Szerző: dr. Mészáros Gabriella

BalatonBor

BalatonBor

Története

A BalatonBor valójában egy közös márkanév alatt megjelenő olaszrizling, amit a Balaton régióhoz tartozó borvidékek termelői készíthetnek el. Mind az északi, mind a déli part termelői részt vesznek a kezdeményezésben, ami évek óta biztos alapokra helyezte a könnyed, szépsavú, nyári, nem hordós érleléssel készülő balatoni fehérborok kérdését. A megjelenés azonos, csak a termelők neve változik.

A bor jellemzése

A BalatonBor egységes megjelenéssel, bizonyos minőségi kritériumokat teljesítve készül ma már mind a négy, Balatonparton fekvő borvidéken. Ha a Balaton körül termő borok egyedi kis minőségi piramisát próbáljuk felvázolni, akkor ez a kategória legalul helyezkedik el. És talán ez a legfontosabb lépés ebben a rendszerben – ha és amennyiben sikerül azt a bizonyos origót minden évben egy kicsivel feljebb húzni. A legegyszerűbb borok minősége meghatározó minden egyes borvidéken. Ezt szem előtt tartva kerülnek palackba egyre nagyobb számban a településekhez köthető ún. HEGYBOR-ok. Szemben a BalatonBor bárki számára könnyen érthető, könnyed, savakra és gyümölcsösségre építő karakterével, a hegybor már közelít a szűkebb termőhelyi jellegzetességekhez. Ezek fölött – koncentrációban, egyediségben és árban is – a dűlős borok helyezkednek el. Sajnos a Balaton környékén néhány kivételtől eltekintve a kiemelkedő dűlők feledésbe merültek. A folytonosság hiánya ezen a téren gondot jelent a termelők számára. Holott az adottságokkal itt sem fukarkodott a Teremtő.

 

BalatonBor szabályzat


A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel az alábbi feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor, melynek eredményét minden jelentkező önmagára kötelező érvénnyel ismeri el.

 

Bor-étel párosítás

Az olaszrizling nagyon megbízható fajta, nem véletlenül lett népszerű a hazai kiskertekben is. Nagy terméshozamok mellett és egy gyengébb, csapadékosabb évjáratban is lehet kifejezetten jó minőségű bort készíteni ebből a szőlőből - és ezt nem tudja minden szőlőfajta. Az elmúlt 100–120 évben remek ültetvényeket hoztak létre, mondhatjuk, hogy a fajta kiválóan érzi itt magát, különösen a Balaton környékén. Szép savakkal, elevenséggel, nem túl intenzív aromatikával kóstolhatjuk, szinte minden termelőnél.

A borok savait sokszor akár egy adott fogás ízesítéséhez is használhatjuk. Ha tudjuk, hogy egy eleven, élénk savú bort kínálunk, alakítsuk úgy a fogás fűszerezését, hogy ilyenkor szinte beépítjük a bor savait is az összképbe. Mert ha túlzó a savasság a nyálkahártyán, az akár kellemetlenné is válhat. A savas borok mellett például érdemes olyan olajat használnunk, ami kissé matt. Tökmagolaj, dióolaj vagy más olajos magból préselt olaj, jó minőségű repce épp olyan tökéletes lehet, mint egy extra szűz olívaolaj.

 

Van egy olyan hely az étkezéseink során, ahol a savakra feltétlenül szükség van. Ez pedig nem más, mint az aperitif helye. Az étkezés előtti italunkban mindig legyen elég sav. Üde, élénk, alacsonyabb alkoholtartalmú, ezzel szemben savas, élénk és gyümölcsös – ez a legjobb aperitif. Hidegen, kis mennyiségben, legalább 10-15 perccel az étkezés előtt felszolgálva. A balatoni borvidékek kétségkívül legelterjedtebb szőlőfajtája az olaszrizling. Jó esetben ezek a borok érett szőlőből készülnek, ilyenkor amúgy markánsnak mondható savaik kellemes fanyarsággal, ritkábban sós ásványosággal, zöld növényeket idéző illat- és ízjegyekkel is kiegészülnek. Mivel ebben a borkategóriában kizárt a maradékcukor jelenléte, ezért nehezebb halételekhez, káposztás ételekhez, tejfölös ízesítésű fogásokhoz is szépen illenek. Ha szerencsések vagyunk még egy jó balatoni fogas mellé is bátran választhatunk ezekből a borokból. A zsíros ízek jó savakat kérnek, így a BalatonBor is megállja a helyét ezen a poszton.

Lapozás vissza Lapozás előre
Pincér, egy kőbányait!
A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom
Tűz, víz, levegő – ilyen a magyar pinot noir
Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom
Híres emberek fröccsei
„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom
Boros fesztiválok és különleges programok júliusban
„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok