2025 április 28. / Geri ÁdámURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Bor és természet: Folly Arborétum

Hogyan támogatja egymást a bor és a kert, és vajon mivel készülnek a kert megnyitásának 120. évfordulójára? Erről mesélt Gellénné Zsoldos Natália, a Folly Arborétum marketingért és kommunikációért felelős munkatársa és Nagy Leopold főborász.

A Folly családban előbb készítettek bort, mint hogy felmerült volna az arborétum létrehozásának gondolata. Kereskedelmi forgalomba mégis csak a 2010-es években kerültek az első palackok. Miért döntöttek úgy, hogy 130 év után piacra lépnek velük?

GELLÉNNÉ ZSOLDOS NATÁLIA: A család valóban 1878-tól szinte folyamatosan készített és értékesített folyó bort, az új időszámítás mégis akkor kezdődött, amikor 2010-ben Folly Réka megörökölte a birtokot. A bortermelés maga mindvégig adott volt, működött az arborétum is, felmerült hát a gondolat, miért ne gazdagíthatnánk a cég portfólióját, illetve a látogatói élményt a borászattal és a borászathoz kapcsolódó gasztroszolgáltatásokkal.

 

Gellénné Zsoldos Natália

 

Hogyan támogatja egymást a kettő, vagyis a borászat az arborétumot és fordítva?

NAGY LEOPOLD: Minden eladott bor egy szórólap, reklám az arborétumnak is, hiszen szerepel rajta a Folly név. Főleg a cuvée-knél, a Borókánál vagy éppen a Cédrusnál még egyértelműbb a dolog: a nevek egy-egy, az arborétumban megtalálható növényt, növénynemzetséget takarnak, boraink címkéin pedig a különleges növények törzse, kérge látható. Mindez fordítva is igaz: aki eljön az arborétumba, egészen biztosan találkozik a borokkal is. Nagyon szoros a kötelék, a kettő – egymást építve – adja ki a brandet.

 

 

Nagy Leopold

 

Hogy tapasztaljátok: a borok értékesítésénél előnyt jelent, hogy azok tulajdonképpen a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkból, vagyis egy fokozottan védett természetvédelmi területről jönnek?

GELLÉNNÉ ZSOLDOS NATÁLIA: Folyamatosan kommunikáljuk, hogy tudomásunk szerint nincs Magyarországon másik olyan borászat, ahol egy arborétum egészíti ki a tevékenységet. Ez egyértelműen hozzáadott érték. Ráadásul mind a kettővel magas minőséget szeretnénk képviselni. A hozzánk látogató, a borainkat kóstoló emberek nagyon igényesek, számukra valóban értéket jelent, amit mi nyújtunk. Nekünk pedig éppen az a célunk, hogy őket szólítsuk meg. Az előny tehát oda-vissza egyértelmű.

 

 

Említitek, hogy az arborétumban a látogatók mindenképpen megismerkednek a borokkal. Ezt mivel éritek el azonkívül, hogy a palackok megvásárolhatók a vendéglátóegységekben és az ajándékboltban?

NAGY LEOPOLD: Az arborétum alsó részein megmaradtak a szőlőültetvények, ez a látvány fogadja a látogatókat, amikor ideérkeznek hozzánk, és ez a látvány tárul eléjük az arborétum felsőbb részeiről. Vannak dűlősétáink, amelyek során bejárjuk a szőlőbirtokot, de vendégeink a kihelyezett táblák segítségével is megismerkedhetnek a fajtákkal és a borászatunkkal.

GELLÉNNÉ ZSOLDOS NATÁLIA: Aki ennél is többre vágyik, az a belépő mellé egy kiegészítő jegyet is vásárolhat, ami egy háromtételes borkóstoló lehetőségét nyújtja. Ezenfelül vannak kifejezetten boros tematikájú programjaink, borkóstolóink, gasztroestjeink, amelyeken már tényleg minden a borainkról szól.

 

 

Van-e olyan vendég, aki kizárólag a borászat miatt érkezik a Folly Arborétumba?

GELLÉNNÉ ZSOLDOS NATÁLIA: Kifejezetten a pincébe szervezett programunk nincsen, már csak azért sem, mert a 2020-ban átadott új feldolgozónk már nem az a hagyományos, boltíves, régi pince, amire általában az emberek vágynak, ha a Balaton-felvidékre jönnek. A régi pincénk viszont továbbra is nyitva áll bárki előtt, ott család- és birtoktörténeti kiállítást rendeztünk be. Nálunk inkább birtoklátogatás van pincelátogatás helyett. A borászat a már említett borkóstolókon, gasztroprogramokon keresztül ágyazódik be a kert turisztikai kínálatába. Tulajdonképpen az is a célunk ezzel, hogy aki ellátogat az arborétumba, az a boros programok révén meghosszabbítsa itt-tartózkodását. Ez meg is valósul: míg a kerti séta nagyjából másfél óra egy családnak, azok, akik az étteremben vagy a grillteraszunkon leülnek, végül 3-3,5 órát szoktak maradni. Jól mutatja az érdeklődést, hogy az évi 60-65 ezer palackunk nagyjából fele helyben fogy el.

 

 

Az említett, 2020-ban megépült pince mit tud a régihez képest?

NAGY LEOPOLD: A régi pincében már a technológia és a környezet sem volt adott ahhoz, hogy 21. századi borokat készítsünk. Ráadásul közel helyezkedett el az étteremhez, és úgy éreztük, nem biztos, hogy ott jó helyen van. A megnövekedett kereslet miatt kapacitást is szerettünk volna bővíteni. Korábban évi 20 ezer palack bort készítettünk, az új pince 100-120 ezer készítésére nyújt lehetőséget.

 

Már itt született meg az első Folly vörösbor, a merlot és a cabernet sauvignon házasításából született Boróka is…

NAGY LEOPOLD: Pontosan az új pince apropóján jött az ötlet, próbáljuk ki magunkat a vörösborok világában is. Úgy éreztük, hiányzik még valami a portfólióból, szerettük volna megmutatni, mire vagyunk képesek a kék szőlővel. A könnyű, moderált alkoholtartalmú, gyümölcsös tételek szegmensét céloztuk meg vele, ezért is lett a Boróka termékcsaládunk része.

 

 

Idén 120 éves a Folly Arborétum. Mivel ünnepli a kert a jubileumot?

GELLÉNNÉ ZSOLDOS NATÁLIA: Számos eseménnyel készülünk. Bár egész évben nyitva tartunk, idén, a 120-as jubileum kapcsán április 26-án hivatalosan is megnyitottuk az évet. Eseménydús lesz a május 1-jei hosszú hétvége, amikor 120 perces vezetett sétát szervezünk a pálos kolostorromhoz, fényfestést tartunk és 120 évre időkapszulát ásunk el. Nyáron a kultúráé a főszerep: színházi előadások, koncertek költöznek a kertbe. Novemberben a hagyományos tobozszürettel zárjuk a jubileumi év programsorozatát. A borok szempontjából is jeles időszak elé nézünk: május 2-án az arborétum történetében először tartunk vertikális kóstolót. A rajnai rizling lesz a főszereplő, ami – talán beszélhetek Poldi nevében is – a legfontosabb fajta a birtokon.

 

 

Készül különleges bor is a kerek évfordulóra?

NAGY LEOPOLD: Két bort neveztünk ki jubileuminak. Az egyik a budai zöld, egy ősi fajta, nagyon kevés van belőle az egész Badacsonyi borvidéken. A másik a Cédrus, mivel a növény maga erősen kötődik az arborétumhoz, az 1960-as évektől meghatározó fajta a kertben. Készülünk még egy újdonsággal is, tavaly sikerült először kései szüretben rajnai rizlinget szednünk, amiből édes bor született. A májusi vertikális kóstolón már mutatunk belőle tartálymintát, a palackjai pedig a tervek szerint 2025 decemberében kerülnek a polcokra.

 

 

Fotók és borítókép: Folly Arborétum

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Tokaji borok a kínai Dragon Phoenix Boriskolában

Elolvasom

Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával

Elolvasom

A Német Sommelier Szövetség elnöke, Yvonne Heistermann nem újonc a magyar borok világában

Elolvasom

Borturisztikai találkozó Morvaországban

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok