Egri borvidék
Az Egri Bor Ünnepén Magyarország első védett eredetű borának, az immáron „Hungarikum” Egri Bikavérnek, fehér párjának, az Egri Csillagnak, valamint az Egri védett eredetű boroknak a népszerűsítése valósul meg. A rendezvény kiemelt figyelmet fordít a kulturált borfogyasztás, a fogyasztóval való közvetlen találkozás, a gasztronómia, az étel és a bor, illetve a kultúra kapcsolódási pontjaira.
A rendezvény komplex művészeti és gasztronómiai fesztivál, hiszen régi és közkedvelt hagyománya a Borünnepnek, hogy a borokhoz Eger és a környék legjobb konyhái elkészítik az egyedi alkalomra komponált ételkülönlegességeiket. A szőlő- és bortermelők védőszentjének napja alkalmából díjazzák a legjobb borokat készítő borászokat, megválasztják az előző év legjobb szőlő- és bortermelőjét, borgasztronómusát, illetve átadásra kerül mintegy életműdíjként az Eger Szőlő és Borkultúrájáért érem is.