2024 november 13. / Ercsey Dániel
Elődeink a kalendáriumot tekintették elsődleges és néha egyetlen olvasmányuknak a Biblia mellett, a népi megfigyelés pedig az volt, hogy a szüretet követően, általában november elejére, Márton napjára erjedtek ki az újborok, így ezután kezdték Szent Mártonhoz kötni az újbor fogyasztását. Divatja ilyenkor leginkább a vörösboroknak van, de fontos tudni, hogy az újbor lehet vörös, fehér, de még rosé is. Utóbbi esetekben nem is jelent mást, mint a minél gyorsabban forgalomba hozott bort az adott évjáratból. Ehhez, természetesen korai érésű szőlőfajtákra, vagy korai szüreti időpontokra (mint idén, 2024-ben) van szükség. Azok a borászok, akik rendelkeznek ilyen szőlőkkel, gyakran versenyeznek azon, hogy kinek a bora jelenik meg elsőként a boltok polcain. Ezek a primőr borok általában szeptember első napjaiban már kaphatóak, köszönhetően a gyakran augusztus eleji szüretnek.
Miután Magyarországon is Szent Mártonhoz és a Márton-naphoz kapcsolódnak a hagyományok, jó egy kicsit áttekinteni őket. Először is, ki volt Szent Márton és mi köze van a libákhoz, akik ilyentájt jellemzően a ropogósra sült combjukat mutatják az ínyenc közönségnek?
Először is, érdemes tisztázni, hogy a november 11. már az ókori Rómában is a téli negyedév kezdő napja volt, amikor új terményeket és a frissen kiforrott borokat fogyasztották, méghozzá Mars, a hadisten tiszteletére, akinek az egyik attribútuma ugyebár a liba, mint rettenthetetlen madár. Így vált a pogány avis Martisból szépen lassan Márton madara, vagyis keresztény jelkép. Persze a korai keresztények, mint minden mást, ezt is igyekeztek sztorikkal alátámasztani, rosszul hangzana, ha pusztán egy áthallás miatt lett volna a lúd Mars helyett Szent Mártoné, így a legenda szerint az egyébként Pannóniában született későbbi szent egy libaólban próbált meg elrejtőzni a püspöki kinevezése elől, ám a libák elárulták a gágogásukkal. Így vált Márton a franciaországi Tours püspökévé és így bűnhődnek a libák a mai napig…
No de térjünk át Franciaország, Magyarország és Burgenland tartomány védőszentjéről a népszokásokra! A hagyomány úgy tartja, hogy aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik. Ez a télre készülés időszakának kezdete, amikor a gazdák hálát adnak a termésért, ráadásul a keresztény naptárban ez a Karácsony előtti negyven napos böjtöt megelőző utolsó ünnep, vagyis az utolsó lehetőség a dorbézolásra! Így már mindjárt érthetővé válik, hogy miért is kerül libasült az asztalra és bor a poharakba, nem igaz?
Libabőr, avagy az újbor ünnepe
Nem csoda, hogy ha ennyi népszokás és hagyomány kötelez ilyenkor a hedonizmusra, akkor erre országos kampány is épül! Így történt most is, méghozzá Libabőr néven. A Magyar Bormarketing Ügynökség kéthetes rendezvénysorozata lazán fűzi össze a csatlakozókat, akik lehetőségeikhez mérten vehetik ki a részüket az eseményből. Van, aki ilyenkor pincetúrát ajánl, mint például a Pannonhalmi Főapátság Pincészete. Ilyenkor, mondjuk az lenne a csoda, ha a Szent Márton hegyén épült apátság - aminek természetesen Szent Márton az égi közbenjárója - nem így tenne! A látogatók bejárhatják az ország egyik legmodernebb borászatát, vezetett túra keretein belül, de hop-on hop-off jellegű buszokat is indítanak a borvidék több pincészetéhez, így elmondható, hogy nem csak a Főapátság, hanem az egész Pannonhalmi borvidék megmozdul ilyenkor.
Villányban a Vylyan Pincészet már húsz éve készíti el minden évben az ország egyik legismertebb újborát Bogyólé néven, amivel viccesen a francia újbor, a Beaujolais nevére (ejtsd bozsolé) játszanak rá, nem csoda hát, hogy a Libabőr honlapján éppen az ikonikus újborukra kínálnak kedvezményt a kampány idejére. Persze ők sincsenek mindig Villányban, ilyenkor például részt vesznek Pannonhalmán a hagyományos Szent Márton-napi újboráldáson, de nem kell aggódni, a kedvezmény a webshopban is érvényesíthető.
Ugyanez a helyzet az ország számos pincészetében, például a Balaton északi partján található Homola Pincészetnél, ahol Márton-napi borcsomagot lehet vásárolni, de mások Libadalmat és zenés vacsorát, Libaheteket vagy Márton-napi pihenést, ajándék bort vagy éppen Liba Party-t ajánlanak. A lényeg, hogy Szent Márton tiszteletére ne csak elmélyüljünk egy picit, ne csak végiggondoljuk az eltelt esztendőt, ne csupán hálát adjunk - ami a mostani, rohanó, háborús világban igencsak fontos, főleg egy olyan szent esetében, aki mindenét odaadta másoknak -, de egy kicsit ünnepeljük is meg az eddig eltelt időszak végét, és lélekben-testben egyaránt meggazdagodva forduljunk rá a karácsonyi időszakra. A borászokon és a gágogó szárnyasokon nem fog múlni a dolog…
Milyen a franc, ha villányi?
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
„A sommelier Európa-bajnokság olyan, mint egy olimpia”
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
A Magyar Bor sikere Dél-Koreában: Magyarország díszvendégként nyűgözte le a közönséget a Daejeon International Wine Expo-n
Az ősz íze a narancs!
Elindult a BorKatedra! – Beszélgetés Horkay Andrással
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal