2021 július 21. / Kalmár Borbála (Agrármarketing Centrum megbízásából)
A pét-nat magyarországi megjelenésével kapcsolatosan a legáltalánosabb a 2018-as Gourmet Fesztivált emlegetni, azonban már két évvel korábban megjelentek – legalábbis hivatalosan – az első palackok. A Don Zsolt elnevezésű tételt Sütő Zsolt (Strekov 1075) felvidéki borász jegyezte, míg a Gourmet Fesztiválon a Pálffy Attila (Pálffy Pince) neve által fémjelezett pezsgőket vette szájára gyorsan a boros szaksajtó. Az első pionírokat egyre többen kezdték el követni; a pét-nat sikere pedig azóta is töretlen.
A pétillant naturel, ahogyan a neve is sugallja, egy természetes, ősi pezsgő: a bort még az erjedés befejezte előtt palackozzák, amely folyamat a palackban fejeződik be. Az így végbemenő fermentáció során a cukor alkohollá alakulásának melléktermékeként szén-dioxid keletkezik, amelynek a torkunkat kellemesen csiklandozó apró buborékokat köszönhetjük. Mint a leírásból is látszik ez a fajta pezsgőkészítés jóval egyszerűbb és gyorsabb, mint a champagne-i módszer, ráadásul a legtöbb borász maga is elkészítheti a pezsgőjét, hiszen nem igényel különösebben nagy eszközberuházást. A pét-nat készítés másik alappillére a kísérletezés: a borász számára az így készülő pezsgő egyfajta orosz rulett is, hiszen nem tudja befolyásolni a palackban zajló folyamatokat; míg a borozó fogyasztói réteg folyamatos edukációjának köszönhetően egyre inkább a különlegességek felé fordul. A harmadik, és egyben legfontosabb: az organikus (avagy bio), biodinamikus és natúr borok szerelmesei ily módon tudják a lehető legtermészetesebb módon elkészíteni saját pezsgőjüket, amely piac szintén egy egyre szélesedő réteget szolgál ki.
Pálffy Pince pét-nat
Az itthoni kísérletező kedv gyakorlatilag akármelyik szőlőfajtára alapozható, így gyakorlatilag nincsen olyan borvidékünk, ahol a termelők ne próbálkoznának elkészíteni a saját maguk palackos gyöngyöző örömét. A fentebb említett Pálffy Attila azóta tovább bővítette szortimentjét: a P.A.N.K. Pét-Natokat tanácsos helyben megkóstolni, ugyanis viszonteladói pontokra ritkán jutnak el. A műfajba beszálló legújabb termelő alighanem Török Csaba (2HA Szőlőbirtok és Pincészet), aki a védjegyévé vált sangioveséből készítette el a barack árnyalatú gyöngyöző tételét, amely jelen cikk írásával egyidőben kerül éppen forgalomba.
2HA Szőlőbirtok pét-nat
A növekvő fogyasztói érdeklődés mellett egyszerű elkészítésének köszönhetően a pét-nat kiváló kísérleti terep azok számára is, akik még csak mostanában kezdenek belekóstolni a borkészítés rejtelmeibe. Példaként álljon itt a mátrai Hoop Wines; amely rögtön az első, 2019-es forgalomba kerülő évjáratából két pét-natot is palackozott, a lelkesedésük pedig azóta is töretlen: a jövőre nézve a kékfrankos alapú pét-natot tekintik portfóliójuk fő fókuszának.
A hozzájuk hasonlóan itthoni boros közéletet színesítő fiatalok egyébként is szívesen hódolnak ennek a típusú pezsgőnek: Szekszárdon Heimann Zoltán, Zalában Bussay Dorottya, Egerben Böjt Gergő, Tokajban a TR Művek készíti saját maga a buborékos tételét – hogy csak pár nevet említsünk az ismertebbek közül. A jövő az ő kezükben van, a siker pedig a fogyasztói lelkesedésben mérhető, így minden esély megvan rá, hogy a pét-nat még sokáig velünk maradjon.
TR Művek pét-nat
Pápák és borok
Borozás a kéktúra útvonalán
Bor és természet: Folly Arborétum
Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában
ProWein – lesz jövőre is!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
A Német Sommelier Szövetség elnöke, Yvonne Heistermann nem újonc a magyar borok világában
Borturisztikai találkozó Morvaországban