé ismert részét a Ság-hegy környékén, és merüljünk el a vulkánok birodalmában. Celldömölk városának megtekintésére érdemes pár órát szánni, nagyon szép az óvárosa, a Szűz Mária-plébániatemplomban Dorfmeister freskókat is megtekinthetünk.

Sétáljunk el a Bencés-kolostor épületéhez, a Mária-kúthoz és a Kálváriára. Városnézés után látogassuk meg a Kemenes Vulkánparkot, az ország egyetlen vulkanológiai kiállítását, majd sétáljunk fel vagy taxizzunk fel a Ság-hegyre, és a nap zárásaként fedezzük fel valamelyik helyi kispince borait.

 

2.nap

Maradjunk még mindig Celldömölk környékén. A település határában lévő Ság-hegy a Balaton-felvidéki tanúhegyek legnyugatibb tagja. A hegyen geológiai és madártani tanösvény csábít túrázásra, vagy felkapaszkodhatunk a hegy tetejére és megtekinthetjük a trianoni emlékhelyet.

A fehérre meszelt kőkereszt Magyarország legmagasabb (19,5 méter) Trianon keresztje, 1934-ben avatták fel. A kilátás is csodaszép lesz. Fáradt tagjainkat felfrissíthetjük a celldömölki Vulkán Gyógyfürdőben, ahol különféle kezeléseket és masszázsokat is igénybe vehetünk, vagy a csendesebb mesteri termálfürdőben, délután pedig utazzunk át a Somló-hegyre, ahol csak választani lesz nehéz a számos, látogatásra érdemes pincészet közül.

 

3.nap

A délelőttöt töltsük még a hegyen, sétával, borkóstolással, esetleg egy pálinkamanufaktúra meglátogatásával. Felkereshetjük a Somló-hegy északi oldalának településeit, Somlószőlős római-katolikus templomát, melynek oldalában a Zichyek kriptája található és a még romos állapotában is impozáns egykori Zichy kastélyt.

Dobán megállhatunk az Erdődyek egykori klasszicista kastélyánál, mely csak kívülről tekinthető meg, mivel ma szanatóriumként működik. Érdemes Herendre is ellátogatni, ha időnk engedi. Az utazóknak már messziről feltűnik az impozáns épületegyüttes, mely 1999 óta a Porcelánium Látogatóközpontnak ad otthont.

Megismerkedhetünk a világhírű porcelán történetével és készítésével, meglátogathatjuk a Porcelánművészeti Múzeum állandó gyűjteményét és időszaki kiállításait, a Minimanufaktúrában pedig mi magunk is kipróbálhatjuk a porcelánfestést! A Látogatóközpont éttermében meg is vacsorázhatunk, mielőtt elhagyjuk ezt az egyedülálló borvidéket.

 

2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok