2021 augusztus 17. / Ercsey Dániel

5 könyv + 5 bor a strandon

avagy mit olvassunk és mit kóstoljunk egy balatoni strandon?

Szerencsére tart még a nyár, országosan az egyik legmelegebb héten vagyunk túl és talán van is még előttünk néhány nyüzsgő és néhány halkabb hét is, amikor érdemes meglátogatni egy balatoni strandot. Az északi part fancy nyaralóhelyei után az egyébként a tömegturizmus által jobban érintett déli parton jártunk képzeletben (és nem csak képzeletben), ahol több száz méter gyaloglás után is csak térdig ér a víz, friss a lángos és a sült hal (jó esetben) és csapolt sört isznak a népek.

 

KISS NOÉMI - BALATON (MAGVETŐ, 2020)

 

„Nyár végére teljesen megváltozik a part. Iszapos lesz, kora reggel enyhe poshadt szag terjeng. Buggyant nád szaga, mint a mocsárban. Bugyborékol a Balaton a hőségtől, a szürke hab a köveknél ide-oda mozog a hullámokkal. Ha leeresztik a Sió-csatornát a zsilipeknél a kikötőben, akár száz métert is lehet gyalogolni a bokáig érő vízben. Nagyapám megemeli a szemüvegét, és a tenyerével megtörli izzadt homlokát. Előveszi a frottír zsebkendőjét, a szemüveg lencséit is megtörli, a partról integetek neki, nem vesz észre.“ A szerző jól ismeri a Balatont, ebbe a novelláskötetbe viszont nem csak a saját gyerekkorának történeteit írta bele, de felbukkan benne az ötvenes évek Balatonja, a szüleink és a nagyszüleink gyerekkora is. Tökéletes lehet mellé egy a hűtőtáskából a szárazjég alól előhúzott Zsongás gyöngyözőbor a Garamvári Szőlőbirtokról. Édes gyümölcsök, izgalmas pezsgés, miközben elmerülünk mindannyiunk gyermekkorában, a zsírpapíron szervírozott lángos és a sült hekk partmenti birodalmában.

 

SZŰCS PÉTER - DHARMA (LIBRI, 2021)

 

A történet Biharnagybajomból indul és több szereplőn és emberi sorson át kanyarog Budapest, New York, India, Marokkó, Párizs, Rio de Janeiro és Irán érintésével a végkifejletig. Léteznek véletlenek? Valóban olyan kiszámíthatatlan a sors, mint gondolnánk? A válaszokért egészen Indiáig, pontosabban a világ legszentebb folyójának, a Gangesznek a partjáig kell utaznunk. A Dharma érzelmekben gazdag, magával ragadó regény, amelyben olyan, valóban megtörtént személyes drámák és történetek elevenednek meg, amelyeket a szerző utazásai során vagy saját személyes családi örökségeként ismert meg. Ennek megfelelően egy egzotikusabb jegyekkel operáló sauvignon blanc - Irsai Olivér házasítást innék hozzá, mondjuk a Légli Szőlőbirtok 333 borát 2020-ból. Szép savgerinc, komplex és mély, ugyanakkor friss és üdítő, pont mint ez a regény!

 

FÖLDVÁRI ANDRÁS - ELMENTEM VILÁGGÁ! (21. SZÁZAD, 2020)

 

A szerző a megtett kilométerek alapján már száztizenháromszor utazta körbe a Földet, ráadásul majd minden országban járt már. Saját bevallása szerint is csak egy kézipoggyásszal utazik, a legtöbbször elég neki negyed óra, hogy becsomagoljon, teljesen mindegy, hogy a szomszédos Belgrádba, vagy éppen Kuala Lumpurba indul. A kedvence Lisszabon, Arizona állam, Jemen és Mauritius, de minden országban talál valami érdekeset. Ki ne álmodott volna arról, hogy nekiindul és bejárja a világot? Hogy eljut mindenhova, minden egyes országba? Földvári András is erről álmodott. De ő meg is csinálta. És ebben a könyvben megírta saját történetét. Hiszen a szerzővel tényleg minden megtörtént már. Vizet fakasztott egy mexikói dzsungelben, iskolát épített Kongóban. Páholyból nézte a wagah-i határzáró üvöltőversenyt, és strandolt Grönlandon. Belenézett az Ördög torkába Türkmenisztánban, őrizetesként megnevettette a dél-szudáni főrendőrt, nemkívánatos személy lett Vanuatun. Átszelte az Egyesült Államokat a 66-os úton és a helyszínen élte át a 2004-es thaiföldi cunamit. Egyszer tíz reptéren járt egyetlen nap alatt - és kétszer lépett át a 2020-as évbe. Ehhez a nem mindennapi útleíráshoz valami könnyed és gyümölcsös bor illik, mint például a Konyári Pince 2020-as rozéja, szigorúan jól behűtve, tisztán vagy fröccsben. Ugyanúgy letehetetlen lesz, mint a könyv.

 

BABICZKY TIBOR - SZAPPHÓ-PARADIGMA (KALLIGRAM, 2021)

 

Létezik Szapphó-paradigma? Minden könyv egyetlen könyv töredéke: más lét lüktet, él, feltör, kiszakad belőle - más folyamatban. Babiczky Tibor könyve finom szövedéke a létnek, a leszboszi szálnak. Így lesz teljes a szőttes, időtlen - a mű a jelenlét mért idejébe beszőve saját, külön archipelágus. Elszigetelten is él, hat a szó, s a sorok maradéka sem töredék - körülírja, magába fogadja egy új vers pillanatában örökre a vágy, ama megnevezendő aktus a földi világban, ahol szerelemben örömmel is lehet istenin írni, tapintani fényteli formát: "élvezni az ujjak, a nyelv adományát, a gyönyört." Látni: lélegzet remeg át a torzón, félsorok testén ragyog át a dallam, s könnyed lábakkal fut a vers aiol dal habtarajára. Tudja Babiczky Tibor, hogy a tengeri líra bolyongás, vágyakozás, utazás, hazatérés parttalan éjbe, s várakozás is a szókra, hajókra, ha nap süt a stégen... "Formáld újra a fényt" - szól, széppel sürget a költő. Létező Szapphó-paradigma minden. (Kovács András Ferenc) Mit is ajánlhat az egyszeri borszakíró egy ilyen zseniálisan egyszerű, mégis végtelen mélységű próbálkozáshoz? Valamit, ami olyan, mint maga a szöveg, a múltba kapaszkodik, ez a történelem és a dűlőnév és ez a szőlőfajta is, de beépíti a jelent, a tudást és a kreativitást is. Mit tud egy tramini, ha narancsbor? Mit tud Szapphó, ha befejezik a mondatait? Képzeljük el együtt a Kristinus Borbirtok 2020-as Traminijét kortyolgatva.

 

CSABAI LÁSZLÓ - SZINDBÁD, A DETEKTÍV (MAGVETŐ, 2010)

 

Ez a Szindbád nem az a Szindbád. Nem a Krúdy teremtette hős, hiszen nevét egyenesen a mesés Bagdad környékén utazva kapta; nem a múlt tűnt szépségeinek és asszonyainak, hanem tolvajok, csalók és gyilkosok nyomát keresi, és bár egyáltalán nem veti meg a zsírkarikás húslevest, kedvence a főtéri kioszkban árult olajban sült halfej. Egy képzeletbeli, mégis gondos és színes vonásokkal megfestett város, Nyárliget a színtér, az idő pedig a nagyon is valós huszadik század, a húszas évektől kezdve egészen a második világháború végéig. Szindbád, a friss diplomás nyomozó hamar tanúbizonyságot tesz képességeiről: logikája és emberismerete segíti, hogy minden ügyet sikeresen megoldjon. Az elmúlt évtized talán legizgalmasabb próbálkozása Csabai László könyve, ami részben detektívregényként, részben annak a paródiájaként is olvasható. Letehetetlen könyv, készüljünk rá, hogy egész éjjel olvasni fogunk, amihez a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Kalóz kékfrankos bora tökéletesen passzol 2020-ból. Gyümölcsös mégis van mélysége, mint egy jól iható toszkán alap vörösbor és egy német pinot noir elméleti házassága. A Kalóz mint motívum pedig ugyanúgy passzol Szindbádhoz, mint a Balatonhoz, keretbe foglalva az ajánlónkat. Olvasásra és kóstolásra fel!

---

Ha nem vagy az a strandon olvasós típus, viszont szereted a jó mozit, akkor böngészd a borászaink által ajánlott egész estés filmeket:

FILMAJÁNLÓ A BORÁSZOKTÓL SZEMÉLYESEN

ÚJABB FILMAJÁNLÓ BORÁSZAINKTÓL

Lapozás vissza Lapozás előre

Pezsgő évindítás és Vince nap - programajánló

Elolvasom

Rendhagyó rosék

Elolvasom

Három díjat is nyert az Év Honlapja pályázaton a bor.hu

Elolvasom

Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Elolvasom

Szisszenjen vagy pukkanjon?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram