2020 szeptember 25. / Szűcs-Balás Vera, Gál Zsombor
Akár Tolkien is írhatta volna Tokaj történetét, annyi legendát és varázslatos tájat rejt a térség… 2002-ben az UNESCO is elismerte kiemelkedő jelentőségét, így Tokaj a világon hatodik borvidékként felkerült a világörökségi listára és ezzel a Föld legnevesebb bortermő régióinak előkelő társaságába. A Hercegkút két végén elhelyezkedő pincesorok látványa az egyik mesébe illő tokaji táj: a riolit kőzetbe vájt pincék a zöldellő dombokból kikandikáló, háromszög alakú bejáratukkal, színes pinceajtajukkal valóban különleges atmoszférát teremtenek. A falu két szélén található Gombos-hegyi és Kőporosi pincesorokon 4 szinten vezet a sétaút, ezek mentén sorakoznak a pincék bejáratai katonás rendben.
Gombos-hegyi pincesor (Fotó: Götz pincészet)
Nemrég az 54 millió követőjű 9gag Instagram oldalán tűnt fel Hercegkút, a hobbit titkok felfedezésére buzdítva a követőket. Ha tolkieni titkokra nem is lelünk a településre érkezve, felejthetetlen élményekre annál inkább. A Götz Pincészet a Gombos-hegyen, míg az Espák Pince a Kőporosi pincesoron várja a tokaji borok komplex ízvilágát keresőket. Mindkét helyen előzetes egyeztetés alapján egyéni vendégeknek és nagyobb csoportoknak is tartanak kóstolót akár étkezéssel egybekötve, a szőlőbe szervezett dűlőtúra élményéről nem megfeledkezve.
Szent Tamás dűlő, Mád
Hercegkút azonban csak egy szeglete e látnivalókban és persze kóstolnivalókban hihetetlenül gazdag borvidéknek, Sárospatak, a térség kulturális központja csupán 5 km-re, de Tokaj, Mád, Tarcal (és még lehetne sorolni a tokaji települések sorát) kiváló termelői is csak röpke autóútra vannak innen, így ne csak egy hétvégét szánjunk az itt-tartózkodásra.
Az 500 éves Rákóczi pince, Tokaj
További infó a Tokajo borvidékről itt, a borászatokat pedig itt találja.
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
Milyen a franc, ha villányi?
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
„A sommelier Európa-bajnokság olyan, mint egy olimpia”
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Az ősz íze a narancs!
Elindult a BorKatedra! – Beszélgetés Horkay Andrással
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal