2024 április 26. / Szabó Edit / Fotók: Magyar Bormarketing Ügynökség
Az első, 2022 márciusában rendezett Hungarian Wine Summit jó kezdeményezésnek bizonyult, ezért is döntött a Magyar Bormarketing Ügynökség a hagyomány folytatása mellett. Mert kétségkívül fontos, hogy a legkiválóbb magyar borászatok termékei – akár a borászokkal együtt – eljussanak a különböző nemzetközi borbemutatókra és vásárokra Németországtól Kínáig, Olaszországtól Franciaországig, de még fontosabb, hogy a külföldi szakemberek Magyarországon kóstolják, ami itt termett, hogy ott álljanak a Balaton partján, csodálják a kilátást valamelyik tokaji dűlőben, beszívják a löszmélyút illatát Szekszárdon, és személyesen találkozzanak, beszélgessenek a borászokkal.
A négynapos rendezvényre a nemzetközi borélet színe-java kapott meghívást. A közel száz szakember között felfedezhettük a Magyarországon már jól ismert arcokat, hiszen itt volt egyebek között Caroline Gilby MW és Elizabeth Gabay MW az Egyesült Királyságból, Wojciech Bońkowski MW Lengyelországból és John Szabo Master Sommelier Kanadából.
Wojciech Bońkowski Master of Wine
A program az érkezés napján, vasárnap welcome partyval vette kezdetét, majd hétfőn budapesti konferencianappal és sétálókóstolóval folytatódott. A nemzetközi célpiacokról érkezett kereskedők, szakírók, Master of Wine-ok és importőrök 9 mesterkurzuson kaptak átfogó képet a magyar borvidékekről és az ott készült borokról.
A mesterkurzusok sorát dr. Mészáros Gabriella és Horkay András nemzetközi borakadémikus előadása nyitotta. A két ismert szakember a magyar borrégiók jellegzetességeit és emblematikus borait mutatta be. Hallhattunk a klímáról, a talajokról, a legfontosabb szőlőfajtákról és a legelterjedtebb borkészítési technológiákról, és mindezt hat különböző stílusú bor, egy tokaji pezsgő, egy tokaji furmint, egy 6 puttonyos aszú, egy olaszrizling, egy bikavér és egy villányi franc kísérte.
Tokaj édes arcát Mészáros László, a Disznókő, és dr. Molnár Péter, a Patricius Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatója tárta a közönség elé. A merítés széles volt, összesen 7 bor került a poharakba: a késői szürettől a szamorodnikon át egészen az ikonikus aszúborokig terjedt a skála. Az előadók a kóstolás során a technológiát is ismertették, felhívva a figyelmet a tokaji aszúszüret unikális, a világon egyedülálló voltára. Dr. Molnár Péter kitért arra is, hogy az aszúborok gasztronómiai szerepét tekintve új trend van születőben. A Wines of Hungary UK által 2023 októberében Londonban szervezett Sweet Tokaj Lunch során ugyanis a londoni Trivet étterem szakemberei, Jonny Lake séf és Isa Bal Master Sommelier egy hatfogásos ebéd alkalmával bizonyították, hogy a tokaji édes borok kitűnően társíthatók sós előételek és főételek mellé, ráadásul ezek a borok nyitás után sokáig megőrzik minőségüket, ezért bátran kínálhatóak poharazva is az éttermekben.
A vulkanikus borok világát John Szabo, az első kanadai Master Sommelier, és Robert Gilvesy, Szent György-hegyen gazdálkodó borosgazda hozta közelebb a hallgatósághoz. Az előadás azt a témát járta körbe, hogy a vulkáni működés következtében kialakult talajok milyen hatással vannak a szőlőtermesztésre, és ennek következtében milyen egyedi ízvilág alakul ki a borokban. John Szabo kiváló előadó, aki a száraz tényanyagot kedves és vicces történetekkel fűszerezte, a „nászéjszakák bora”- történet például nagy derültséget keltett a közönség körében. Mindkét szakember érzékletesen írta le a vulkanikus táj és a pincék hangulatát, az embernek szinte kedve támadt azonnal odalátogatni. A mesterkurzus hat bora a Szent György-hegyről, a Somlóról, Egerből és Tokajból érkezett, és mindegyik méltó reprezentánsa volt a témának.
A kékfrankosok és a bikavérek világában Sebestyén Csilla szekszárdi sommelier és Gál Tibor egri borász igazította el a konferencia résztvevőit. Előadásuk kedves, évődő hangneme tetszett a közönségnek. Nem titok, hogy Eger és Szekszárd között évtizedek óta dúl a „csata”, hogy vajon melyik borvidéken készítettek először bikavért. Állításaik igazát irodalmi művekkel igyekeznek alátámasztani, a lényeg azonban az, hogy bikavér nevű házasítás kizárólag ezen a két magyar borvidéken készülhet, és Egerben is, Szekszárdon is kiemelten fontosnak tartják. A kékfrankos hazánk legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája, és nemcsak a bikavér alapjaként fontos, de kiváló fajtaborok is készülnek belőle. Ezt bizonyítandó előbb egy mátrai, egy soproni és egy szekszárdi kékfrankos, majd két szekszárdi és két egri bikavér került a poharakba.
A buborékos borok érezhetően egyre komolyabb szerepet töltenek be a magyar borkínálatban. Évről évre növekszik azon borászatok száma, amelyek portfóliójában szerepel ilyen termék, és közülük sokan jelentkeznek tradicionális eljárással készült pezsgővel. Az elegáns buborékok világában Tüű Péter és Sebastian Giraldo Makovej sommelier segítségével „merült el” a hallgatóság. A két szakember a Balaton északi és déli partja, Etyek és Tokaj pezsgőterméséből válogatott, és a kóstolt tételek mindegyike bizonyította, hogy Magyarországon nemcsak jelene, de jövője is van a kifinomult buborékos italoknak.
Gere Andrea és Kielmayer Kristian előadása az őshonos magyar szőlőfajtákból készült borokra fókuszált, dr. Kovács Barnabás és Makai Gergely a fenntartható borászatról folytatott diskurzust, dr. Csiba-Herczeg Ágnes és Szik Mátyás a könnyen iható és megfizethető borokat mutatta be, Piskor Fanni és ifj. Heimann Zoltán pedig azt taglalta a mesterkurzus során, hogy a borászok fiatal generációja milyen merész, innovatív megoldásokkal, technikákkal és forradalmian új szemlélettel közelít a borkészítéshez.
Miközben zajlottak a mesterkurzusok, közel száz magyar borászat képviselői készítették elő standjaikat a vendégek fogadására. A délutáni sétálókóstolón közel 500 magyar bor közül válogathattak a konferencia résztvevői. Több szakember konkrét tervekkel érkezett, a vendégeknek ugyanis lehetőségük nyílt előzetes regisztrációval személyes találkozót kérni a borászatoktól. Mindez megkönnyítette a kapcsolatfelvételt, gördülékenyebbé tette a mozgást a kiállító pincészetek között, és fel is gyorsította a folyamatokat, hiszen a szakemberek előre felkészülhettek, és konkrét elképzelésekkel, tervekkel érkezhettek a találkozóra.
A Hungarian Wine Summit kedden, szerdán és csütörtökön borvidéki kirándulásokkal folytatódott. A résztvevők négy különböző turnusban a Balatonboglári, a Balatonfüredi-Csopaki, az Egri, az Etyek-Budai, a Szekszárdi, a Tokaji és a Villányi borvidékre látogattak el, ahol több pincészet látta őket vendégül. A pince- és dűlőtúrák, közös kóstolók és beszélgetések még inkább segítették a kapcsolatok elmélyítését.
Hogy lesz-e a találkozónak kézzel fogható eredménye, most még nem tudható, de az kétségtelen, hogy minden ilyen és hasonló rendezvény elősegíti a kapcsolatfelvételt vagy elmélyíti a már meglévő kapcsolatokat a magyar borágazat és a nemzetközi borvilág szereplői között. A boraink jók és megérdemlik a figyelmet, csak meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy megismerje őket a világ. Őszintén bízunk benne, hogy a Hungarian Wine Summit nagyban hozzájárul a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok élénkítéséhez.
A tokaji aszú a világ egyik legelismertebb szakmai influenszerének szemével
Milyen borral induljunk vendégségbe?
Ferenc pápa áldását küldte a magyar borászok munkájára!
Állandósult a reprezentációs adókedvezmény az SZJA törvényben!
A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal