2020 július 02. / Szűcs-Balás VeraURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Beszélgetés a biodinamikus bortermelésről

Holnap, azaz július 3-a a Zacskómentes világnap.. ezen apropóból egy környezetvédelemhez kapcsolódó témát veszünk ezúttal górcső alá, annál is inkább mivel a www.bor.hu oldalon elérhetővé vált Villány első biodinamikus borászata, a Wassmann Organic and Biodynamic Wines is. Újabb borászriportunkban a borászat tulajdonosaival, Susann Hanauerrel és Ralf Wassmannal beszélgetünk, hogy a csupán néhány magyar termelő által képviselt biodinamikus irányzatot, ezt a különleges, természetközeli szemléletmódot bemutassuk.

Elsőként talán nem árt ismét tisztázni dióhéjban, hogy mit takar a bio (avagy organikus vagy öko, hiszen ezek szinonimák) és a biodinamikus megnevezés, hiszen Ti mindkét tanúsítványt megszereztétek.

A bio az alap. Bio művelés esetén a gazdák csak természetes anyagokkal dolgoznak, tehát nem használnak műtrágyát, gyomirtót, vegyi rovarölő- vagy gombaölőszert, egyéb vegyi vagy génmódosított anyagot sem a szőlőben, sem a pincében. A biodinamikában pluszban biodinamikus preparátumokat használunk: ezek olyan természetes szerek, amelyeket kis adagokban alkalmazva el lehet érni, hogy a talaj és a növényzet élettel-telivé váljon, növekedése, egészsége biztosítva legyen. Ezeket a készítményeket növényi részekből (gyógynövényekből), tehéntrágyából vagy kvarclisztből állítják elő és a hatásmódjuk alapján a homeopátiás szerekkel lehet őket összehasonlítani. 

Mennyire van a bio illetve biodinamikus termékekre kereslet, mennyire tapasztaltok ilyen irányú fogyasztói tudatosságot Magyarországon?

A bio a jövő, ebben mindig is hittünk és hiszünk a mai napig, ezt a hitünket pedig a klímaváltozás nem csak alátámasztja, de meg is erősíti. A biodinamikus termékek többletértéket nyújtanak a vevőknek, a fogyasztóknak, mert másfajta minőséget jelentenek, hiszen ezek a borok képesek nem csak a testet, de a lelket és a szellemet is táplálni. A kereslet a biodinamikus termékekre évről évre növekszik.

Vannak-e esetleg olyan új irányok, megoldások a világ borászatában, amik példát, ihletet jelentenek Számotokra?

Létezik egy jól tapasztalható, erőteljes új irányzat a borvilágban amely a "természetes bor" nevet viseli, angol elnevezése, a "natural wine" világszerte elterjedt hívószó lett. Mi a kezdetektől készítünk ilyen bort, csak amikor elindultunk, nem ez a megnevezés volt használatos. A natural wine olyan bor, ami a szőlőn kívül hozzáadott anyagot nem tartalmaz, így hozzáadott ként is csak nagyon keveset vagy egyáltalán nem. Azon dolgozunk, hogy minél kevesebb hozzáadott kénnel tudjunk elsőrangú és érlelhető bort készíteni, így például homeopátiás kénnel is tesztelünk és készítjük egyes tételeinket.

Egy másik téma, amivel néhány éve foglalkozunk, a gyógyteák alkalmazása a növényvédelemben. Ezekkel a teákkal végezve a permetezést nemcsak a gombákkal szemben tudunk hatékonyan védekezni, de egyben biztosítjuk a szőlő jólétét is. A cickafark, a kamilla, a csalán mind nagyszerű gyógynövények, melyek régóta bizonyítanak ilyen téren.

Számunkra minden olyan birtok példaértékű, ahol teret adnak a természetnek és a monokultúrás szőlősorokat biodiverzitást jelentő szigetekkel bontják meg. Ehhez nagyobb terület kell, hogy elég hely maradjon a szőlőnek is. Nálunk az ültetvények szélein lévő tereket alakítottuk ki erre a célra - sövényekkel, fákkal, kövekkel, minél több növénynek és állatnak élőhelyet hagyva.

A tanúsítványok megszerzése is hosszú évek kitartó munkájának eredménye – mi az ami emellett lendületet ad, hogy folytassátok ezt a művelésmódot? A vendégek visszajelzése, az elhivatottság, hogy a környezettudatosság kiemelt szerepet képviseljen a munkában és akár a mindennapokban, netán az üzleti haszon ráadásként, ami mindebből fakad?

Az elhivatottság. Soha nem tudnánk mérgezni a földet, mert mi emberek hosszútávon felelősséggel tartozunk Földünk egészségéért. A talaj nem egy élettelen dolog, amely csak arra jó, hogy helyükön tartsa a növényeket, hanem egy hihetetlenül élő és népes külön mikrokozmosz. Egy maréknyi termékeny földben több apró élőlény és mikroorganizmus (gombák, algák, stb.) található, mint ahány ember él a Földön! A talaj a termékenység bölcsője. A termékeny talaj nélkül elképzelhetetlen lenne bolygónkon az élet. Ezért viseljük szívünkön a talajban zajló élet elősegítését.

Hogyan tudják a látogatók megtapasztalni, hogy mit jelent egy biodinamikus borászat?

Sok szeretettel várunk mindenkit. Nálunk nem csak kóstolni, hanem - mert mindig személyesen tartunk minden kóstolót - kérdezni is lehet. Szívesen beszélünk bioszőlészetről, permakultúráról, bioszénről, biodinamikáról, bio és biodinamikus borkészítésről. Előadást is szoktunk tartani vagy sétát a szőlőben, ahol látni, személyesen megtapasztalni lehet, amiről beszélünk.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Új adás a Magyar Bor Személyesen podcast csatornán - beszélgetés Budai Rita művészettörténésszel

Elolvasom

Bor(lovag)rendek hazánkban és a világban

Elolvasom

Két keréken Siklóstól Kisjakabfalváig

Elolvasom

6+1 kihagyhatatlan borászat, ahol enni is jó

Elolvasom