2022 szeptember 01. / Sajtóközlemény - Hegyközségek Nemzeti TanácsaURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Átadták az Országos Borverseny díjait: ezek a legjobb magyar borok 2022-ben

Ünnepélyes keretek között zajlott le szerdán, Budapesten a 41. Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, a minősített borok termelőit megillető díjak átadása. Az ország 22 borvidékéről 232 pincészet nevezett összesen 824 tétellel. A legeredményesebb borászat 3 nagy aranyéremmel és 2 aranyéremmel díjazott tétellel a Pajzos Tokaj lett a Tokaji borvidékről. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke, Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Borverseny elnöke adták át.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: annyi tehetség és innováció halmozódott fel a magyar bortermelőknél, hogy “most már nem egymással kell versenyeznünk, hanem önmagunkkal”. Mint emlékeztetett, az Országos Borversenyt két év kényszerű szünet után rendezték meg újra. Az OBV mára jóval több, mint verseny, inkább egyfajta fórum, hiszen az értékelést elsősorban a termelők végzik – jegyezte meg.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Elnöksége célul tűzte ki az Országos Borverseny szakmai megújítását. Az agrártárcával közösen elfogadott ágazati stratégia is az Országos Borverseny kiemelt szerepét vetítette előre. A borversenyek rendszerében az Országos Borverseny egyúttal a magyar hegyközségi rendszer legfontosabb szakmai rendezvénysorozatát jelenti, és egyben egy szakmai fórumot is.

 

Légli Ottó, HNT elnök lelkesítő köszöntője a díjátadást megelőzően

 

Az ágazati stratégiában megfogalmazott egységes kiválasztási rendszer elvével összhangban, az OBV súlya is átértékelődött, 2017-től ugyanis a HNT által szervezett kül- és belpiaci promóciós eseményeken bemutatkozó pincészetek kiválasztásának alapjává vált. Az idei Országos Borverseny egy még nagyobb szabású promóciós program minőségi kiválasztási rendszerének alapjává válhat. A HNT idén júliusban 2,6 milliárd forint projektösszegű pályázatot nyújtott be a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programra, melynek célja a magyar bor eredetvédelmi rendszerének népszerűsítése.

 

Legjobb fehérbor: Paulus Molnár Borház Paulus Gold Olaszrizling 2021 – Móri borvidék

Legjobb rozé bor: Günzer Tamás Pincészete Rosé 2021 – Villányi borvidék

Legjobb vörösbor: Lelovits Tamás Pincészete Meglepetés Villány Kékfrankos Prémium Válogatás 2019 – Villányi borvidék

Legjobb pezsgő: Firmánszky Pince Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2020 – Tokaji borvidék

Legjobb természetes édes bor: Simkó Pince Tokaji Eszencia – Tokaji borvidék

Legjobb gyöngyözőbor: Gál Szőlőbirtok és Pincészet Gál Anna Rosa 2021 – Kunsági borvidék

Legjobb biobor: Dobosi Birtokközpont Bio Sauvignon Blanc 2021 – Balatonfüred-Csopaki borvidék

Legjobb illatos fehérbor hazai nemesítésű fajtából: Petőcz Pincészet Cserszegi Fűszeres 2021 – Neszmélyi borvidék

Legjobb nagy száraz fehérbor Kárpát-medencei fajtából: Pajzos Tokaj Furmint Selection 2019 Tokaji borvidék

Legjobb kékfrankos alapú házasítás: Thummerer Pince Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő – Egri borvidék

A Magyar Bor Akadémia különdíja: Simkó Pince Tokaji Eszencia 2016 – Tokaji borvidék

A legeredményesebb borászat: Pajzos Tokaj - Tokaji borvidék

 

További eredmények és éremtáblázatok megtekintéséhez töltsd le az Eredménykatalógust!

 

Az OBV a legrangosabb és legnagyobb magyar borverseny - mondta el köszöntőjében Rókusfalvy Pál László nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. Nemrég elfoglalt hivataláról szólva ismertette: feladata a közösségi bormarketing és borkommunikációs feladatok koordinálása, valamint a következő évekre szóló stratégia elkészítése. Nekünk az a dolgunk, hogy minden deciliter bornak meglegyen a helye – hangoztatta a kormánybiztos, kiemelve a bormarketing külgazdasági és turisztikai oldalát is.

A magyar bortermelők nem ellenfelei egymásnak, hanem inspirálják egymást; ez viszi előre ezt az ágazatot – mondta el megnyitó köszöntőjében dr. Nagy István agrárminiszter. Dr. Nagy István szerint a magyar agrárium mindig példaként tekint a hazai borásztársadalomra, mert folyamatosan olyan újításokkal lép elő, amelyeket érdemes a többi ágazatnak is követnie. A borászok nemcsak megtalálják, hanem befolyásolják is a fogyasztói igényeket – mondta, hozzátéve: a siker azon múlik, ki milyen gyorsan reagál, ki milyen innovatív, ki tudja diktálni a trendet. Noha az OBV verseny, a résztvevők mégsem ellenfelek – emelte ki a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a díjazott borászok által felhalmozott tudást fontos a lehető legszélesebb körhöz eljuttatni. A szüret még előttünk áll: a búzánk, a mindennapi gabona biztonságban a csűrben van, a borágazat most dolgozik azon, hogy a pincékben ott legyen a bor – mondta dr. Nagy István.

A HNT az ágazati startégiában kijelölte továbbá azokat a bortípusokat, amelyek a promóciós tevékenység alapját jelenthetik. Ezek a tételek egyúttal az Országos Borverseny különdíjait is jelentik.

 

Laurent Comas, a Pajzos Tokaj birtokigazgatója, 3 nagy aranyérem és 2 aranyérem büszke birtokosa

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
A Pajzos Tokaj a 41. Országos Borverseny legeredményesebb borászata. Fotó: HNTA Pajzos Tokaj a 41. Országos Borverseny legeredményesebb borászata. Fotó: HNT
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke. Fotó: HNTLégli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke. Fotó: HNT
Nagy István agrárminiszter. Fotó: HNTNagy István agrárminiszter. Fotó: HNT
Rókusfalvy Pál László bormarketingért felelős kormánybiztos. Fotó: HNTRókusfalvy Pál László bormarketingért felelős kormánybiztos. Fotó: HNT
Lapozás vissza Lapozás előre

Teltházas Tokaj mesterkurzus Strasbourgban

Elolvasom

Kóstolás mesterfokon

Elolvasom

Tavaszi rendezvények borospohárral a kézben

Elolvasom

Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

Elolvasom