2021 június 07. / Jandrasics Borbála

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

A nyár közeledtével egyre nagyobb hangsúlyt kap bőrünk védelme. A napsugárzás miatt ügyelnünk kell arra, hogy le ne égjünk, de bőrünk nemcsak ebben az időszakban igényli a törődést.

A bor egészségünkre gyakorolt hatását az egyiptomiak már 5000 évvel ezelőtt felfedezték. A Pennsylvaniai Egyetem tudósai ókori boros amforák falának elemzése során vették észre, hogy a bennük tárolt borban gyógynövényeket is áztattak, amit aztán a gyomorrontástól a herpeszig számos kór kezelésére használtak a papiruszok tanúsága szerint.

De hogyan is kapcsolódik a bor a szépségápoláshoz?

Különböző népszokásokban már régebb óta előfordult a bor külső jótékony hatásába fektetett bizalom. Francia hölgyek borral locsolták az arcukat, máshol pedig az esküvő előtti mézzel kevert borfürdő volt elterjedt, hogy a menyasszony bőre szép és feszes legyen. Ezután már szinte csak a perceket kellett visszaszámolni, hogy a szépségipar felfedezze magának ezt a kincset, a szőlőt, mint alapanyagot, azon belül is a szőlőmagot.

Ebben is, mint oly sok minden másban természetesen a franciák jártak az élen. Köztük is egy hölgy, Mathilde Thomas, akinek a nevéhez köthető a vinoterápia, azaz a szőlőből nyert polifenolok, vitaminok és ásványi anyagok gazdag, külsőleg történő, szépítő alkalmazása. Történt mindez 1993-ban, amikor édesapja bordeaux-i szőlőbirtokán megismerte Dr. Joseph Vercauteren professzort, akitől először hallott a szőlő, azon belül is a szőlőmag egészségre gyakorolt hatásáról, miszerint a benne található antioxidánsok tízszer erősebbek, mint az E vitaminban. Ekkoriban még a szőlőmagot nem használták a bőrápolásban, de Dr. Vercauteren megtalálta a módját, hogy zsírsavval stabilizálja, majd két évvel később Mathilde elindította férjével a Caudalie névre hallgató luxus bőrápolási termékcsaládjukat, ami a szőlőmagból származó rezveratrol és polifenolok antioxidáns tulajdonságaira épült.

A szőlő magjából sajtolt olaj számos jó tulajdonsága miatt a kozmetika szinte minden területén alkalmazható, így hamar elterjedtté vált. Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, ami energiával tölti fel a bőrt, emellett hidratálja és regenerálja azt, erősíti a kollagénrostokat, és megköti a szabadgyököket, azaz öregedésgátló hatása is van.

A tolcsvai Helia-D Herba-Kastély

Viszont nem kell a friss bagett illatát követnünk, hogy a legjobb borszépségápolásban részesüljünk. Tolcsván a Helia-D Herba-kastély 2016-ban nyitotta meg kapuit a szépségápolás és a borvidék örömeire egyaránt fogékony közönség számára. Ez a szemet gyönyörködtető terület a bölcsője a gyógyhatásáról legendásan híres tokaji eszenciának, és itt fogant meg a Helia-D Tokaji Aszús termékcsaládjának az ötlete is. Somogyi Krisztina központvezető elmondta nekünk, a termékeik fejlesztésénél felhasznált magyar szabadalom alapja az a felismerés, hogy a kozmetikumokhoz érlelt tokaji aszút és tokaji eszenciát adva fokozódik a készítmények hidratáló hatása, javul a bőr anyagcseréje és vérkeringése. Emellett a tokaji borkivonatos kozmetikumok táplálják és fokozzák a bőr tónusát, fertőtlenítő hatásuk van és edzik a hámréteget.

A Helia-D a 80-as években indult, és egyedülálló módon hatóanyagaként a napraforgószár-kivonatát használta, amiről a nevét is kapta a kozmetikai márka, Héliosz napistenre utalva. Majd a cég 2010-ben megvásárolta a XVII. században épült Dessewffy-kastélyt a tokaji aszús és tokaji eszenciás portfóliójuk márkaépítésére, bepillantást engedve a kozmetikum-készítés és fejlesztés világába is. A tokaji borkivonatos termékcsalád a gazdag, aranyló tokaji aszú mellett, a szüreti időszakban szemenként szedett és a gyűjtőkádakban egymásra nehezedő aszúszemek saját súlya alatt kipréselődő, selymes és sűrű tokaji esszenciát használja, amely a bőrápolásban is hasznos cukrokat, aminosavakat és vitaminokat tartalmaz.

Krémkészítés tokaji aszúval a Herba-Kastélyban

A Helia-D Herba-kastély 2016 óta várja a kikapcsolódni vágyókat és azokat, akik közelebbről szeretnének megismerkedni a természetes kozmetikumok készítésével és alkalmazásával. Erre biztosít lehetőséget a kiskastély szépségkertje, ahol 24 kozmetikai hasznosítású gyógynövény jótékony hatását mutatják be a vendégeknek, és több workshop keretén belül alkamuk nyílik személyes tanácsadásra és saját kozmetikumuk elkészítésére. És ha már ott vagyunk a Herba-kastélyban, érdemes kipróbálni a kozmetikai kezeléseket is, akár a „Tokaji Pillantást” vagy a „Tokaji Érintést” és könnyen eljuthatunk a „Tokaji Újjászületés”-ig is.

Szintén a szőlő által szépülni vágyók szándékát hivatott kielégíteni a Pannon borrégióban, Villány híres vidékén a Gere Crocus Resort &Wine Spa hotel. A szőlő és bor alapokon nyugvó vinoterápiás wellnesközpont, teljes testi és lelki feltöltődést kínál vendégei számára, melynek során saját kozmetikai termékcsaládjuk kínálata járul hozzá a bőr regenerálódásához, a szépség megőrzéséhez.

Kezelés a Gere a Crocus Resort &Wine Spa hotelben

Gere Andrea, az Andrea Gere Skin Care termékcsalád megálmodója egy spanyolországi nyaralás során tapasztalt pozitív élmények után tért haza az elhatározással, hogy létrehozza a márkát. Ezt az erőteljes hatást a szőlőterápiás Bruno Vassari kozmetikumok váltották ki, melyen felbuzdulva később már saját fejlesztésű technológiával nyerték ki a szűz szőlőmagolajat, -őrleményt és -kivonatot, amit a Spa-ban hosszú évek óta alkalmaznak a vinoterápiás kezelések részeként.

A siker jele volt, hogy a vendégek már haza is vittek volna a természetes kozmetikumokból, ezért került sor egy svájci cég bevonására, ami a megnövekedett igény kielégítésére és a minőség maradéktalan megtartására jó döntésnek bizonyult. A végeredmény egy öt termékből álló kozmetikumcsalád lett, ami lefedi a napi arcápolási rutint és amelynek tesztelését személyesen Andrea végezte Dr. Sinka-Pálinkás Rita bőrgyógyász bevonásával.

Andrea elmondása szerint a saját kozmetikai termékcsalád létrehozása egy izgalmas utazás volt, melynek során felfedezhette a szőlő női oldalát. Ezután pedig mi is elmondhatjuk, hogy a szőlő kívülről és belülről, azaz a bőrünket és a lelkünket is megfiatalíthatja.

Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény és Szépségközpont
Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény és Szépségközpont
Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény és Szépségközpont
Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény és Szépségközpont
Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény és Szépségközpont
Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény és Szépségközpont
Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény és Szépségközpont
Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény és Szépségközpont
Helia-D Herba-Kastély Gyógynövény és Szépségközpont

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom

Három tudnivaló az Egri Bikavérről

Elolvasom

A magyar bortörténelem 10 híres alakja

Elolvasom

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom

A borok krémje avagy a szépségápolás és a bor

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram