2022 január 18. / Ercsey DánielURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

5+1 érv, hogy ősztől Sárospatakra járj egyetemre!

A THE, bármily meglepő, nem egy, a popzenében aktuálisan sztárrá váló fiúzenekar neve - bár annak sem lenne utolsó -, hanem a Tokaj-Hegyalja Egyetem elnevezés rövidítése. Az ország legújabb egyetemének központja Sárospatakon van, de a környező településeken, így például Tarcalon is lesznek kihelyezett képzések.

1. A helyszín

 

Sárospatak nagy múlttal rendelkező, szerethető kisváros. Van itt reneszánsz kori vár, nyaralóhajó-kikötő, pöpec borbár-étterem és a világ egyik legszebb könyvtára, ráadásul még horgászni és evezni is lehet a Bodrogon! 

A Tokaj-Hegyalja Egyetem

2. A környék

 

A Tokaj-Hegyalja Egyetem a Tokaji borvidék szívében található, olyan csodás szőlőtermő területekkel körülvéve, mint a sárospataki Királyhegy vagy a szintén ismert Megyer-hegy. Ráadásul a Zemplén kiváló túralehetőségeket biztosít, akár az egyetem közvetlen közelében is, gondoljunk csak a Megyer-hegyi Tengerszemre, vagy a Zempléni Tájvédelmi Körzet olyan kincseire, mint a Long-erdő! 

 

A Megyer-hegyi Tengerszem

3. A juttatások

 

A leendő diákok (nappali tagozaton) a képzés teljes idejére laptopot kapnak, ami a diploma megszerzése után is náluk maradhat. Ráadásul a családias légkör is garantált, hiszen akár minden felvett diáknak tud az egyetem kollégiumi elhelyezést biztosítani. A Comenius ösztöndíjról még nem is beszéltünk, amit szintén alanyi jogon kap meg minden elsőéves, nappalis BSc hallgató az első tanévben, ennek az összege havi 50 ezer forint.

 

A pataki diák szobra (Jászai Csaba alkotása) az egyetem épülete előtt

 

4. A szakok

 

A Tokaj-Hegyalja Egyetemen informatikát, vállalkozásfejlesztést, gyógy- és óvodapedagógiát, csecsemő- és kisgyermekgondozást, turizmus-vendéglátást, gazdálkodás- és vállalkozásfejlesztést és persze borászatot is tanulhatunk, utóbbi esetén a legautentikusabb helyszíneken és szakemberektől. Akit érdekel az aszúkészítés, az a legjobb helyen kopogtat a Sárospatakon és a Tokaji Kutatóintézetnél, Tarcalon megtartott kihelyezett képzéseken! 

 

 

5. A leendő csapat

 

Ami hátránynak tűnik, az valójában előny. A Tokaj-Hegyalja Egyetemen az alacsony hallgatói létszám miatt mindenki ismer mindenkit, így nyer értelmet a szlogen: „Nem egy vagy a sok közül, hanem a neveden szólítunk!” Beszélhetnénk a történelmi hagyományokról és a híres sárospataki Református Kollégiumról, de Sárospatakon a felsőoktatásnak nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van! 

 

 

+1. Ami talán a legmenőbb! 

 

Sehol máshol nem indul az országban olyan mesterképzés, mint itt! A Kulturális Örökség Tanszék a meghirdetett mesterszakán Borkultúra specializációt indít, ami azt jelenti, hogy a második évben szinte kizárólag a borvilág nagyjaitól tanulhatnak a hallgatók olyan témákban, mint a világ és Magyarország főbb borvidékei, a borkereskedelem története, vagy éppen a borfogyasztás és az étkezés kultúrájának kapcsolódási pontjai. Hát nem szuper? Ha borőrült figurák vagytok, de inkább kóstolni szerettek és nem készíteni a bort, akkor is tuti Sárospatakon a helyetek! 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok