2021 október 15. / Ercsey Dániel
Képzeljünk el egy kaliforniai koktélbárt, mondjuk Los Angelesben. Rekkenő a hőség, az emberek az árnyas teraszon pihennek, de semmi sem segít. Mit rendeljünk? Hát egy Sonoma-t! Ebben a koktélban szigorúan acéltartályos, friss chardonnay-t használjunk, amit a calvados egészít ki és a verjus bolondít meg. Az igazán extravagáns kivitelezéshez sóoldatot és mézes szirupot is adhatunk hozzá és a végén érdemes kakukkfűvel és citrom héjával szervírozni. Garantált sikerünk lesz!
Unják a Sangriát, de nem akarnak lemondani róla? A megoldás egy Beaujolais Cobbler, amiben természetesen használhatunk bármilyen magyarországi vörös újbort, de a legjobb ha a borunk szénsavas macerációval készült. Az alapban keverjünk össze friss málnát, cukrot és citromhéjat, aztán hagyjuk állni az egészet. Az sem baj, ha napokra elfelejtjük, hogy hová is tettük a hűtőben! Ha előkerült, keverjünk hozzá borecetet, aztán szűrjük le, adjunk hozzá mentaszirupot (legjobb ha azt is mi készítjük!), cherry brandy-t és beaujolais-t, végül hűtsük le jól és narancskarikákkal tálaljuk.
Szentségtörés ide vagy oda, ezt az ötletet egy tokaji birtokigazgatótól lestük el, aki elképesztő mennyiségű aszút adott el így a borfesztiválon a várban! Lehet sandán nézni, lehet dohogni, de alapvetően működik, a baráti társaságunk is teljesen rákattant erre az italra. A tényleg nagyon egyszerű recept nagy vonalakban így hangzik: kettő az egy arányban keverjünk tonikot tokaji aszúval, aztán tegyünk a pohárba citromkarikát, jeget és mentát, illetve díszítésnek egy világító jégkockát. Aztán sétálgassunk a várban, várva, hogy mindenki kiszúrja a világító poharat! A koktél neve BotrytX, Tokaj keverve, nem rázva…
Nem hiszik el, de a bárokban divat lefagyasztani a rozét. Olyan, mint egy rosé shake, olyan az állaga és persze kicsit ízben is hajaz, nyilván rosé függő, egy málnás vagy epres shake-re. Három adagnyi rozé shake-hez keverjünk egy adag gránátalmás vodkát és egy adag piros grapefruit levet, pici citromlevet és cukorszirupot. Ennyi az egész. Ha még mindig melegünk van, akár jéggel is szervírozhatjuk, szigorúan jégbehűtött pohárban. Hát nem egyszerű?
Akkor egy New York Sour a megfelelő választás! Semmi fakszni, csak némi bourbon kell hozzá alapnak, aztán kicsi juharszirup, citromlé és vörösbor, lehetőleg alacsony tannintartalmú, mondjuk egy pinot noir. Egy budapesti bárban mátrai pinot noir-ból csinálják ezt a tényleg klasszikus italt, ahol a bourbon édessége tökéletes harmóniát alkot a bor savaival. Igazán izgalmas választás akár egy komolyabb estéhez is!
Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
Konstantin Baum MW a magyar borokban rejlő lehetőségekről
A Német Sommelier Szövetség elnöke, Yvonne Heistermann nem újonc a magyar borok világában
Ők öten az idei Borászok Borásza díj várományosai
Borturisztikai találkozó Morvaországban
A furmint egyértelműen Magyarország első számú fehérszőlő-fajtája – Wojciech Bońkowskival beszélgettünk