2021 február 22. / Dr. Konkoly Mihály (az Agrármarketing Centrum megbízásából)URL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Évjárat körkép 2017-2019

Magyarország éghajlata tipikusan kontinentálisnak mondható, meleg, száraz nyár és enyhén hideg, alkalmanként havas tél jellemzi. E kontinentális fekvésnek köszönhetően gyakran lehetünk tanúi az évjáratok közötti eltéréseknek, és természetesen a globális felmelegedés és az éghajlati változások is hozhatnak fordulatokat. Hasznos tudni, melyik évjárat volt kiváló, jó, vagy éppen átlagos hazánkban. A legtöbb, a piacon jelenleg megtalálható bor 2017-ből, 2018‑ból és 2019-ből származik, így a továbbiakban ezekről az évjáratokról lesz részletesebben szó.

2017 kitűnő évjárat volt, mondhatni az összes borrégiónk számára. Két remek példa erre Villány és Tokaj – noha Villányban előfordultak szélsőségek, mint például jégeső és tavaszi fagy. Gere Attila szerint a napos órák száma, a hőmérséklet, a csapadékmennyiség és a páratartalom is összességében kedvező volt a szőlő fejlődéséhez, viszont a hideg tél miatt egyes fajtáknál a rügyfakadás kissé lassabb ütemben ment végbe. Szerencsére az összes szőlő egészséges volt a szüret idején.

Az Ördögárok Villány legjobb, legfrekventáltabb dűlői közé tartozik.

Tokajban a 2017-es év kifejezetten hideg és havas téllel köszöntött be, ami korai jele a remek évjáratnak. Mind a csapadékmennyiség, mind a hőmérséklet tökéletes volt a vegetatív ciklus ideje alatt. Szeptember folyamán ugyan kissé lelassult az érés, az október kedvező körülményeket biztosított a botritisz munkájához. Az összes tokaji bortípus számára ideális évjárat volt.

Botritiszes szőlőfürt a Tokaji borvidéken (Barta Pince)

Ezt az elmúlt évtized legforróbb éve, 2018 követte. A bimbózás normális volt, de áprilisban szokatlanul meleg időszak kezdődött, ami korai virágzást, érést és szüretet eredményezett. Magas potenciális alkohol- és mérsékelt savtartalom jellemzi leginkább az évjáratot, amely Tokajban elég nehéz és némileg extrém is volt: a nagyon forró év korai szürettel egészült ki. A magas hőmérséklet miatt a savtartalom megtartása nagy kihívással járt. Alacsony volt a botritisz jelenléte, csupán néhány igazán jó édes bor született.

A Tokaj-Hétszőlő ültetvénye 2018-ban

2019 meglehetősen furfangos évnek bizonyult, mely Magyarország minden borvidékét nehézségekkel sújtotta. Az első negyedéves szárazságot késői tavasz követte, májusban pedig váratlanul hatalmas hideg köszöntött be. A legkritikusabb időszakra – a virágzásra és a zsendülésre – megérkezett a korábban hiányolt csapadék, de szerencsére a szőlőültetvények túlélték ezt az időszakot. A heves esőzések végett a növényvédelem kissé bonyolultnak bizonyult. 2019 júliusa Európa legforróbb hónapja volt. Tokajban a botritisz igencsak korán érkezett.

2019-es szüret a St. Andrea Szőlőbirtoknál az Egri borvidéken 

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

Hol és hogyan tanulhatunk borásznak?

Elolvasom

Nem csak a rozé érdekli! - Beszélgetés Elizabeth Gabay-val

Elolvasom

Nem több, hanem jobb bort szeretnék - Beszélgetés Török Csabával

Elolvasom

Hungarian Wine Summit 2024, Közép-Kelet-Európa legexkluzívabb boros szakmai rendezvénye

Elolvasom