2021 október 15. / Ercsey Dániel

5 borkoktél, ami túlmutat a fröccs-sangria kombón!

A bor, mint koktél alapanyag? Ugyan már! A borászok talán ezzel el is intézik a témát és persze mi is azt valljuk, hogy a bor önmagában is elég élvezetes, de a mindenféle ízesített alkoholok tengerében (lásd még mindenféle seltzerek) minden borfogyasztó egy apró győzelem, igya bár a borát szódával, vagy anélkül. Különben is, fröccsországban pont mi lennénk meglepődve?

1. Avagy a chardonnay akkor is jó, ha nem látott hordót

Képzeljünk el egy kaliforniai koktélbárt, mondjuk Los Angelesben. Rekkenő a hőség, az emberek az árnyas teraszon pihennek, de semmi sem segít. Mit rendeljünk? Hát egy Sonoma-t! Ebben a koktélban szigorúan acéltartályos, friss chardonnay-t használjunk, amit a calvados egészít ki és a verjus bolondít meg. Az igazán extravagáns kivitelezéshez sóoldatot és mézes szirupot is adhatunk hozzá és a végén érdemes kakukkfűvel és citrom héjával szervírozni. Garantált sikerünk lesz!

 

2. A piros bogyós gyümölcsök kedvelőinek

Unják a Sangriát, de nem akarnak lemondani róla? A megoldás egy Beaujolais Cobbler, amiben természetesen használhatunk bármilyen magyarországi vörös újbort, de a legjobb ha a borunk szénsavas macerációval készült. Az alapban keverjünk össze friss málnát, cukrot és citromhéjat, aztán hagyjuk állni az egészet. Az sem baj, ha napokra elfelejtjük, hogy hová is tettük a hűtőben! Ha előkerült, keverjünk hozzá borecetet, aztán szűrjük le, adjunk hozzá mentaszirupot (legjobb ha azt is mi készítjük!), cherry brandy-t és beaujolais-t, végül hűtsük le jól és narancskarikákkal tálaljuk.

 

3. Édes ízek, avagy tokaji aszú a pohárban

Szentségtörés ide vagy oda, ezt az ötletet egy tokaji birtokigazgatótól lestük el, aki elképesztő mennyiségű aszút adott el így a borfesztiválon a várban! Lehet sandán nézni, lehet dohogni, de alapvetően működik, a baráti társaságunk is teljesen rákattant erre az italra. A tényleg nagyon egyszerű recept nagy vonalakban így hangzik: kettő az egy arányban keverjünk tonikot tokaji aszúval, aztán tegyünk a pohárba citromkarikát, jeget és mentát, illetve díszítésnek egy világító jégkockát. Aztán sétálgassunk a várban, várva, hogy mindenki kiszúrja a világító poharat! A koktél neve BotrytX, Tokaj keverve, nem rázva…

 

4. Mi jobb mint egy rosé? Hát a frosé!

Nem hiszik el, de a bárokban divat lefagyasztani a rozét. Olyan, mint egy rosé shake, olyan az állaga és persze kicsit ízben is hajaz, nyilván rosé függő, egy málnás vagy epres shake-re. Három adagnyi rozé shake-hez keverjünk egy adag gránátalmás vodkát és egy adag piros grapefruit levet, pici citromlevet és cukorszirupot. Ennyi az egész. Ha még mindig melegünk van, akár jéggel is szervírozhatjuk, szigorúan jégbehűtött pohárban. Hát nem egyszerű?

 

5. Valami töményebbre vágyunk, de mégis izgalmasra?

Akkor egy New York Sour a megfelelő választás! Semmi fakszni, csak némi bourbon kell hozzá alapnak, aztán kicsi juharszirup, citromlé és vörösbor, lehetőleg alacsony tannintartalmú, mondjuk egy pinot noir. Egy budapesti bárban mátrai pinot noir-ból csinálják ezt a tényleg klasszikus italt, ahol a bourbon édessége tökéletes harmóniát alkot a bor savaival. Igazán izgalmas választás akár egy komolyabb estéhez is!

Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre

5 romantikus borbár

Elolvasom

Megvan az idei Év Bortermelője

Elolvasom

Ünnepeljük az újbort – a tányéron is!

Elolvasom

Milyen a vörösbor, ha újbor?

Elolvasom

5 kihagyhatatlan vidéki borbár

Elolvasom

Késő őszi kirándulás a Tokaji borvidéken

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram