Szerző: dr. Mészáros Gabriella

Rosé

Rosé

A rosé borok kékszőlőből készülnek. A szőlő nagyon rövid ideig – általában 2-3 órán keresztül – érintkezik csak az erjedő musttal. Színárnyalatában az egészen halvány lilás-kékes rózsaszíntől a közepesen intenzív lazac- vagy narancsszínig változhat. Ez részben a bort adó szőlőfajtától, részben a termőhely adottságaitól, de magától a feldolgozástól is függ.

A rosé színében és ízeiben a vörösborokhoz, karakterében azonban sokkal inkább a fehérborokhoz áll közel. Ez nem véletlen, hiszen a kékszőlők boraira sokkal inkább jellemzők a piros vagy fekete bogyós gyümölcsöket idéző jegyek. Ha tehát rosét kóstolunk, élénkségben, lendületességben a fehérborokra emlékeztető karaktert, ízvilágban viszont a vörösborok jellemző aromáit fogjuk érezni.

A jó rosé készítéséhez a vörösboros szüreti időpontnál korábban leszedik a szőlőt, így a bor savasabb, könnyedebb marad. A hazai rosé-ízlés kissé eltér ettől. A hazai kínálatban sokkal több olyan rosé van, amely nagyon halvány színű, könnyed, élénk és gyümölcsös borokat jelent. Nagyon kevés színanyag és könnyed aromatika jellemzi ezeket a borokat. Hordós érlelést nem kapnak, rozsdamentes tartályban készülnek. Ez a módszer segít megőrizni üdeségüket, gyümölcsösségüket. Itthon a legjellemzőbb szőlőfajtája a kékfrankos, de kadarkából, pinot noirból, merlot-ból vagy cabernet fajtákból is készítenek rosé bort.

Különlegesség a siller, ami jóval mélyebb színt mutat és van benne egy pici cserzőanyag is. Ilyen bor a szekszárdi fuxli, amit a szekszárdi gazdák csak így szoktak jellemezni: a fuxli a szekszárdi siller, amiben egy kis vörösboros jelleg is van. Az ételek mellett úgy viselkedik, akár a könnyű fehérborok.

A rosé készítésének folyamata

Lapozás vissza Lapozás előre
Legyünk nyitottak, ez a lényeg!
Magyar borok Japánban – sikerrel indult a Wines of Hungary bemutatkozása az Oszakai Világkiállításon

Magyar borok Japánban – sikerrel indult a Wines of Hungary bemutatkozása az Oszakai Világkiállításon

Elolvasom
Hallottatok már a kék arbstról?
Sok elhivatott fiatal borász van - Interjú Koch Pálmával, a Junibor új elnökével

Sok elhivatott fiatal borász van - Interjú Koch Pálmával, a Junibor új elnökével

Elolvasom
10 hiba, amit nem akarunk elkövetni egy borászatban/borkóstolón
Beszéljünk a löszről!

Beszéljünk a löszről!

Elolvasom
Nem cserélnék senkivel
Buborékos kisokos

Buborékos kisokos

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok