Szerző: Ercsey Dániel

Neszmélyi borvidék

Neszmélyi borvidék

A borvidék Kisbértől egészen Esztergomig húzódik hosszasan, egyes részei egykoron Komárom szőlőhegyeként vonultak be a történelembe. Ma széttagolt, egymástól távol eső részegységekre bomlik, ennek megfelelően bőven van látnivaló a borászatok környékén.

A borvidékről

A borvidék nyugati vége, Kisbér és Ászár vidéke a Bakony kapuja, ahonnan viszonylag gyorsan el lehet jutni a jelzett turistautakig. Nagyigmánd a kúriáiról nevezetes, Kocs pedig a római katolikus templom mellett a Kocsimúzeumról és a kocsitoló versenyről. Innen a Duna felé húzódva hamarosan Komáromba érkezünk. A Duna és az országhatár ma két részre osztja a várost, a magyar oldalon az erődrendszer (ami része Közép-Európa legnagyobb erődrendszerének) egyes elemei, a Brigetio Gyógyfürdő és a Klapka György Múzeum található, de érdemes átsétálni a hídon a szlovákiai oldalra, a tulajdonképpeni óvárosba is. Ha Komáromból kelet felé indulunk a Duna mentén, hamarosan a Gerecse-hegység emelkedik ki előttünk a tájból. Ennek nyugati, északnyugati oldalán terülnek el ma a borvidék legismertebb szőlőterületei, Tatától Baj és Szomód érintésével Dunaszentmiklóson át Neszmélyig.

Tipp

Neszmélyen érdemes kenut vagy kajakot bérelni és bebarangolni a környező vízivilágot, ami nem más, mint számtalan apróbb és nagyobb sziget által a nagy Dunáról leválasztott Dunaágak sorozata, vízimadarak és horgászok paradicsoma. Az egyik öbölben hajómúzeum, egy másikban vízparti kemping, kikötő és strand vár ránk. Jó vízi móka minden évben a tatai tó leeresztése, az Által-éren keresztül, ahol ilyenkor őrültnek tűnő és normális vízjárműveken “száguld” a vállalkozó kedvű nép a Duna irányába.

Vértesszőlősön keressük a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti bemutatóhelyét, ismertebb nevén Samut az előembert. Bajon a szőlőhegyen látogassuk végig a pincéket és csodáljuk a kilátást a Tatai-medencére, Tatán sétáljunk az Öreg-tó körül és keressük fel az Esterházy család által emelt épületeket. Érdemes a környéki fesztiválokra is figyelni, vagy felkeresni a Fényes Tanösvényt ha más típusú programokra is vágyunk. Az egykori Esterházy Pezsgőgyár épületében rendezik évről-évre a neszmélyi borok bemutatkozási lehetőségét, ami Budapestről vonattal is könnyen megközelíthető.

Aki elhagyná a borvidéket egy-egy kirándulás erejéig, annak a Tatabánya fölé magasodó sziklafal barlangjait és Turul szobrát javasoljuk, vagy még inkább a majkpusztai Kamalduli remeteséget, az egykori Esterházy-kastély épületében és környékén, ahonnan már a Gesztesi vár is gyorsan elérhető Várgesztesen.

Süttőn ;a gyönyörűen felújított (de sajnos nem látogatható) Reviczky-kastély érdemel említést, no meg a túrázási lehetőségek a Gerecsében!

Tipp

A túrázóknak igazi vadregényes kirándulás lehet a Bajóti Öregkő felkeresése. A sasbércként kiemelkedő szikláshegyoldalból nyílik a Jankovich-barlang látványos felszakadt kupolacsarnoka!

Végül a borvidék keleti végén Kesztölc és Esztergom zárják a látnivalók sorát. Utóbbi az 1956-os legendáról, az önálló Kesztölc Köztársaságról nevezetes, no meg a borokról, a település fölé magasodó sziklaszirtekről (fantasztikus túralehetőségekkel) és persze a ;klastrompusztai romokról, ahol az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok ősmonostora állt. Innen gyalog is elérhető túratávolságban van a Fekete-hegy kulcsosháza, a Két Bükkfa-nyereg, vagy a Pilisszentkereszt melletti ciszterci kolostor romja, ahol Gertrudis királynét meggyilkolták a legenda szerint. Esztergom látnivalói megint csak egy könyvre elegendő anyagot szolgáltatnak, de csupán címszavakban feltétlenül érdemes megemlíteni a váron és a bazilikán kívül a Babits Múzeumot, az Aquasziget Esztergom wellness fürdőt, a megújult Duna Múzeumot, a Vízivárost, a ma városházaként működő Bottyán palotát, a Szent Adalbert központot, a kálváriát és a Kerektemplomot, a dzsámit és persze a Duna túlpartján található Párkány sétálóutcáját, vagy a közeli Garamkövesd magyar borászatait. Innen keletre már a Dunakanyar kezdődik…

Gasztronómiai ajánló

A Duna mentén hosszan elnyúló borvidék elsősorban a könnyed, jó savú, elegáns fehérborairól nevezetes, bár régen a neszmélyi bor jól szállítható és hosszan eltartható volt, így ma már egyre többen készítenek újra nagy testű, érlelt fehérborokat errefelé. Ami a friss, ropogós borokat illeti, a dunai halételek, főleg a sült halak, vagy a tejfölösen elkészített balin jól passzolnak hozzájuk, míg a fűszeresebb fehérborokat érdemes kipróbálni a régi dunai halleves receptjéhez, amiben még nem volt pirospaprika, ellenben sáfránnyal és friss hagymákkal, metélőhagymával, kevés fokhagymával készítették el a főként nyurgaponty alapú ételt. Ha a szőlőben szeretnénk ebédelni, keressük fel a Hilltop által a Meleges-hegyen üzemeltetett éttermet, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk az alattunk folyó Dunára. Esztergomban, köszönhetően a rengeteg turistának, szintén bőven találunk éttermet, csárdát és bisztrót, kávézókat és cukrászdákat, de Kesztölcön is akad étterem a borkóstoló után. A borvidék gasztronómiai központja azonban egyértelműen Tata, ahol a központban, az Öreg-tó partján számtalan első osztályú étterem működik és kínálja a neszmélyi borokat az ételek mellé. Ha valami igazán különlegesre vágyunk, kóstoljunk meg egy harcsapaprikást túrógombóccal és feketegyökér-salátával, ehhez a fogáshoz még egy frissebb neszmélyi vörösbor is remek párosítás lehet.

Eseményajánló

Nem baj, ha januárban Bajra látogatunk, hiszen az évet Vince-napi Nyitott Pincékkel köszöntik a gazdák a szőlőhegyen. Ezt követi a legnagyobb borvidéki mustra, a Tavaszi Kvaterka Tatán, a volt Esterházy Pezsgőgyárban. Nem csak a környezetet érdemes megcsodálni, de az egyre bővülő kiállító-listát is, tényleg az egész borvidék ott van, ráadásul a helyszín Budapestről vonattal is jól megközelíthető. Nyáron figyeljük a kesztölci pincék honlapját, mert az egyikük évről-évre AgroWellness néven izgalmas programot szervez a szőlőbe, dézsában fürdéssel, gyógyteákkal és borokkal, reggelivel, ebéddel, vacsorával, tücsökszóval és szőlőben gyaloglással. Szintén nyáron tartják Tatán a Neszmélyi Borünnep és Halnapok nevet viselő fesztivált, de a nyár vége felé Nyergesújfalut is érdemes felkeresni a szuper nevű Völgyválasz kedvéért. Szeptemberben aztán eljön a szüret ideje, ilyenkor Kesztölcön Szüreti Vidámságok várnak ránk, végül a borvidéki évet Esztergom zárja le a Borhíd Fesztivál igényes zenei programjával, gasztronómiai kiállítóival és persze a borvidéki borokkal.

Lapozás visszaLapozás előre
Esztergomi Bazilika oltárképEsztergomi Bazilika oltárkép
Tatai várTatai vár
Eszterházy-kastély - TataEszterházy-kastély - Tata
Derítő-tóDerítő-tó
Komáromi Monostori ErődKomáromi Monostori Erőd
Igmándi ErődIgmándi Erőd
Csillag ErődCsillag Erőd
Esztergomi VáosházaEsztergomi Váosháza
Esztergomi BazilikaEsztergomi Bazilika
EsztergomEsztergom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok