2021 november 08. / Szűcs-Balás Vera
Ahogy az elmúlt évben, a jelentkezési szakaszban idén is gyorsan beteltek a helyek a vendéglátás területén dolgozók számára meghirdetett egynapos edukációs programokra, melyek elsődleges célja az volt, hogy hazánk szakemberei minél részletesebb tudással felvértezve tudják képviselni és használni a magyar bort munkájuk során. A tavalyi képzésekhez képest bővült a helyszínek listája, így idén Budapesten két alkalommal, Győrben, Sopronban, Egerben, Pécsett, Balatonfüreden, Nyíregyházán, Szegeden és Debrecenben zajlott egy-egy kurzus.
Az ország minden pontjáról érkező étteremvezetőknek, felszolgálóknak, borbárban vagy épp borászatnál dolgozó kollégáknak lehetőségük volt elismert boroktatók és borakadémikusok tolmácsolásában megismerkedni hazánk 6 borrégiójával, és megtanulni az ismeretszerző borkóstolás alapjait egy-egy 6 tételes borsort végigkóstolva. A délutáni, gyakorlatorientált modulok során pedig hazánk legsikeresebb sommelier szakemberei avatták be a résztvevőket, hogy a vendégtérben hogyan tudnak magas színvonalon bort és pezsgőt felszolgálni, vagy épp az étellel leginkább harmonizáló bort ajánlani. A képzés végén a résztvevők tanúsítványt vehettek át a szervező Magyar Bor Személyesen közösségi bormárka és a rendezvényt lebonyolító Hello Agency munkatársaitól.
Mindazoknak, akik nem jutottak el az élő képzésre, figyelmébe ajánljuk a kepzes.bor.hu weboldalt, ahol az előadások eszenciáját jelentő oktatóvideók és letölthető tananyagok segítik a borral ismerkedni vágyókat abban, hogy elsajátítsák a borkultúra alapjait, átlássák borvidékeink jellegzetességeit és természetesen a bor kiemelkedő szerepét, jelentőségét a vendéglátásban.
Mi az a tannin, ami minden borban megtalálható?
Tokaj nemcsak a magyaroké, Tokaj a világé! - Interjú Demeter Zoltánnal és feleségével, Anettel
Istenáldotta termőhely - Kis Tamással, a Somlói Vándor Pince alapító-borászával beszélgettünk
Dugóhúzó, cseppőr, nitrogéngáz – hasznos boros kellékek otthonra
Selymesek és gazdagok – tokaji aszúk a kétezres évek elejéről
Csiszolgatjuk a drágakövünket - Interjú Liptai Zsolttal, az Év Bortermelőjével
Forralt bor a pohárban
A tokaji aszú a világ egyik legelismertebb szakmai influenszerének szemével