2024 június 17. / Geri ÁdámURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Bor és snack az Eb-meccsekhez

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság a borrajongóknak is 30 nap ünnepet jelent. Ehhez nyújt segítséget a bor.hu az alábbi cikkel, amelyben a legjobb bor-snack párosításokat mutatjuk be.

2024. június 14-én indult Németországban a 17. labdarúgó-Európa-bajnokság. 30 nap alatt összesen 51 meccset játszik le a 24 részt vevő csapat, köztük Magyarország válogatottja. A tökéletes élményhez a jó, izgalmas meccsek mellett természetesen elengedhetetlenek az olyan kiegészítők, mint a nassolnivaló és a folyékony frissítő. A focihoz, meccsnézéshez sokan a sört párosítják, pedig – mint az alábbiakban bebizonyítjuk – a boroknak ugyanúgy van létjogosultsága. Létezik pár alapvető tudnivaló, kapaszkodó, amelyeket szem előtt tartva nemcsak garantált az élvezet, de segítségükkel kedvünkre kombinálhatjuk szeretett (édes vagy sós) rágcsáinkat és kedvenc borainkat.

 

 

Savashoz savas: a (leggyakrabban a friss, gyümölcsös borokra jellemző) savtartalom jól párosítható az ételek savaival. Ha tehát a meccsnézéshez például ecetes salátát vagy – mert már ilyen is van! – ecetes csipszet választunk, a bor is hasonlóan vibráló legyen. Egy jó Irsai Olivérrel, cserszegi fűszeressel vagy fiatal pinot noirral nem hibázhatunk.

Csípőshöz édes: talán meglepően hangzik, de még egy kései szüretelésű édes bornak vagy tokaji szamorodninak is helye van a tv előtt. A magasabb cukortartalmú tételek kiváló „tűzoltók”, ha csípős, erősen fűszeres csipszet választunk.

Zsíroshoz tanninban gazdag: a snackek közül természetesen nem felejthetjük ki a sajtokat sem. A sajtok zsírtartalmát kiválóan kiegészítik-kiegyensúlyozzák a hordós érlelésből származó csersavak, vagyis a tanninok. Bátran próbálkozzunk 2-3 éves kékfrankossal, cabernet franc-nal, cabernet sauvignonnal!

 

 

 

Borajánlások sós snackekhez

Az alábbiakban olyan konkrét sós nassolnivalókhoz kínálunk borokat, bortípusokat, amik jó eséllyel asztalra fognak kerülni az elkövetkezendő hetekben.

Sós csipsz: pezsgő és egyéb buborékok

A sós csipsz és a buborékos bor házassága az égben köttetett – legyen az hagyományos eljárással készített pezsgő, habzóbor, fröccs vagy akár a Buborékok nyara bármelyik koktélja. Az olajban sült, sós ropogtatnivaló a száj „kitisztítása” után kiált a következő falat (majd újabb korty…) előtt. A jó sav és a buborék tökéletesen alkalmas a feladatra. Igazán kimaxoljuk az élményt, ha a csipszhez tejfölös-hagymás mártogatóst is készítünk.

Perec és ropi: szürkebarát

A sót leszámítva a perec és a ropi íze eléggé neutrális, visszafogott. Olyan bort válasszunk hozzájuk, ami mellett ízük azért valamelyest érvényesülni tud! Egy könnyű, citrusos-gyümölcsös szürkebarát (vagy Irsai Olivér) megfelelő választás.

Tortilla és salsaszósz: furmint és ezerjó

A tortilla az összetettebb ízvilágú rágcsák közé tartozik. Ez a kukoricalisztből sütött csipsz édes-zsírosságából és a paradicsomalapú salsaszósz savanykás aromatikájából adódik. Ideális választás ehhez egy magasabb alkoholtartalmú, jó savgerincű bor. Például egy érett alapanyag felhasználásával, reduktív eljárással készített fiatal ezerjó vagy furmint.

Vajas popcorn: chardonnay

Az almasavbontáson átesett, rövidebb-hosszabb ideig hordóban érlelt chardonnay-k pontosan azzal a krémes-vajas ízvilággal rendelkeznek, mint a kedvenc pattogatott kukoricánk. Itt tehát az egymást erősítő hatás adja majd a felejthetetlen élményt.

Mogyoró, dió, pisztácia, mandula: zöld veltelini, sauvignon blanc

Az olajos magvak magasabb zsírtartalmát tökéletesen ellensúlyozni képesek a ropogós, friss, gyümölcsös borok, amelyek elkészítéséhez gyakran választanak a magyar borászok is sauvignon blanc vagy zöld veltelini szőlőfajtát, hogy kiváló tételeket készítsenek belőlük.

 

 

Borajánlások édes snackekhez

Miért ne kerülhetnének elő édességek is az Európa-bajnokság meccseinek nézése közben? Annál is inkább, mert ezeknél is kiválóan helytállnak a borok, ráadásul itt jön el a vörösök ideje.

Étcsokoládé: bikavér vagy tokaji aszú

Különleges nasi, mert a két bor mellett két egészen más arcát képes megmutatni. Az étcsokoládé telt, kakaós, fanyar ízeit erősíti egy testes, a hordós érlelés miatt szintén csokis aromákat (is) felvonultató bikavér. Mindeközben egy „új hullámos”, magas savtartalmú, citrusos-sárgabarackos aszú éppen hogy ellentétpárt képez vele, és kettejük párosából elképesztően komplex ízkavalkád jön létre.

Csokidarabos keksz: kékfrankos, shiraz

A kevésbé édes édességek közé tartozik, a tésztájába kerülő só is ezt a hatást erősíti. Jól mutat vele egy kékfrankos, ami a gyümölcsösséget hozza be a párosba, vagy egy shiraz, ami a keksz fűszeres karakterét emeli ki.

 

 

Friss gyümölcs: hárslevelű, sárgamuskotály, rozé, kadarka, kékfrankos

Az üde, illatos, fiatal fehérborok aromatikájában gyakran komplett gyümölcskosarak jelennek meg: az ananásztól az almán, a citrusokon, barackon, körtén át a szőlőig mindenféle illat és íz felfedezhető ezekben a tételekben. Ne feledkezzünk el persze a kék szőlőből készült borokról se, mindenekelőtt az „epres” rozékról és pinot noirokról, a „málnás” kadarkákról és a „meggyes” kékfrankosokról! A recept végtelenül egyszerű: almát az almához, epret az eperhez!

Fagylalt: jégbor

A végére jöjjön egy igazi ínyencség! Vanília-, csokoládé-, karamell- vagy sztracsatellafagyi mellé próbáljunk ki egy élénk savval „megáldott” badacsonyi vagy hajós-bajai édes jégbort! Garantáljuk, hogy ez a párosítás az Európa-bajnokság után is ott marad a kedvencek között.

 

 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok