2022 január 18. / Ercsey Dániel
Sárospatak nagy múlttal rendelkező, szerethető kisváros. Van itt reneszánsz kori vár, nyaralóhajó-kikötő, pöpec borbár-étterem és a világ egyik legszebb könyvtára, ráadásul még horgászni és evezni is lehet a Bodrogon!
A Tokaj-Hegyalja Egyetem
A Tokaj-Hegyalja Egyetem a Tokaji borvidék szívében található, olyan csodás szőlőtermő területekkel körülvéve, mint a sárospataki Királyhegy vagy a szintén ismert Megyer-hegy. Ráadásul a Zemplén kiváló túralehetőségeket biztosít, akár az egyetem közvetlen közelében is, gondoljunk csak a Megyer-hegyi Tengerszemre, vagy a Zempléni Tájvédelmi Körzet olyan kincseire, mint a Long-erdő!
A Megyer-hegyi Tengerszem
A leendő diákok (nappali tagozaton) a képzés teljes idejére laptopot kapnak, ami a diploma megszerzése után is náluk maradhat. Ráadásul a családias légkör is garantált, hiszen akár minden felvett diáknak tud az egyetem kollégiumi elhelyezést biztosítani. A Comenius ösztöndíjról még nem is beszéltünk, amit szintén alanyi jogon kap meg minden elsőéves, nappalis BSc hallgató az első tanévben, ennek az összege havi 50 ezer forint.
A pataki diák szobra (Jászai Csaba alkotása) az egyetem épülete előtt
A Tokaj-Hegyalja Egyetemen informatikát, vállalkozásfejlesztést, gyógy- és óvodapedagógiát, csecsemő- és kisgyermekgondozást, turizmus-vendéglátást, gazdálkodás- és vállalkozásfejlesztést és persze borászatot is tanulhatunk, utóbbi esetén a legautentikusabb helyszíneken és szakemberektől. Akit érdekel az aszúkészítés, az a legjobb helyen kopogtat a Sárospatakon és a Tokaji Kutatóintézetnél, Tarcalon megtartott kihelyezett képzéseken!
Ami hátránynak tűnik, az valójában előny. A Tokaj-Hegyalja Egyetemen az alacsony hallgatói létszám miatt mindenki ismer mindenkit, így nyer értelmet a szlogen: „Nem egy vagy a sok közül, hanem a neveden szólítunk!” Beszélhetnénk a történelmi hagyományokról és a híres sárospataki Református Kollégiumról, de Sárospatakon a felsőoktatásnak nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van!
Sehol máshol nem indul az országban olyan mesterképzés, mint itt! A Kulturális Örökség Tanszék a meghirdetett mesterszakán Borkultúra specializációt indít, ami azt jelenti, hogy a második évben szinte kizárólag a borvilág nagyjaitól tanulhatnak a hallgatók olyan témákban, mint a világ és Magyarország főbb borvidékei, a borkereskedelem története, vagy éppen a borfogyasztás és az étkezés kultúrájának kapcsolódási pontjai. Hát nem szuper? Ha borőrült figurák vagytok, de inkább kóstolni szerettek és nem készíteni a bort, akkor is tuti Sárospatakon a helyetek!
„Nem csak olyan borokat kell készíteni, amitől mindenki rögtön vigyázzba áll.” – beszélgetés idősebb Heimann Zoltánnal, a 2023-as év Borászok Borászával
Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban
Sikeres borpromóciós rendezvény Rómában
Kóstolás mesterfokon
Képriport: részvétel a ProWein kiállításon
Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben
Három magyar nagyarany és három Best of Show díj a Mundus Vini versenyen!
Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor