Szerző: Ercsey Dániel

Etyek-Budai borvidék

Etyek-Budai borvidék

Az Etyek-Budai borvidék egykoron egészen mást jelentett, mint napjainkban és a teljes budai hegyvidék hozzá tartozott. Napjainkban a budai jelző inkább tisztelgés a múlt előtt, az etyeki pedig a valódi tartalmat fejezi ki. Ezzel együtt, ha borturizmusról van szó, nem maradhat ki egyetlen terület sem, ami hivatalosan a borvidék része…

A borvidékről

Merthogy a XII. kerület egyes részei bizony ide tartoznak, így aki felül a fogaskerekűre és felmegy a Normafára, netán libegővel a János-hegy aljába és innen felsétál a kilátóhoz, akaratlanul is borturistává válik. A dolog persze nem ilyen egyszerű, de a borvidék valódi bortermelőitől sincsen messze, aki erre a vidékre téved. Más a helyzet a főváros XXII. kerületével, Budafokkal! Az egykori borvárosnak már kevés nyoma akad, legalábbis ami a szőlőket illeti, azt benőtte a város. De a pincék még megvannak! Nem véletlen, hogy több pezsgőpincészetnek és borászatnak is van itt pincéje, ami tökéletes az érlelésre, de a borturistákra is épít a kerület. Hiszen elindították a Budafoki Pincejáratot, megkönnyítve szezonban az érdeklődők kijutását Budafokra a belvárosból, illetve a Bornegyed Budafok magazint és honlapot, hogy tájékoztassák őket a programokról, látnivalókról, mint akár a Törley-kastély és mauzóleum.

Tipp

A szakma tudja, de hátha a borturistákat is érdekli. Ha valaki középfokon szeretne borásznak tanulni, azt is Budafokon teheti meg, beiratkozva a Soós István szakgimnázium valamely képzésére.

Kilépve a fővárosból Budakeszi a következő borvidéki település, ahol a Vadaspark a felkapott látnivaló. Ha innen Budaörs és a repülőtér felé megyünk tovább, máris keresztülmegyünk az egykor hatalmas szőlőterületeken. Csodás túrákat lehet innen tenni a főváros irányába elterülő sziklás dombvidéken! Ellenkező esetben tarthatunk Telki irányába is, a szomszédos Budajenő ma már szinte egybeépült Telkivel, pincesorán ma is készülnek borok, temetőkápolnája pedig az Árpád-kor óta felszentelve áll. Ebben az irányban az utolsó borvidéki település Tök, ahová Perbál érintésével juthatunk el. 

Válon a középkori torony, az Ürményi mauzóleum, a romos kastély és az ország kilencedik legnagyobb temploma késztet megállásra, no meg iskolás korunk emlékei Vajda János költőről, aki megénekelte a váli erdőt. A martonvásári Brunszvik-kastélyt a helyi Beethoven legenda, a kastélykert és persze a (Tudor stílus) kinézete miatt érdemes felkeresni, a park bejáratával szemben található Óvoda Múzeumot pedig mosolyra késztető tárlata miatt.

Végezetül a Velencei-tóhoz jutunk, melynek környéke szintén a borvidék része. A tavon vitorlázni (például Agárdon a VVSI-ben) és evezni is lehet, no meg strandolni és fürdeni, körbe is lehet kerékpározni, de van itt egyéb látnivaló is, mint Pákozdon a Katonai Emlékpark, a Velencei-hegység ingókövei, vagy a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum, Bence-hegyi kilátó, a Gárdonyi Géza Emlékház Agárdon, Velencei madárrezervátum vagy a Pákozd-Sukorói Arborétum.

Tipp

A szomszédos Tinnye és Piliscsaba között félúton, közvetlenül az út mellett áll az a büfékocsi, ahol a nagy sikerű Üvegtigris filmet forgatták. A mögötte lévő Garancsi-tó körül jól esik a séta.

Etyeken keressük a kis pincéknél is a pezsgőt, mert a helyi borászok nem titkolt célja, hogy visszahozzák az etyeki pezsgőt a mindennapokba.

Ha koccintottunk és kóstoltunk Tökön, feltétlenül keressük fel Zsámbékon a romtemplomot, ezt az 1220-ban épült későromán-koragótikus bazilikát, melynek kertjében nyaranta színházi előadások és felolvasó estek zajlanak hatalmas sikerrel. Végül Páty felé visszakanyarodhatunk Budakeszire, de el ne felejtsünk megállni a hangulatos pátyi pincesoron egy fotóra és egy habos kávéra az egyik pincében kialakított kávézóban!

A borvidékhez tartozik Felcsút és Alcsútdoboz is, utóbbi az arborétumról és az egykori főhercegi kastély homlokzatáról nevezetes, előbbi pedig a Makovecz által tervezett Pancho Arénáról. A kettőt ma kisvasút köti össze. Biatorbágyon ámuljunk el a viadukt magasságán (nem elfeledve a történelem első hazai terrorcselekményét és az elkövetőt, Matuska Szilvesztert), de a környéken gyalogtúrázni is érdemes, a Nyakas-kő, a Szily-kápolna vagy a kálvária felkeresése mind csodás program. A kirándulást érdemes Etyeken zárni, ahol a Korda Filmstúdió állandó kiállítása mellett szokott érdekes programokat is meghirdetni, de a borászatok és a minden évszakban zajló borfesztiválok is folyamatosan gondoskodnak róla, hogy ne unatkozzunk. A tabajdi Mezítlábas Park a cipő nélküli világ és a talppal észlelés varázslatos helye!

Gasztronómiai ajánló

A borvidék jellemzően az egykori sváb falvakból, valamint a budai szőlőkből alakult ki, így a szokásos sváb fogások, a disznósajtok és a különböző stifolderek errefelé is ismertek voltak. Ennél is fontosabb ma már, hogy az Etyeki Piknik név alatt havonta szerveződő eseményeken gasztrosétányokat szerveznek, így megismerkedhetünk a borvidéki sajtokkal és szárított, érlelt sonkákkal, illetve más gasztronómiai szereplőkkel. A borvidék központjául szolgáló névadó településen ráadásul egy borászat által működtetett étterem is jelen van, ez a Rókusfalvy Fogadó. A friss etyeki borokhoz jól passzolnak a hasonlóan friss hatású ételek, mint a currys kacsaleves korianderrel, különböző kecskesajtok, vagy a tökmagolajjal bolondított friss saláta fürjtojással. Az erdei gombákkal készült vadételek és a kacsa comb pedig igen jól kísérhetőek az etyeki dombokra jellemző, elegáns savszerkezetű pinot noir vörösborokkal. A borvidék másik körzete a Velencei-tó körül terül el, ahol egyrészt a strandok környékén mindig találhatunk könnyed ételeket, lángosokat és frissen sült halakat a feszes fehérborok mellé, másfelől, ha itt támad kedvünk sült húsokat enni, a tó északi partjának vörösborai, legfőképpen a Könnyűvérek, biztosan jól passzolnak majd a választott fogáshoz. Ha pedig Budafok, ami szintén a borvidék része, akkor essen szó az elmaradhatatlan pezsgőkről, melyekhez talán az egykor a Dunában őshonos viza kaviárja passzolna leginkább, őszinte sajnálatunkra azonban ez a hatalmas tokhal mára már nem fordul elő ezekben a vizekben. Persze kaviárt ettől még nyugodtan fogyaszthatunk a pezsgőhöz, nem fogjuk megbánni!

Eseményajánló

A borvidék nem csak szlogenjében Budapest szőlőskertje, de a valóságban is, így gyorsan ráéreztek arra, hogy a fővárosi borkedvelőket könnyen és gyorsan ki lehet csábítani a szőlőtőkék és pincesorok közé. A sort az Etyeki Piknik névre keresztelt rendezvénysorozat nyitja januárban, gasztronómiai és boros résztvevőkkel, egyre több kézműves pezsgővel a borok mellett. Tavasszal szintén van Etyeki Piknik, de mellé Pázmándon, a Velencei-tó mellett Ízes-Ínyes Ünnepet szerveznek, szintén gasztro és zenei programokkal kiegészítve a helyi borokat, illetve a tavasz végén rendezik Agárdon az ország leghosszabb nevű borfesztiválját, a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivált. Nyáron Etyeken újra számtalan program van, közülük is kiemelkedik a ChardonnÉJ a színvonalas mesterkurzusokkal és a meghívott hazai és külföldi pincészetekkel az Öreghegyen. A nyarat a Bor és Művészet Fesztivál búcsúztatja Tök községben, hogy az ősz újra Etyekről és a Borangolóról szóljon. Ilyenkor van a borvidék budapesti részéhez tartozó Budafokon is a legnagyobb boros esemény, a Budafoki Borfesztivál, ahová saját buszjárattal is kijuthatunk és nem csak a fesztivál alatt, de az azt követő hétvégéken is, bort kóstolni. A téli Etyeki Piknik hagyományosan Őszi GasztrosétávalLibadalommal és Adventi kóstolókkal búcsúzik az évtől.

Lapozás visszaLapozás előre
Zsámbéki RomtemplomZsámbéki Romtemplom
Velencei-tóVelencei-tó
Miskahuszár szobraMiskahuszár szobra
Martonvásári KastélyparkMartonvásári Kastélypark
Martonvásári KastélyparkMartonvásári Kastélypark
Etyeki Újhegyi PincesorEtyeki Újhegyi Pincesor
Budafoki PincerendszerBudafoki Pincerendszer
Budafoki PincerendszerBudafoki Pincerendszer
Alcsúti arborétumAlcsúti arborétum
Habsburg kastélyHabsburg kastély
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok