Szerző: Kielmayer Kristian, Herczeg Ágnes

Néró

Néró

Története

Származása Csizmazia József és Bereznai László nevéhez fűződik, nemesítés, amelyet 1965-ben kereszteztek a seyve villard 12.375 E.2 és a Gárdonyi Géza fajtákból. Előbbi fajtát Eger 2-ként is ismerik, míg utóbbi a menoire (régi nevén medoc noir) és a Csabagyöngye kereszteződésével jött létre. A nérót 1984-ben jelentették be fajtaelismerésre és 1993-ban lett államilag is elismert fajta, Svájcban és az Európai Unióban is elismerésre került a ’90-es években. Korai érésű csemegeszőlőként – a nemzeti fajtajegyzék szerint borszőlőként – ismert, erős növekedéssel és bőtermő képességgel rendelkezik. Nevét a római császárról, Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus-ról kapta, a nemesítőt Kosztolányi Dezső 1921-ben írt történelmi-lélektani regénye: a Nero, a véres költő ihlette. Hivatalosan ékezetek nélkül írják a fajtát, de gyakrabban találkozni a magyarban elterjedt "néró" névhasználattal.

Alaktani leírása

Tömött, vállas fürtszerkezettel és viszonylag kicsi, kevésbé tagolt, hegyes végű levelekkel bír. Bogyója mély kék színű, enyhén ovális formájú.

Termőhelyei

A nemzetközi fajtajegyzékben Magyarországon kívül nagyobb mennyiségben nem említik. Hazánkban 110 hektáron található, elsősorban a Duna borrégióban, ezen belül is a Kunsági borvidéken terjedt el. Kisebb mennyiségben, nem egészen 10 hektáron, a Mátrai borvidéken is lehet találkozni a néróval. Rezisztens, ellenálló fajtaként ismert és kifejezetten jól érzi magát a homokos talajon, jó cukorgyűjtő képességgel és magas savakkal bír. Elsősorban rosé boraival találkozhat a fogyasztó.

A bor jellemzése

Döntően rosé borok készülnek a fajtából. A néró rosé gyakran hagymahéj, ritkábban rózsaszín színárnyalattal rendelkezik. Illatában piros bogyós gyümölcsök, mint szamóca, faeper vagy erdei gyümölcsök sorakoznak fel egy kevés diszkrét fűszeresség, vadgyümölcs és kökény jegy mellett. Jó cukorgyűjtő, de száraz stílusban mutatja meg igazán harmonikus arcát, feszes, magas savak és könnyed test jellemzik a szerkezetet. Míg a rosé jelenleg a fajta legpopulárisabb felhasználási területe, könnyű vörösborokkal is lehet már találkozni. Általában rövid érlelési potenciállal rendelkeznek, gyümölcsös jellegüknél fogva érdemes a borokat korán elfogyasztani.

Néró szőlőfürt és levél 

Bor-étel párosítás

A néró az utóbbi időkben jelent meg a piacon, leggyakrabban házasításokban és roséként találkozhatunk vele. Kifejezetten illatos, virágos-gyümölcsös aromákkal rendelkezik és visszafogott a tannin tartalma. Mivel a bora a könnyedebb vonalat képviseli, ezért önmagában és könnyű fogások mellett is remekül működik, stílusának köszönhetően egész évben kellemes a fogyasztása. Visszafogott tanninjai és parfümös aromái miatt a karakteres ázsiai és indiai ételekkel is remek párost alkot, de bolognai spagettivel, pizzával, őzzel, áfonyalekváros rántott camembert-rel is remek párost alkot. Jellege miatt leginkább frissen, a legutolsó évjáratokat válasszuk belőle, és érdemes mielőbb elfogyasztani. Figyeljünk arra, hogy mindig tartsuk állandó hűvös hőmérsékleten, közvetlen napfénytől és hőtől távol, hogy a törékeny parfümös aromáit a lehető legjobban megőrizzük. Kínálni a szobahőmérséklettől kicsit hűvösebben érdemes, vörösborként körülbelül 14-16°C-on, tulipán formájú vörösboros pohárból, míg roséként 8-10°C-on tulipán formájú fehérboros pohárból. Alapanyagok közül a sárgarépa, burgonya, cékla, padlizsán, zeller, paradicsom, édesfűszerek, curry, az érleltebb sajtok, camembert típusú sajtok, liba, kacsa, vadmadarak, sertéshúsból, borjúból és őzből készült ételek, valamint a belsőségek állnak ízvilágban és struktúrában legközelebb a néró szőlőfajtából készült borhoz.

Lapozás vissza Lapozás előre
Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet
Az Ördögárok titka

Az Ördögárok titka

Elolvasom
Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?
Új vezérigazgató az MBÜ-ben

Új vezérigazgató az MBÜ-ben

Elolvasom
Tanulás az egész élet!
Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Terroirhű borok Tállyáról, amelyekre Ausztriától Amerikáig odafigyelnek

Elolvasom
Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!
Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Büszke vagyok arra, amit eddig elértem - beszélgetés Szarka Dénes mádi borásszal

Elolvasom