2020 április 14. / Szűcs-Balás Vera, Gál Zsombor
Úgy látom, hogy kis rugalmassággal a borkóstolókról és a közös borozás élményének megéléséről szerencsére nem kell lemondanunk. Az internet, a Zoom és a social média lehetőséget ad, hogy külön-külön otthonról, ám összeségében mégis közösen megéljük ezeket. Én is több Zoom-os kóstolót is tartok, ahová számos borász kapcsolódik be - sokszor akár a pincéből vagy a dűlőkből. Látom az előnyét is ennek az online platformnak, hiszen a borászokat csak egy órára - vagy akár annyira sem - szakítjuk ki a mindennapi munkából, és egyszerre könnyen több száz, több ezer emberhez tudják közelebb vinni a történetüket. Ha egy kis szervezést teszünk hozzá, akkor akár egyszerre is tudjuk kóstolni a borokat, és át is tudjuk beszélni azokat. Ezt az is segíti, hogy az üzletekben sok magyar bor elérhető, és a legtöbb borász már házhoz is szállít vagy a saját weboldalán keresztül vagy a kereskedőinek a weboldalán keresztül. A legtöbb borászat nagyon aktív lett online, ami szerintem nagyon jó.
Miért olyan fontos, hogy lássuk, hogy egy(néhány) palack vásárlása is számít, különösen a veszélyhelyzet alatt?
Esszenciális segítség most minden egyes megvásárolt magyar bor a borászaink számára, hiszen az éttermek és vendéglátóhelyek bezárásával az értékesítésüknek egy nagyon komoly részét elvesztették. További nehézség az is, hogy a külföldi turisták által megvásárolt és elfogyasztott borokkal sem tudnak most számolni, sőt a fesztiválok, rendezvények is kiestek. Ez egy nagyon nagy aránya az értékesítésüknek, főleg úgy, hogy az előző évjárat friss borai pont most kerültek a piacra, és most mutatják a legjobb formájukat. Ez a bevételkiesés a mindennapi gazdálkodásra akár kritikus hatással is lehet, hiszen a szőlő most kezd el dübörögni. Az elkövetkezendő hónapokban nagyon komoly anyagi teher fog nehezedni a borászatokra a szőlő művelése és növényvédelme miatt.
"Jelen helyzetben csak ránk, magyar fogyasztókra számíthatnak. Ezért is számít minden egyes megvásárolt palack. "
Ha nem is érzékeljük, de mi az az eredmény, amit mi – jó bort kortyolva egy kimerítő home-office-os, gyerekekkel tanulós nap után – elérhetünk így?
Nagyon sok borászat vagy szőlőtermesztő esetében egy egész család, vagy akár családok megélhetését jelenti a borászatok működése, hiszen sokszor a családtagok töltik be a különböző munkaköröket. Ilyenkor, ha a bevételi forrásuk megszakad, és nincs tartalékuk, amihez nyúlnának, akkor nem csak a borászat, hanem a családok jövője is kritikussá válhat. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de emiatt is valóban rengeteget számít, és nagyon fontos, hogy az esti lazításhoz, vagy a vacsora mellé magyar bort választunk.
Mindamellett, hogy jót teszünk a borászatoknak, magunkkal is jót teszünk…
A mértékletes és kulturált borfogyasztás valóban számos jótékony hatással bír. Ebben a nehéz időszakban kellemes lezárója a napnak és különleges alkalmat varázsolhat az étkezésekből is. Az online platformok segítségével közös boros élményeket gyűjthetünk, és rengeteget tanulhatunk a borkultúráról, borkészítésről, bor-étel párosításokról is. Olyan értékes tudást tudunk megszerezni egy pohár finom bor mellett, amelyre eddig lehet, hogy nehezebben találtunk időt. Egyébként fontos tudni azt is, hogy a WHO ajánlása alapján a hölgyek kb 2 dl, míg az urak kb 3 dl bort fogyaszthatnak el nyugodt szívvel naponta, de ajánlott két alkohol mentes napot tartani minden héten.
22 magyar borvidék borait küldtük Rómába a Szentatyának karácsonyra!
Most akkor bikavér, vagy Bull’s Blood?
A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Elindult a BorKatedra! – Beszélgetés Horkay Andrással
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal