Szerző: Ercsey Dániel

Soproni borvidék

Soproni borvidék

Vajon minek a fővárosa Sopron? A kékfrankosé? Vagy Burgenlandé? Netán a Fertő-tóé? Talán mindháromé együtt! A környék bőven kínál programot akár több hétre is, vizes élményeket a Fertő partján, ízes borokat a tóra néző lankákon, kulturális látnivalókat és gazdag történelmi hagyományokat, főleg, ha eredeti állapotában, vagyis Burgenland részeként tekintjük át a tájat…

A borvidékről

Ami a határ menti látnivalókat illeti, mi most a határon innen található dolgok bemutatásánál maradunk. Sopron városának látnivalóiról önálló könyvet lehetne írni, de aki biztosra megy, az nem hagyhatja ki a belvárost és a Tűztorony látványát, a Storno-házat és a Várkerületet, a Harrer Csokoládéműhelyt és a középkori Ózsinagógát. Sopronban el kell veszni, barangolni az utcákon, megebédelni a híres éttermeiben, délután kirándulni a Karmelita kolostorhoz vagy a Lővér Kalandparkba, felkeresni a Bányászati és az Erdészeti Múzeumokat, balfi vizet kell inni a közeli balfi gyógyfürdőben, fel kell keresni a Páneurópai Piknik Emlékhelyet (már autóval) és elmélkedni kell a világ dolgain, ahogy elhaladunk a sopronkőhidai börtön mellett.

 

Tipp

Keressük fel Balfon a Nemzeti Emlékhelyet a Szent Farkas vártemplom kőkerítése mellett. A meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére emelt szoboregyüttes többek között Halász Gáborra, Sárközi Györgyre és Szerb Antalra emlékezik. A közeli Sopronkőhidán végezték ki Bajcsy-Zsilinszky Endrét is a második világháború vége felé. Vidámabb befejezése lehet a napnak, ha a fertőrákosi kőfejtő valamelyik koncertjén, vagy az ókori Mithras-szentélynél fejezzük be az estét, netán egy helyi étteremben egy jó vacsorával!

A Fertő-tó körül már teljesen kiépült a bicikliút, így körbe lehet kerékpározni a tavat, végigjárva a látnivalóit mind a magyar, mind az osztrák részen. (Borozni mindkét oldalon lehet és érdemes!) A magyar oldalon a vitorlázás mellett leginkább a “magyar Versailles” vagyis a fertődi Esterházy-kastély a legismertebb látnivaló, de Nagycenk (Széchenyi-kastély és mauzóleum), Röjtökmuzsaj és Sopronhorpács kastélyait is érdemes felkeresni.

Tipp

A horgászoknak paradicsomi állapotokat kínál az apró Pinka folyócska a határon. A felső szakaszain még pisztrángot is lehet fogni, a duzzasztások fölött ponty is akad, míg a duzzasztók alatt felgyorsuló vízben kapitális domolykók várják a legyezőhorgászokat.

A szintén a borvidékhez tartozó Kőszeg megint több napra elegendő látnivalót kínál, élén a Jurisics-várral, a reneszánsz Sgraffitós-házzal, a templomaival, az Öregtoronnyal és az épített örökségével. A Kőszegi-hegységben jelzett túraútvonalak várják az Írottkő Natúrparkban kirándulókat, de érdemes felkeresni a cáki pincesort és a velemi vízimalmot vagy a Szent Vid kápolnát is. Bükön a Répce-mente élővilágát bemutató tanösvény mellett leginkább a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum érdemel említést, míg Szelestén keressük az arborétumot, ha csendre vágyunk. Bár nem tartozik a borvidékhez, de innen már csak egy ugrás Sárvár, ahol ne csak a fürdőt, de a várat is keressék fel!

A borvidék déli csücskét a Szombathellyel majdnem egyvonalban, az osztrák határon fekvő Vashegy települései alkotják. Felsőcsatár és Vaskeresztes nevét még csak tanulják a hazai fogyasztók, míg a hegy osztrák oldalán a világ leghíresebb kékfrankosai születnek meg évről évre! Szombathelyre már csupán a színháza miatt is érdemes ellátogatni, de emellett itt van a kámoni arborétum, az Iseum (az ókori egyiptomi Isis istennő templomának romjai), számtalan templom és múzeum, a Történelmi Témapark és a Sala Terrena, a zsinagóga és a csónakázótó, a Vasi Múzeumfalu, a Tófürdő és a közeli Csempeszkopács XIII. századi remekbe szabott temploma.

Gasztronómiai ajánló

A borvidék fővárosa egyben a kékfrankos fővárosa is, no meg a poncichtereké, akik hagyományosan babot termesztettek a szőlők között, így nem meglepő, hogy a jellegzetes soproni ételek között felülreprezentált a bab, amiből köretet (babsterc), pogácsát, vagy éppen levest készítettek. Ezek az ételek, szerény meglátásunk szerint inkább a fehérborokhoz passzolnak, de hát egykor régen fehérboros vidék volt ez, így talán nem szentségtörés, ha egy jó soproni furmintot, vagy akár egy könnyed korai piros veltelinit ajánlunk a babos pogácsa mellé. Ami az éttermeket illeti, Sopronban bőven találunk mindent, mi szem szájnak ingere, de a borvidéken az egyik legismertebb éttermet is egy borász működteti Fertőrákoson. Ő Ráspi, ez a beceneve, a borokon is ezt látjuk, de a cégérre is ez van kiírva az étteremben. Szintén a borvidékhez tartozik Kőszeg és az Alpokalja, ahol a magasabb hegyek közül bőven kerül erdei gomba, erdei gyümölcsök és lekvárok és persze vadhús is az asztalra, ezeket az alapanyagokat pedig a soproni és kőszegi kékfrankosok és zweigeltek ;gyönyörűen kísérik. Ahogy haladunk délnek, az Őrség felé, egyre gyakoribb alapanyag a gombák mellett a hajdina és a tök, újra felbukkan a Zalából már megismert dödölle és gánica. Jó éttermet szerencsére Kőszegen és Szombathelyen is találunk, így nincs olyan szeglete a borvidéknek, ahol éhen maradnánk.

Eseményajánló

A Soproni borvidék első fontosabb eseménye Kőszeghez kötődik, ahol a Szőlő Jövésnek könyve mellett az Áprilisi Bor-Korzó hívogat minket. Májusban aztán a poncichterek is felébrednek, ezt jelzi a Bor- és Babfesztivál Balfon és a Soproni Borünnep is a Hűség Városában. Nyáron aztán beindul a szezon, a nevezetes cáki pincesoron Bornapokat tartanak, eközben Bükfürdőn sem csak a wellness a lényeg, hiszen Gyógy-Bor Napok néven Büki Gasztrofesztivált szerveznek, természetesen a környékbeli borászok részvételével. A nyár vége felé már a hegykői Borok Utcája csábítja a borrajongókat, de Kőszegen sem áll meg az élet, ott a Kőszeghegyaljai Nyitott Pince Napok várják a látogatókat. A szüreti időszakban Fertőszentmiklóson Szüreti Borfesztivált, Kőszegen Főtéri Szüretet, Csepregen Szüreti fesztivált tartanak, mindegyiken örömmel látják a turistát és az érdeklődőket. A borvidéki évet a kőszegi Borbál zárja, elbúcsúzva a frissen kiforrt kékfrankosoktól.

Lapozás visszaLapozás előre
Iseum Savariense Régészeti Műhely és TárházIseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház
Római kori kőtár - SopronRómai kori kőtár - Sopron
Patika-ház - SopronPatika-ház - Sopron
Soproni Szent György PlébániaSoproni Szent György Plébánia
Soproni Szent György PlébániaSoproni Szent György Plébánia
Írott-kőÍrott-kő
Esterházy-kastély - FertődEsterházy-kastély - Fertőd
Esterházy-kastély - FertődEsterházy-kastély - Fertőd
Fertő-tóFertő-tó
Cáki Pincesor - Szabadtéri Néprajzi MúzeumCáki Pincesor - Szabadtéri Néprajzi Múzeum
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok