2021 július 16. / Lami Juli

Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: a Kunsági borvidék

Egyszerűség és sokszínűség. Így lehetne két szóban jellemezni a Kunsági borvidéket, amely tele van reménységgel és potenciállal, de kicsit talán mellőzött terület a hazai borvidékek között. Ideje ezen változtatni. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a kunsági rosék elképesztően jól szerepeltek az idei Le Mondial du Rosé-n Cannes-ban.

Beszéljünk a szőlőfajtákról

 

De ne szaladjunk ennyire előre, mert mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy bár a rosék valóban a nemzetközi porondon is megállják a helyüket, a Kunság korántsem csak a roséról szól. Egyrészt ez Magyarország legnagyobb borvidéke, és ha valóban egész területén teremne szőlő, akkor a világ nagyjai közé is emelkedhetne. Ha lehet így fogalmazni, innen származnak kedvenc ivóboraink, könnyed, kiváló ár-érték arányú borok, amelyek minőséget hoznak a hétköznapi fogyasztók mindennapjaiba is. Készülnek itt fehér- és vörösborok is, sőt, remek pezsgőalapborok készítésére is ideálisak a körülmények.

Kövidinka – milyen ritkán halljuk ma már ezt a szőlőfajtát, pedig nagy hagyománya van és egykor országos szinten is jelentős területtel rendelkezett.

A kövidinka szőlőfajta

Ez a régi magyar fajta egyes elméletek szerint hosszú évszázadok óta ismert a Kárpát-medencében, és a Kunságban ma is megtalálható. Aki szereti a könnyed borokat, annak maga a mennyország a kövidinkából készült bor, amelyben gyümölcsös jegyek, dió, gyógynövény és zöldes tónusok is felbukkannak, de diszkrét méz és mandula aromajegyek is megjelenhetnek. Jó ivású, könnyű fehérborok alapja, amely tökéletes nyári bor, és fröccsnek is kiváló. A kövidinka mellett a fogyasztók által kevésbé ismert kunleány, az arany sárfehér, a piros szlanka és a pozsonyi fehér is a borvidék hagyományos szőlőfajtái közé tartoznak. A fehér szőlőfajták termőterületét tekintve ma messze a legnagyobb arányban a bianca van jelen, ezt követi a listán a cserszegi fűszeres, az aletta, és a generosa. A vörösborok hagyományos fajtája a legnagyobb területen termesztett kékfrankos, de cabernet sauvignon és franc, kadarka, és zweigelt borokkal is gyakran találkozni.

Érdekes a szintén kevésbé ismert bianca története is. A Kunság egyik uralkodó szőlőfajtája a kövidinkához képest rövidebb múltra tekint vissza, 1963-ban állították elő a hibrid Seyve-Villard és a bouvier keresztezésével. Eredetileg az volt a neve, hogy Egri csillagok 40, aztán 1982-ben, amikor állami fajtává minősítették, megkapta a Bianca nevet. Természetesen, mint megannyi újítás mögött, emögött is egy nő állt, bizonyos Blanka, aki a nemesítő egyik legjobb barátjának a felesége volt, és Biancának szólították.

De ugyancsak említésre méltó a Bíró Károly által nemesített fehérborszőlő-fajta, a generosa, amelyet 1951-ben hoztak létre az ezerjó és a piros tramini kereszteződéséből. A bor illatában visszaköszön a szőlővirág, a déli gyümölgyös jegyek, de még akár egy finom francia parfüm is. A belőle készült kellemes ízhatású borban főszerepet játszik a vaníliás-körtés ízvilág, és a finom savak.

Drónfelvétel a Kunsági borvidékről

 

Evezzünk nemzetközi vizekre

 

Egészen pontosan Cannes-ba, ahol a filmfesztiválon kívül bizony más fontos megmérettetések is zajlanak évről évre. Többek között a Le Mondial du Rosé, a világ legrangosabb roséversenye. 2004 óta találkoznak az Union des Oenologues de France borászai az elegáns francia városban, hogy három napot azzal töltsenek, hogy sok-sok vaktesztelés segítségével felmérjék a világ számos pontjáról érkező rosékat.

A rosé borok gyakori ízjegyei

A rosé borokra világszinten folyamatosan nő az igény, a fogyasztók egyre nagyobb lelkesedéssel várják a minőségi tételeket évről évre. A rosé borok az elmúlt években bizonyították, hogy igenis komolyan lehet őket venni, nem csak a trend és a hype tette őket naggyá. Ez a verseny is azért jött létre, hogy a rosé is megkapja méltó figyelmét a világ borai között. A Le Mondial du Rosé-n a díjazott borok vagy arany, vagy ezüst minősítést kapnak.

2021-ben öt magyar rosé is arany minősítést kapott a megmérettetésen, ezek közül három a Kunsági borvidékről származik. Szentpéteri Attila, az egyik nyertes, a Szentpéteri Borpince Cabernero 2020 készítője így nyilatkozott az örömteli hírek kapcsán: „Fontosnak tartjuk, hogy megmérettessük borainkat mind a hazai, mind a nemzetközi terepen, hiszen az eredmények jó visszajelzést jelentenek a munkánkhoz. Nagyon örültünk a díjnak, és a másik két kunsági aranyéremnek is. Nagy siker ez az egész borvidék számára. Jól mutatja, hogy a roséborok itteni stílusa nagyon megfelelő, és borainknak méltó helyük van a nemzetközi mezőnyben. Megerősítést jelent, hogy ebben van az erő, erre érdemes a jövőben is építkezni.”

Ifjabb és idősebb Szentpéteri Attila

Pincéről pincére

Aki szeretné felfedezni magának ezt a sok-sok meglepetést rejtő borvidéket, annak érdemes felfedezőtúrára indulni a kunsági borászatok között. Kecskeméttől nagyjából 25 kilométerre található például a Gedeon Birtok. Bár a történelemkönyvekből ez kimaradt, mégis jó tudni, hogy ezen a birtokon telepítette először Kostka József a régió autentikus fajtáját, a sárfehért. És ez a kiváló borász nem más, mint Csontvári Kostka Tivadar testvére.

A Gedeon Birtok

Vagy ott a Pellikán Birtok, egy igazi kézműves borászat a Dél-Alföldről, ahol igazán élvezhető borok készülnek a kékfrankosnak, a kadarkának, a cabernet franc-nak, a cabernet sauvignonnak, a kövidinkának, a cserszegi fűszeresnek és a rajnai rizlingnek köszönhetően.

A Pellikán Birtok

Errefelé minden borászat megér egy kitérőt, többek között a kiskunmajsai Váradi Pince is. A pince több generáció óta működik a családi gazdaság részeként. Ahogyan számos pincében, itt is az a cél, hogy a hagyományokat a megmodernebb háttértechnológia segítségével őrizzék.

A Váradi Pince szőlőjében

A Kunsági borvidék tele van kisebb-nagyobb borászatokkal, amelyek megannyi történeten és családon, valamint borászon keresztül, mint egy puzzle-t, rakják össze a borvidék egyedülálló romantikáját.

Lapozás visszaLapozás előre
Gedeon BirtokGedeon Birtok
Díjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: a Kunsági borvidékDíjnyertes rosék és megannyi rejtett kincs hazája: a Kunsági borvidék
Váradi PinceVáradi Pince
Szentpéteri BorpinceSzentpéteri Borpince
Pellikán BirtokPellikán Birtok
A rosé ízjegyeiA rosé ízjegyei
Kövidinka szőlőfajtaKövidinka szőlőfajta
Lapozás vissza Lapozás előre

Pezsgő évindítás és Vince nap - programajánló

Elolvasom

Rendhagyó rosék

Elolvasom

Három díjat is nyert az Év Honlapja pályázaton a bor.hu

Elolvasom

Forralt bor – Tippek, trükkök, variációk

Elolvasom

Szisszenjen vagy pukkanjon?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram