Szerző: dr. Mészáros Gabriella

Rosé

Rosé

A rosé borok kékszőlőből készülnek. A szőlő nagyon rövid ideig – általában 2-3 órán keresztül – érintkezik csak az erjedő musttal. Színárnyalatában az egészen halvány lilás-kékes rózsaszíntől a közepesen intenzív lazac- vagy narancsszínig változhat. Ez részben a bort adó szőlőfajtától, részben a termőhely adottságaitól, de magától a feldolgozástól is függ.

A rosé színében és ízeiben a vörösborokhoz, karakterében azonban sokkal inkább a fehérborokhoz áll közel. Ez nem véletlen, hiszen a kékszőlők boraira sokkal inkább jellemzők a piros vagy fekete bogyós gyümölcsöket idéző jegyek. Ha tehát rosét kóstolunk, élénkségben, lendületességben a fehérborokra emlékeztető karaktert, ízvilágban viszont a vörösborok jellemző aromáit fogjuk érezni.

A jó rosé készítéséhez a vörösboros szüreti időpontnál korábban leszedik a szőlőt, így a bor savasabb, könnyedebb marad. A hazai rosé-ízlés kissé eltér ettől. A hazai kínálatban sokkal több olyan rosé van, amely nagyon halvány színű, könnyed, élénk és gyümölcsös borokat jelent. Nagyon kevés színanyag és könnyed aromatika jellemzi ezeket a borokat. Hordós érlelést nem kapnak, rozsdamentes tartályban készülnek. Ez a módszer segít megőrizni üdeségüket, gyümölcsösségüket. Itthon a legjellemzőbb szőlőfajtája a kékfrankos, de kadarkából, pinot noirból, merlot-ból vagy cabernet fajtákból is készítenek rosé bort.

Különlegesség a siller, ami jóval mélyebb színt mutat és van benne egy pici cserzőanyag is. Ilyen bor a szekszárdi fuxli, amit a szekszárdi gazdák csak így szoktak jellemezni: a fuxli a szekszárdi siller, amiben egy kis vörösboros jelleg is van. Az ételek mellett úgy viselkedik, akár a könnyű fehérborok.

A rosé készítésének folyamata

Lapozás vissza Lapozás előre
„Nem csak olyan borokat kell készíteni, amitől mindenki rögtön vigyázzba áll.” – beszélgetés idősebb Heimann Zoltánnal, a 2023-as év Borászok Borászával
Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban

Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban

Elolvasom
Sikeres borpromóciós rendezvény Rómában
Kóstolás mesterfokon

Kóstolás mesterfokon

Elolvasom
Képriport: részvétel a ProWein kiállításon
Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben

Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben

Elolvasom
Három magyar nagyarany és három Best of Show díj a Mundus Vini versenyen!
Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Elolvasom