2020 szeptember 25. / Szűcs-Balás Vera, Gál ZsomborURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

„Hobbit-házak” mint Tokaj új jelképei

Létezik egy rejtett falu Magyarország északkeleti részén: Hercegkút, ahol Tolkien világa elevenedik meg, hobbit-házak sora tárul a szemünk elé a domboldalra érkezve. Ez a hely az ország leghíresebb borvidékének, Tokajnak egyfajta szimbólumává vált az elmúlt években, nem véletlenül.

Akár Tolkien is írhatta volna Tokaj történetét, annyi legendát és varázslatos tájat rejt a térség… 2002-ben az UNESCO is elismerte kiemelkedő jelentőségét, így Tokaj a világon hatodik borvidékként felkerült a világörökségi listára és ezzel a Föld legnevesebb bortermő régióinak előkelő társaságába. A Hercegkút két végén elhelyezkedő pincesorok látványa az egyik mesébe illő tokaji táj: a riolit kőzetbe vájt pincék a zöldellő dombokból kikandikáló, háromszög alakú bejáratukkal, színes pinceajtajukkal valóban különleges atmoszférát teremtenek. A falu két szélén található Gombos-hegyi és Kőporosi pincesorokon 4 szinten vezet a sétaút, ezek mentén sorakoznak a pincék bejáratai katonás rendben.

Gombos-hegyi pincesor (Fotó: Götz pincészet)

Nemrég az 54 millió követőjű 9gag Instagram oldalán tűnt fel Hercegkút, a hobbit titkok felfedezésére buzdítva a követőket. Ha tolkieni titkokra nem is lelünk a településre érkezve, felejthetetlen élményekre annál inkább. A Götz Pincészet a Gombos-hegyen, míg az Espák Pince a Kőporosi pincesoron várja a tokaji borok komplex ízvilágát keresőket. Mindkét helyen előzetes egyeztetés alapján egyéni vendégeknek és nagyobb csoportoknak is tartanak kóstolót akár étkezéssel egybekötve, a szőlőbe szervezett dűlőtúra élményéről nem megfeledkezve.

Szent Tamás dűlő, Mád

Hercegkút azonban csak egy szeglete e látnivalókban és persze kóstolnivalókban hihetetlenül gazdag borvidéknek, Sárospatak, a térség kulturális központja csupán 5 km-re, de Tokaj, Mád, Tarcal (és még lehetne sorolni a tokaji települések sorát) kiváló termelői is csak röpke autóútra vannak innen, így ne csak egy hétvégét szánjunk az itt-tartózkodásra.

Az 500 éves Rákóczi pince, Tokaj

További infó a Tokajo borvidékről itt, a borászatokat pedig itt találja.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

A magyar bor nagykövetei: influenszerevolúció

Elolvasom

Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?

Elolvasom

Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val

Elolvasom

Nem több, hanem jobb bort szeretnék - Beszélgetés Török Csabával

Elolvasom