2021 február 22. / Dr. Konkoly Mihály (az Agrármarketing Centrum megbízásából)
2017 kitűnő évjárat volt, mondhatni az összes borrégiónk számára. Két remek példa erre Villány és Tokaj – noha Villányban előfordultak szélsőségek, mint például jégeső és tavaszi fagy. Gere Attila szerint a napos órák száma, a hőmérséklet, a csapadékmennyiség és a páratartalom is összességében kedvező volt a szőlő fejlődéséhez, viszont a hideg tél miatt egyes fajtáknál a rügyfakadás kissé lassabb ütemben ment végbe. Szerencsére az összes szőlő egészséges volt a szüret idején.
Az Ördögárok Villány legjobb, legfrekventáltabb dűlői közé tartozik.
Tokajban a 2017-es év kifejezetten hideg és havas téllel köszöntött be, ami korai jele a remek évjáratnak. Mind a csapadékmennyiség, mind a hőmérséklet tökéletes volt a vegetatív ciklus ideje alatt. Szeptember folyamán ugyan kissé lelassult az érés, az október kedvező körülményeket biztosított a botritisz munkájához. Az összes tokaji bortípus számára ideális évjárat volt.
Botritiszes szőlőfürt a Tokaji borvidéken (Barta Pince)
Ezt az elmúlt évtized legforróbb éve, 2018 követte. A bimbózás normális volt, de áprilisban szokatlanul meleg időszak kezdődött, ami korai virágzást, érést és szüretet eredményezett. Magas potenciális alkohol- és mérsékelt savtartalom jellemzi leginkább az évjáratot, amely Tokajban elég nehéz és némileg extrém is volt: a nagyon forró év korai szürettel egészült ki. A magas hőmérséklet miatt a savtartalom megtartása nagy kihívással járt. Alacsony volt a botritisz jelenléte, csupán néhány igazán jó édes bor született.
A Tokaj-Hétszőlő ültetvénye 2018-ban
2019 meglehetősen furfangos évnek bizonyult, mely Magyarország minden borvidékét nehézségekkel sújtotta. Az első negyedéves szárazságot késői tavasz követte, májusban pedig váratlanul hatalmas hideg köszöntött be. A legkritikusabb időszakra – a virágzásra és a zsendülésre – megérkezett a korábban hiányolt csapadék, de szerencsére a szőlőültetvények túlélték ezt az időszakot. A heves esőzések végett a növényvédelem kissé bonyolultnak bizonyult. 2019 júliusa Európa legforróbb hónapja volt. Tokajban a botritisz igencsak korán érkezett.
2019-es szüret a St. Andrea Szőlőbirtoknál az Egri borvidéken
Állandósult a reprezentációs adókedvezmény az SZJA törvényben!
22 magyar borvidék borait küldtük Rómába a Szentatyának karácsonyra!
Most akkor bikavér, vagy Bull’s Blood?
A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal