Szerző: Ercsey Dániel

Mátrai borvidék

Mátrai borvidék

A Mátrai borvidék egyrészt hazánk második legnagyobb borvidéke, másfelől egyáltalán nem csak a Mátra lejtőit foglalja magában, de síkvidéki területeket, a Börzsöny keleti hegylábait, Vác és Veresegyház környékét, sőt, még egy budapesti kerület egy részét is.

A borvidékről

A borvidék hajdani központja Gyöngyös, ahol a legenda szerint a nagy tűzvész idején feltörték a pincéket és borral oltották a lángokat! A Mátra Múzeum gyerekekkel is jó program, a Szent Bertalan templom épülete valóban látványos, tornyát tavaly teljesen felújították, látvány lift is került a déli toronyra, míg a templom kincstára az ország második leggazdagabb egyházi gyűjteménye. A gyöngyösi főtér és az egykori zsinagóga is szép. A közeli települések, a borvidék tulajdonképpeni magja. Abasáron érdemes felkapaszkodni (vagy autóval felmenni) a Szent Anna-kápolnához a Sár-hegyre, hogy rálássunk a környékre. Gyöngyöstarjánban hajtsunk fel autóval az erdő alatti Fajzatpusztára megcsodálni a kastélyt (magántulajdon), vagy keressük a településen a védettséget élvező hatalmas Haller-pincét, míg Gyöngyöspatán a XII. századi templomba térjünk be, a Jessze-oltár (ami Jézus családfáját mutatja be) tényleg egyedülálló! Pálosvörösmart határában a Holló-kő a sziklamászókat, Markazon a víztározó a horgászokat várja, Kisnánán a várat érdemes felkeresni, míg a szintén a borvidékhez tartozó Hevesen a Sakk Múzeumot, amiből mindösszesen négy van a világon, az egyik éppen itt. Nagyréde sem csak a borairól nevezetes, de a “Mátra gyümölcsöskertjeként” is, ahol a gyümölcsösök mellett a kecskefarmot is érdemes felkeresni.

Tipp

Aki szereti a természetet és szeret kirándulni, az feltétlenül keresse fel hazánk egyik legvadregényesebb szurdokvölgyét, a Tarjánka-szurdokot Domoszló határában! Csak vezetővel lehet belépni a fokozottan védett élővilág és a veszélyes terep miatt, és mindösszesen évente kétszer. Érdeklődjünk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságán, hogy mikor lesz a következő lehetőség!

Ha elhagyjuk a szőlőket és a borvidéket északnak, egyből emelkedni kezd az út. A Mátra számtalan látnivalóval vár minket, köztük az ország legmagasabb pontjával (Kékestető), ahol télen síelni is lehet, de a környék számtalan további szabadtéri kikapcsolódási lehetőséggel vár mindenkit. A közeli mátraszentistváni sípark az ország egyik legjobban felszerelt ilyen létesítménye, oktatást is vállalnak. Galyatetőn sem csak a nagyszálló, de a felújított turistaház és a megújult kilátó miatt is érdemes megállni, Mátraszentimrén pedig sétáljunk el a három falu templomához. Aki igazi túraélményre vágyik, az a hátizsákba pakoljon pizsamát, váltás ruhát és persze egy kis vizet, és irány az Ágasvár, amit csak gyalog lehet megközelíteni! A turistaházban lehet vacsorázni és reggelizni, a házban aludni és zuhanyozni, a környék pedig annyira csendes, amennyire csak az erdő lehet!

Tipp

Gyöngyösről a Kékes felé kapaszkodva az út mellett van az Oxygen Adrenalin Park (annak legújabb élményelemével, a libegővel) ahol akár egy egész napra elegendő kalanddal várnak bennünket. A hegyek túloldalán a parádi Palóc Ház, a volt recski kényszermunkatábor (ma Nemzeti Emlékhely) és egy kicsit távolabb Szajla falucska vár bennünket. Utóbbi, bár látnivalója nincsen, mégis az egyik legjobban dokumentált magyar falu, köszönhetően Oravecz Imrének, akinek a versei, vagy a regénytrilógiája (A rög gyermekei) mítikus hellyé növesztették Szajlát. A parádfürdői Ilona-vízesés, a Cifra Istálló és Kocsimúzeum szintén megér egy kitérőt, míg a szomszédos Parádsasvár üveggyártása mellett kastélyáról híres. Ha már egyszer úgy alakult, hogy Budapest-Rákosliget is a borvidék része, azt javasoljuk, hogy az érdeklődők fizessenek be egy ún. “városi sétára” a XVI. kerületben. Mátyásföld szecessziós villanegyede nem tartozik az ismert budapesti látványosságok közé, de garantáljuk, hogy mindenkinek tátva marad a szája a túra végére!

Ha a Mátrát elhagyjuk és nyugat felé haladunk, Hatvanban a Vadászati MúzeumotMátraverebély-Szentkúton a Nemzeti Kegyhelyet és a Nagyboldogasszony-templomotHollókőn pedig (UNESCO Világörökség!) az egységes palóc faluképet és a várat csodáljuk meg. Szendehely környékén (újra a borvidéken) a nógrádi vár, egy szuper gőzgombóc egy berkenyei étteremben, vagy éppen Vác látnivalói várnak ránk. Utóbbiak közül kiemelkedik a Fehérek temploma, a diadalív (az országban az egyetlen), a székesegyház, a középkori vár, nyáron a strand és persze a Váci Múmiák a Memento Móri kiállításonmellyel még az amerikai National Geographic magazin is foglalkozott. Innen csak egy ugrás a Dunakanyar, ami már tényleg nem a borvidék része, de miután Vác az, érdemes megemlíteni a verőcei dunai támfalat (Ybl Miklós munkája) és Nagymaros Dunapartját, házait. Vácrátóton az arborétumban a mocsári ciprusok mellett bőven akad más fafajta is, Veresegyházon pedig a lassan országos hírű medvefarmra lehet ellátogatni. Végezetül még ott van Mogyoród az aquaparkkal és a csúszdákkal, no meg a Hungaroringgel és az évi egy Forma1-es futammal.

Gasztronómiai ajánló

A Mátrai borvidék a hegység déli lejtőin fekszik, vagyis nem a történelmi palócföldön, ennek ellenére a mátrai borokat nyugodtan társíthatjuk mind a palócok, mind a Mátra magasabban fekvő falvaiban élő szlovákok jellegzetes ételeihez. Mit is jelent ez a gyakorlatban? A szegényparaszti életmód nem sűrűn tette lehetővé a hús fogyasztását és ennek a nyoma a mai napig megőrződött a regionális gasztronómiában, ahol felülreprezentált a krumplival és káposztával készülő ételek aránya. Ezekhez az üde savakkal bíró mátrai fehérborok igen jól passzolnak, de ha némi tejföllel is megbolondítják az ételt, még az érleltebb fehérborok is az asztalra kerülhetnek. A hegység vadállománya jelentős, a vadhúsok, a magyaros módra készülő vadpörköltek jó kísérői lehetnek a mátrai vörösborok is. A borvidéken az éttermek a legnagyobb számban Gyöngyösön koncentrálódnak, de több borászatnál lehet találkozni regionális alapanyagokból készített kísérőfalatokkal, sőt az egyik gyöngyöstarjáni pince az alapanyag előállításába is beszállt, amikor állattartásba kezdtek, hogy a környék éttermeit és az érdeklődőket a legmagasabb minőségben tudják kiszolgálni. A borvidék, méreténél fogva a Dunakanyar közeléig is elnyúlik, arrafelé már egyre gyakrabban futhatunk bele az éttermek mellett az apró, kifejezetten turisztikai céllal megnyitott bisztrókba és büfékbe is.

Eseményajánló

A Mátrai borvidék, már csak méreténél és még inkább kiterjedésénél fogva rendkívül sok helyszínen várja a boros programok kedvelőit, köztük olyan helyeken is, melyekről az ember elsőre talán nem is gondolná, hogy egy borvidék része. Az év errefelé Kürtőskalács és borfesztivállal indul, méghozzá Veresegyházon, ahol ilyenkor a kedvelt édesség behízelgő illata mellett főleg a forralt bor fűszereit érezzük a hideg, téli levegőben. A muzikális borkedvelők tavasszal keressék fel az abasári Katona- és Bordalfesztivált, ahol a nóták mellett borokban sem lesz hiány, vagy látogassanak el a Mátrai Bornapokra Gyöngyösön. Nyáron szervezik Gyöngyöspatán a borvidék talán legprogresszívebb programját, a Vulkanikus Borok Fesztiválját, ahol - lévén a Mátra egy vulkanikus hegység - akár az összes mátrai termelő képviseltethetné magát, de ehelyett más vulkanikus borvidékekről is hívnak borászokat, hogy együtt ünnepeljék az ilyen adottságú termőhelyeket, miközben az ország különböző pontjairól a csúcsgasztronómia képviselőit is meghívják, hogy bemutatkozzanak az érdeklődőknek. Nyár végén a hegység északi oldalán az arisztokratikus hangulatú Parádsasvári Borfesztivál és Kastélypiknik várja az érdeklődőket, szeptemberben pedig már a hagyományos Mátrai Szüreti Napok Gyöngyösön. A borvidéki évet az őszi Dunakanyar Bor- és Pálinkafesztivál zárja a Duna partján, Vác barokk belvárosában.

Lapozás visszaLapozás előre
Vácrátóti Nemzeti Botanikus KertVácrátóti Nemzeti Botanikus Kert
Váci Nagyboldogasszony-székesegyházVáci Nagyboldogasszony-székesegyház
Tragor Ignác Múzeum Memento MoriTragor Ignác Múzeum Memento Mori
MedveotthonMedveotthon
Mátraszentistván SíparkMátraszentistván Sípark
Mátraszentistván SíparkMátraszentistván Sípark
Hollókő HúsvétkorHollókő Húsvétkor
Mátra MúzeumMátra Múzeum
Galya-kilátóGalya-kilátó
GalyatetőGalyatető
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok