2024 április 29.URL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Az ő neve lesz a 18., amely a Borászok Borásza Csillagok Sétányán ragyog majd!

A 2024. április 27-én este Budapesten megtartott Díjátadó Gálát, Dr. Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke, a gála fővédnöke nyitotta meg. A miniszterek, államtitkárok, diplomaták, a gazdasági és kulturális élet véleményformálói, valamint a jelölt és győztes borászok jelenlétében megtartott exkluzív eseményen felszólalt Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, a díj alapítója is.

Az elegáns esemény keretein belül Bárdos Saroltát választották a tizennyolcadik Borászok Borászának, illetve átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat. A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték.

 

Gratulálunk a győzteseknek!

 

Borászok Borásza:

Bárdos Sarolta

 

 

Borászok Barátja:

Ambrus Lajos és Wojciech Bońkowski

 

 

A Jövő Borásza Ösztöndíjasa:

Kota Miklós

 

***

 

 

Hogyan választották meg az ötvenek a Borászok Borászát?

 

Az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei pontos szabályok mentén állították össze – ők ötvenen lettek a Borászok Borásza jelöltjei. Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt maguk közül választották meg a végső győztest. Az első forduló után alakult ki az alábbi öt főből álló döntő:

 

 

 

A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett Bárdos Sarolta a 18. Borászok Borásza, így ő kapja a 18. csillagot Budapest belvárosában, a Zrínyi utcában található Borászok Borásza Csillagok Sétányán. A koccintással egybekötött avatást május 10-én, 11.00 órakor tartják; érdemes követni az ezzel kapcsolatos részletekért a Borászok Borásza Facebook oldalát (facebook.com/Boraszokborasza).

 

 

***

 

A Borászok Barátja díj

 

A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazták, hanem megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. A díjat adományozó grémium idén két borbarátot is érdemesnek tartott a díj elnyerésére, ezért 2024-ben Ambrus Lajost (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője) és Wojciech Bońkowskit  (Master of Wine, Tokaj szakértő) is Borászok Barátjának választották. A Borászok Barátja, aki az 50 jelölttől egy-egy palack bort is kapott, Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

 

***

 

A Jövő Borásza

 

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már nyolcadik alkalommal írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Kota Miklós többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereményének lényege a tanulás és tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon:

 

  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
  • tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára
  • meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre

 

 

A következő kiírás is hamarosan elérhető lesz, érdemes meglátogatni majd a Borászok Borásza honlapját a részletekért. Annyit már most lehet tudni, hogy az időzítés a hagyományok szerint alakul, amely alapján november 15-ig lehet pályázni borászati, szőlészeti vagy bormarketing témában a következő Jövő Borásza Ösztöndíjért.

 

Ezúton is gratulálunk a győzteseknek és a jelölteknek!

 

***

 

További információ, interjúszervezés

info@boraszokborasza.hu; produkcio@roxer.hu; www.boraszokborasza.hu; www.facebook.com/boraszokborasza

 

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Társasjáték, bortúrák, pincelabirintus: Budafokon minden megtörténhet

Elolvasom

Pezsgő kisokos: hogyan tároljuk, hogyan bontsuk, miből igyuk?

Elolvasom

Tanulás az egész élet!

Elolvasom

Bárdos Sarolta a Borászok Borásza!

Elolvasom