2021 július 21. / Kalmár Borbála (Agrármarketing Centrum megbízásából)URL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

A pezsgő természetesen

Az idei nyár egyik hívószava lehet boros berkekben a pétillant naturel, avagy röviden pét-nat. A 17. századi technológia alapján készülő gyöngyöző ital reneszánszát éli napjainkban, a limitált palackszámban elérhető pezsgőcsodákért viszont általában érdemes útra kelni.

A pét-nat magyarországi megjelenésével kapcsolatosan a legáltalánosabb a 2018-as Gourmet Fesztivált emlegetni, azonban már két évvel korábban megjelentek – legalábbis hivatalosan – az első palackok. A Don Zsolt elnevezésű tételt Sütő Zsolt (Strekov 1075) felvidéki borász jegyezte, míg a Gourmet Fesztiválon a Pálffy Attila (Pálffy Pince) neve által fémjelezett pezsgőket vette szájára gyorsan a boros szaksajtó. Az első pionírokat egyre többen kezdték el követni; a pét-nat sikere pedig azóta is töretlen.

A pétillant naturel, ahogyan a neve is sugallja, egy természetes, ősi pezsgő: a bort még az erjedés befejezte előtt palackozzák, amely folyamat a palackban fejeződik be. Az így végbemenő fermentáció során a cukor alkohollá alakulásának melléktermékeként szén-dioxid keletkezik, amelynek a torkunkat kellemesen csiklandozó apró buborékokat köszönhetjük. Mint a leírásból is látszik ez a fajta pezsgőkészítés jóval egyszerűbb és gyorsabb, mint a champagne-i módszer, ráadásul a legtöbb borász maga is elkészítheti a pezsgőjét, hiszen nem igényel különösebben nagy eszközberuházást. A pét-nat készítés másik alappillére a kísérletezés: a borász számára az így készülő pezsgő egyfajta orosz rulett is, hiszen nem tudja befolyásolni a palackban zajló folyamatokat; míg a borozó fogyasztói réteg folyamatos edukációjának köszönhetően egyre inkább a különlegességek felé fordul. A harmadik, és egyben legfontosabb: az organikus (avagy bio), biodinamikus és natúr borok szerelmesei ily módon tudják a lehető legtermészetesebb módon elkészíteni saját pezsgőjüket, amely piac szintén egy egyre szélesedő réteget szolgál ki.

Pálffy Pince pét-nat

Az itthoni kísérletező kedv gyakorlatilag akármelyik szőlőfajtára alapozható, így gyakorlatilag nincsen olyan borvidékünk, ahol a termelők ne próbálkoznának elkészíteni a saját maguk palackos gyöngyöző örömét. A fentebb említett Pálffy Attila azóta tovább bővítette szortimentjét: a P.A.N.K. Pét-Natokat tanácsos helyben megkóstolni, ugyanis viszonteladói pontokra ritkán jutnak el. A műfajba beszálló legújabb termelő alighanem Török Csaba (2HA Szőlőbirtok és Pincészet), aki a védjegyévé vált sangioveséből készítette el a barack árnyalatú gyöngyöző tételét, amely jelen cikk írásával egyidőben kerül éppen forgalomba.

2HA Szőlőbirtok pét-nat

A növekvő fogyasztói érdeklődés mellett egyszerű elkészítésének köszönhetően a pét-nat kiváló kísérleti terep azok számára is, akik még csak mostanában kezdenek belekóstolni a borkészítés rejtelmeibe. Példaként álljon itt a mátrai Hoop Wines; amely rögtön az első, 2019-es forgalomba kerülő évjáratából két pét-natot is palackozott, a lelkesedésük pedig azóta is töretlen: a jövőre nézve a kékfrankos alapú pét-natot tekintik portfóliójuk fő fókuszának.

A hozzájuk hasonlóan itthoni boros közéletet színesítő fiatalok egyébként is szívesen hódolnak ennek a típusú pezsgőnek: Szekszárdon Heimann Zoltán, Zalában Bussay Dorottya, Egerben Böjt Gergő, Tokajban a TR Művek készíti saját maga a buborékos tételét – hogy csak pár nevet említsünk az ismertebbek közül. A jövő az ő kezükben van, a siker pedig a fogyasztói lelkesedésben mérhető, így minden esély megvan rá, hogy a pét-nat még sokáig velünk maradjon.

TR Művek pét-nat

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
2HA Szőlőbirtok2HA Szőlőbirtok
Pállfy SzőlőbirtokPállfy Szőlőbirtok
TR MűvekTR Művek
TR MűvekTR Művek
TR MűvekTR Művek
Pállfy SzőlőbirtokPállfy Szőlőbirtok
Pállfy SzőlőbirtokPállfy Szőlőbirtok
Pállfy SzőlőbirtokPállfy Szőlőbirtok
Lapozás vissza Lapozás előre

Magyar Bor Személyesen podcast – beszélgetés Katona Csaba történésszel

Elolvasom

Boros programajánló: július 29 - augusztus 27.

Elolvasom

„Mi itt vagyunk otthon!“ - beszélgetés a tokaji francia házaspárral

Elolvasom

Tudás, szeretet, lelkesedés, alázat - interjú Gálné Dignisz Évával

Elolvasom