2021 június 30. / Geri Ádám

Legkisebbtől a legnagyobbig, a tokajitól az egriig

A borosüveg nagyon sokat elárul a beletöltött borról, annak minőségéről, ezért jó, ha tisztában vagyunk vele, mit is tartunk a kezünkben. Palack-körkép.

Feltételezések szerint i.sz. 325 és 350 között készült a legrégebbről fennmaradt borosüveg, amit 1867-ben találtak a németországi Speyerben. Ezzel együtt a borospalackok használata csak a 18. században terjedt el, de ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy – amint azt látni fogjuk – mára egész sor különböző méretű és formájú változata alakuljon ki. Az alábbiakban kategóriákra bontva kerülnek bemutatásra a leggyakrabban előfordulók.

 

MÉRET SZERINT

 

Számos különböző méretű borosüveg létezik, egyszeri, megismételhetetlen borokhoz olykor egyedi palack is készül. A pincészetek által rendszeresített, kereskedelmi forgalomban előforduló daraboknak mindazonáltal van egy közös ismertetőjegyük: mindegyik térfogata a 0,75-ös sztenderd palackból kiindulva lett meghatározva.

 

Negyedes üveg (0,1875 liter): A standard 0,75-ösnek a negyede, leginkább vendéglátóhelyeken lehet vele találkozni.

 

Feles üveg (0,375 liter): Az előző duplája, kis mennyiségben készülő prémium tételeknél használják – tokaji aszút is egyre gyakrabban töltenek ilyenbe.

 

Desszertboros üveg (0,5 liter): A feles üveghez hasonlóan ebbe is elsősorban édes bor kerül. Többféle formában létezik, egészen máshogy néz ki például a tokaji aszú és szamorodni palackja (lásd később), mint egy kései szüretelésű boré.

A tokaji aszúk és szamorodnik palackja

Standard borosüveg (0,75 liter): A messze legelterjedtebb méret a világon, 1973 óta Európában ez a szabványos borosüveg. Bár manapság rengeteg csomagolási móddal kísérleteznek, egyelőre még az innovációban élen járó USA fogyasztói is erre esküsznek: a tengerentúlon ilyenben talál gazdára a borok háromnegyede

 

De miért pont 0,75?

 

Őseink nem hirtelen ötlettől vezérelve vezették be ezt a méretet. A bort a 18. századtól kezdték fa- és cserépedények helyett a hosszabb tárolást lehetővé tevő üvegbe tölteni. Akkor az üveggyártás még kézműves mesterség volt, az üvegfúvók pedig egy levegővételre ekkora üveget tudtak fújni. A méret kérdést tehát a tüdőkapacitás döntötte el.

Az üzletben sorakozó "sztenderd" méretű borospalackok

 

Magnum (1,5 liter): A standard üveg duplája, egyre elterjedtebb annak köszönhetően, hogy a tapasztalatok szerint szebben érik benne a bor. Leggyakrabban pezsgőknél és TV-ben láthatók: ez az a méret, amiből a Forma-1-es versenyek végén locsolják egymást a pilóták.

 

Magnum (3 liter): Az előzőhöz hasonlóan szintén elsősorban pezsgőknél használják, térfogata négyszerese a hagyományos üvegének.

A különleges palackméretek népszerűek a pezsgők esetében

 

A 3 liternél nagyobb palackokban inkább csak különleges, limitált tételeket szoktak piacra dobni, hiszen itt a nagy méret már egyértelműen a praktikum rovására megy: nehéz a mozgatása és sokáig tart az elfogyasztása, márpedig kinyitva a bor minden óvintézkedés ellenére öregedni kezd. Érdekesség, hogy 3 liter fölött minden űrmérték egy bibliai alakról kapta a nevét: Jeroboám (4,5 liter), Matuzsálem (6 liter), Szalmanasszár (9 liter), Baltazár (12 liter), Nabukodonozor (18 liter) és így tovább. A legnagyobb még elnevezett palack a 30 literes Melkizedek.

 

A VILÁG LEGNAGYOBB BOROSÜVEGE

 

A Guiness Rekordok Könyve szerint a világ legnagyobb borosüvegét a svájci André Vogel készítette el 2014-ben. Átmérője 120 cm, magassága meghaladja a 4 métert és több mint 3000 liter bor fér bele.

 

FORMA SZERINT

 

A 0,75-ös palackok közül három típust használnak a világ nagy részén. Ezek közös jellemzője, hogy egy a borvilágban meghatározó régióban születtek és innen indultak hódító útjukra.

Bordói palack: Franciaországból, a bordeaux-i borvidékről származik. Keskenyebb, karcsúbb forma, a nyakrész határozott vállban különül el a testtől.

A testes vörösboroknál jellemző a "bordói"

 

Burgundi palack: Szintén Franciaországhoz, azon belül Burgundiához köthető ez a forma. A bordóinál testesebb, alul szélesebb, test és nyak között finomabb az átmenet.

 

A "burgundit" fehér- és könnyebb vörösborokhoz használják átalában

Rajnai palack: Németországból terjedt el, szülőhazájában „Schlegel”-nek vagy „hoch”-nak (magas) is nevezik. Szintén egy hosszabb, karcsúbb formáról van szó, ami kecses nyakban végződik. Leggyakrabban rajnai rizlinget és édesborokat töltenek bele.

A rizlingek népszerű palackformája, jellemző a Balaton régióban

 

SZÁRMAZÁSI HELY SZERINT

 

Hasonlít az előző kategóriához, mivel ezek a palackok valamelyik borvidéken születtek, viszont onnan nem terjedtek tovább. A szigorú felhasználási szabályaik ugyanis éppen azt a célt szolgálják, hogy a palack által az adott borvidék, illetve annak egyik-másik terméke könnyen beazonosítható legyen, jól elkülönüljön a többitől a piacon. Egyre több ilyen kezdeményezéssel találkozni már Magyarországon is.

 

Tokaji édes boros palack (0,5 liter): A hazai borvidéki palackok közül a legrégebbi, 1891-től használják Tokajban. Részben azért esett erre a választás, mert az aszú már akkor sem számított olcsónak. Az azóta eltelt időben finomodott még a formája, bár a hosszú nyak és a jellegzetes hengeres test kezdetektől megvan.

 

Tokaji száraz boros palack (0,75 liter): 2012-ben készítette el Ipacs Géza a „nagy testvért”, a sztenderd méretű száraz boros tokaji palackot. A tervezőnek sikerült szépen átültetnie az eredeti arányokat a nagyobb méretre is.

Az Ipacs Géza által tervezett Tokaj palack, száraz borokhoz

 

Szekszárdi palack (0,75 liter): 2015-ben jelentek meg az első, szekszárdi palackba töltött borok, először parafadugós, pár évre rá csavarzáras kiszerelésben. Maga a palack burgundi formájú, viszont szerepel rajta a Szekszárd felirat és a borvidék logója. Csak a borvidék jellegzetes fajtaborai, a kadarka, a kékfrankos, illetve az ezek felhasználásával készülő bikavér kerülhet bele egy bírálóbizottság vakkóstolója után.

Egy másik emblémás borvidéki palack, az összefogás jegyében született

 

Egri palack (0,75 liter): 2019-től saját tervezésű palackba kerülnek az Egri borvidék presztízs tételei is. A formát egy, az 1930-as években használt, de aztán elfeledett egri borosüveg ihlette. Ezt a mai kor követelményeihez igazítva született meg a modern utód, rajta az „1552 Eger” felirattal a Dobó István vezette hős várvédők tiszteletére.

Az egri borászok legújabb marketingakciója: megszületett az Eger palack

Lapozás vissza Lapozás előre

Pezsgő évindítás és Vince nap - programajánló

Elolvasom

Rendhagyó rosék

Elolvasom

Három díjat is nyert az Év Honlapja pályázaton a bor.hu

Elolvasom

Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Elolvasom

Szisszenjen vagy pukkanjon?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram