2022 április 21. / Ercsey Dániel
Ha valóban érdekelnek a borok, a köztük lévő különbségek, akkor biztosan egy csomó időt töltesz azzal, hogy szaglászod a pohárban lévő italt. Egész egyszerűen azért, mert az illat árulja el a legtöbbet a borról. Amikor a szádba veszed a kortyot, akkor már inkább a struktúráról érdemes beszélni, a savakról, a tanninokról, de az aromákat jórészt már az illatból megismerted. Nem véletlen, hogy amikor náthásak vagyunk, azt mondjuk, hogy „nem érzünk ízeket“, pedig csak az orrunk dugult be! Éppen ezért tényleg nem illik borkóstolóra úgy érkezni, hogy parfümöt vagy illatos dezodort használtunk előtte. Még ha nincs is más célunk, mint hogy becsiccsentve jól érezzük magunkat, legalább legyünk tekintettel azokra, akiknek az orrát és a szaglását teljesen félreviszi egy, a boroknál értelemszerűen erősebb, intenzívebb illat!
A másik a köpködés kérdéskör. Nem véletlenül van ott a sétáló és az ültetett kóstolókon is az asztalon a kiöntő és bizony gyakran a köpőcsésze is. A borász ugyan nem fogja azt hinni, hogy csak akkor vagy profi vagy szakmabeli, ha kiköpöd a bort, ellenben ha tényleg az vagy, akkor biztosan ki fogod köpni. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a harmincadik, vagy éppen a századik bor után is értelmezhető véleményt tudj formálni, már ha a borász kíváncsi rá. Gyakran hallom, hogy csak egy picit nyelek le, hogy jobban érezzem az ízeket, vagy éppen a lecsengést. Rossz hírem van! Az ízek a kiköpés után is érződnek, akárcsak a lecsengés, de a sok kicsi sokra megy elve itt is érvényesül. Harminc bornál a kis korty is összeáll egy naggyá, ergo a kóstoló végére eléggé kapatosak leszünk.
Ami pedig az etikettet illeti, a borkóstoló az a hely, ahol kifejezetten szabad köpni és kiönteni is. Senki nem fog megsértődni, vagy szóvá tenni a dolgot! Ha pedig szégyelljük, vagy nem vagyunk biztos célzók, nyugodtan emeljük fel az asztalról a fülénél fogva a kiöntőt, és odahajolva köpjük bele a bort, majd tegyük vissza a borász elé. Ebben tényleg nincs semmi kivetnivaló!
Végezetül egy szót arról, hogy mit kell mondani, ha a borász – miután úgy ítélte meg, hogy profik vagyunk, hiszen kiköptük a bort – a véleményünket kérdezi a borról. Merjünk őszinték lenni! Persze a borleíró nyelvet is érdemes tanulmányozni és kerülni a túl nyers kifejezéseket, de ha szárítja a szánkat a tannin, vagy szinte citromosnak érezzük a lecsengést, nyugodtan mondjuk azt, hogy izmos-fiatalos tanninokkal, vagy a savak felé billenő egyensúllyal találkoztunk. Így nem sértünk meg senkit, de akinek van füle, az hallani fogja az építő jellegű kritikát. A borászok többsége hálás a visszajelzésért, hiszen végső soron nekünk, a fogyasztóknak készíti és adja el a borait!
Nem kérdés, hogy szükséges a változás - Interjú Gere Andreával
Konstantin Baum MW a magyar borokban rejlő lehetőségekről
A Német Sommelier Szövetség elnöke, Yvonne Heistermann nem újonc a magyar borok világában
Ők öten az idei Borászok Borásza díj várományosai
Borturisztikai találkozó Morvaországban
Tokaj egyike a bordeaux-i Via Sensoria kiállítás négy kiemelt borvidékének!
Mi fán terem a kadarka?
A furmint egyértelműen Magyarország első számú fehérszőlő-fajtája – Wojciech Bońkowskival beszélgettünk