Szerző: Ercsey Dániel

Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidék

Egy borvidék, ami önmagában vonzerő. Egy borvidék, amit úgy azonosítanak egyetlen heggyel, hogy közben jó eséllyel minimum kettőre gondolnak. Egy borvidék, amit teljes egészében egy másik vesz körbe. Ha úgy tetszik, most végre megtudhatjuk, hogy milyen látnivalókat rejt a Balaton-felvidéki borvidék közepén lévő terület, a Badacsonyi borvidék.

A borvidékről

Ha az ismerkedést Szigligettel kezdjük, rögtön elmélázhatunk azon, hogy a hármas hegy valaha valóban szigetként emelkedett ki a Balatonból és csak az 1800-as években, egy partrendezés után vált végleg a part részévé a táj. Az ország talán legismertebb vidéke ez, a várral a hegycsúcson, az avasi templomrommal (másik nevén a Csonkatoronnyal), a klasszicista Szentháromság kápolnával, a stranddal és a volt Esterházy Kastéllyal, illetve Farkas István festőművész egykori házával és műtermével, utóbbiban jelenleg étterem üzemel.

Innen a Gulácsot megkerülve juthatunk le újra a Balaton partjára, ezúttal már a Badacsony mellé, melyet két település, Badacsonytördemic és Badacsonytomaj foglalnak keretbe. A látnivalókat - élén a csodás panorámával - felsorolni is nehéz. A Rodostó-ház, a bazaltból épült katolikus templom, a számtalan kúria és présház, a jelenlegi borászatok és borteraszok, a Szegedy Róza-ház, vagy éppen a híres festő, Egry József egykori háza (amely ma múzeum) mind itt találhatóak.

Tipp

A képzőművészetek iránt érdeklődők feltétlenül keressék fel a Tapolcához tartozó Diszel településen az Első Magyar Látványtár kiállításait. Gyulakeszin az épített örökség megtekintése mellett a Csobánc tetején található várhoz lehet felsétálni, míg Káptalantóti leginkább a piacáról nevezetes. Itt már a Káli-medence (másik borvidék!) határában járunk, de a Káptalantótihoz tartozó szőlőhegyen még több csodás présház vár ránk, az egyikben még az indiai konyha rejtelmeivel is megismerkedhetünk, ha rászánjuk az időt és elveszünk a dűlőutakon!

A szomszédos Badacsonyörsön a Folly Arborétum az elmélkedés helyszíne (no meg a borkóstolóké), a Salföldi Major pedig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik bemutatóhelye, ahol fűszer- és gyógynövénykert, állatsimogató, lovaglási lehetőség, fotókiállítás és lovaskocsizás várja az arra tévedőt. Ne felejtsünk el kimenni a település határában található kőkúti pálos kolostor romjához!

Tipp

Ne csak a Római úton sétáljunk, ahogy az emberek többsége, hanem kaptassunk fel a meredeken a hegy felsőbb régióiba is, ahol további borászatok és szálláshelyek várnak ránk!

Révfülöp nem csak a Balaton-átúszás célpontja, de fontos hajókikötő is, Balatonszepezd fogadalmi templomát pedig már 1288-ban említette egy okirat. Végezetül a Badacsonyi borvidék a már a Káli-medencéhez tartozó Kővágóörs településsel ér véget. Az egykori mezőváros, ahol országos vásárokat is tartottak egykoron, népes zsidó lakossággal bírt, akik zsinagógát építettek és német nyelvű iskolát tartottak fent. A közeli Révfülöp sem volt más, mint Kővágóörs kikötője. Aki erre jár, az ne csak a közeli kőtengert vagy a templomromot keresse fel, de a felújítás előtt álló egykori zsinagógát is, ami a Káli-medence legszebb ilyen épülete!Gasztronómiai ajánló

Badacsony az elmúlt években gasztronómiai fellegvárrá nőtte ki magát, ahol Gasztrohegy néven folyamatosan bombázzák az érdeklődőket a jobbnál jobb kínálatokkal. Ráadásul a borvidék legismertebb termelői közül többen is érdekeltek a gasztronómiában, ilyenek az Istvándy Borműhely terasza és a Laposa birtok által üzemeltetett Hableány is. Ami a tradicionális badacsonyi ételeket illeti, régen szokás volt a halat, főleg a balatoni fogast szeletekre vágva, a bőrén úgy megsütni, hogy felforrósított bazaltkőre helyezték és a lassú sütés közben kéknyelűvel locsolgatták. Ez a fogás ma is megállja a helyét, bár kevés helyen találkozni vele, viszont az újhullámos gasztronómia minden igényt kielégítő, gyakran újragondolt fogásai, jellemzően helyi alapanyagokból, egészen üdítő gasztronómiai helyszínné avatják a borvidéket. A teljesség igénye nélkül a sült céklás zsendicés rizottó, vajban sült süllővel és tökmagmorzsával, a halászleve süllőpatkóval, gyufatésztával és ikraropogóssal, vagy a süllőpofa késői szüretelésű szőlőraguban, édesburgonya gombóccal mind azt példázzák, milyen sokszínűvé vált Badacsony. A helyi ásványos fehérborok pedig jól passzolnak mind a fentiekhez, mind a süllőpástétomhoz, a káposztás csukához ikrával, vagy a sütőtökkel, dióval és helyi sajtokkal elkészített fogásfiléhez. A borvidék számtalan étteremmel, büfével és busztóval várja az utazókat, csak győzzünk belőlük választani!

Eseményajánló

Badacsonyban nagyon belehúztak a programszervezésbe, elkeresztelték az ország talán legismertebb sziluettjével bíró hegyet Gasztrohegynek és a név alatt minden hónapban szerveznek valamit, hol gasztronómiai, hol kulturális, irodalmi eseményt, természetesen mindig a borokkal karöltve! Ugyanígy az egész évet lefedő programsorozat a Borbarangolás, ami borvacsorákat és borászatlátogatásokat foglal magába, folyamatosan új és új programokkal és helyszínekkel. Révfülöpön tartják minden áprilisban az Országos Evangélikus Borfesztivált, aztán amint eljön a nyár, indul a fesztiválszezon. Ez a Kéknyelű Virágzás Ünnepében manifesztálódik június elején, majd ezt követi a Szent György-hegy Hajnalig esemény. Badacsonyban Bor7-en ismerkedhetünk a termelőkkel, míg a nyár végén a Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét várja a borkedvelőket. Szeptemberben Badacsonyi Szüret és Szigligeti Szüreti Vigadalom köszönti a szőlő kezdődő metamorfózisát, amiből teljesen logikusan következik az októberi Murcifesztivál Ábrahámhegyen! Végül az évet zárjuk Badacsonytördemicen, ahol minden decemberben Forralt bor Főzőversenyt szerveznek az ital kedvelőinek.

Lapozás visszaLapozás előre
Lengyel-kápolnaLengyel-kápolna
Badacsony borteraszBadacsony borterasz
BadacsonyBadacsony
Csobánc váraCsobánc vára
KőtengerKőtenger
Liliomkerti piacLiliomkerti piac
Liliomkerti piacLiliomkerti piac
Szigligeti várSzigligeti vár
Szigligeti várSzigligeti vár
Szigligeti várSzigligeti vár
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok