2021 október 06. / Galambos Parti Regina

Galambos Parti Regina: Egri borvidék

Barokk pompa, borvidékek, értékes műemlékegyüttesek, termálvizek, hegyek tökéletes keveréke.

1. nap:

 

Történelmi séta Eger belvárosában

Csodáljátok meg a történelmi város épületeit, legnépszerűbb látványosságait!

Az Eger-patak völgyében, a Bükk-vidék délnyugati szélén elterülő település jelentős kulturális központ. A gazdag történelmi múltat tekintve egyáltalán nem meglepő, hogy a városban számos fontos műemléket és múzeumot találtok. És az ország egyik legnagyobb bazilikáját, az Egri főszékesegyházat is.

 

Hogy ne maradjon ki semmilyen fontos helyszín, tegyetek egy nagy körsétát! Induljatok az egri bazilikától és sétáljatok le egészen a minaretig. Érdemes megmászni a 40 méter magas torony 98 csigalépcsőjét, hiszen fentről gyönyörű a kilátás az óvárosra. A minarettől mindössze 10 perc sétára fekszik a város díszes főtere, a Dobó István tér a híres várvédő szobrával, a minorita templommal, de ugyanitt találjátok a városházát is. Kedvelt találkozóhely, művészeti, kulturális rendezvények helyszíne. A Dobó István térről remek kilátás nyílik a város legnevezetesebb építményére, történelmi zarándoklatok fő helyszínére, a sok évszázados múltra visszatekintő egri várra.

 

TIPP! A Líceum épületében elhelyezkedő Főegyházmegyei Könyvtár grandiózus termeit izgalmas tárlatvezetésen fedezhetitek fel.

 

Egri borozás

 

 A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat termelve, mint az Egri bikavér, az Egri leányka, Debrői hárslevelű, Egri chardonnay, Egri cabernet franc és sauvignon, Egri merlot, Egri kékfrankos és kékmedoc. A borvidék különleges pontja az 537 méter magas Nagy-Eged hegy. Ez hazánk legmagasabban – 500 méter magasságban – húzódó szőlőültetvénye. Egyedi azonban nemcsak fekvése, de talaja miatt is: itt a borvidék többi dűlőjétől eltérően a mészkő a meghatározó. Az elszánt borkedvelőknek felejthetetlen élmény a hegy megmászása, ahonnan csodás kilátás nyílik a többi egri dűlőre.

 

TIPP! Üljetek fel a szombatonként induló, körjáratként működő Egri Bor Buszra és jussatok el egyszerűen az Egri Borműhely pincészeteihez. Kedvenceink: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet.

 

Kirándulás a Szépasszony-völgybe

 

Eger pincerendszere közel 130 kilométer hosszú, legismertebb része a frivol nevű és hangulatú völgy. A völgy bejáratánál a magasból beláthatjátok az egész pincesort; innen jobbra a város egyik legrégibb, ma is használt pincéjét, az Istenes pincét találjátok. Ha szétnéztek a Szépasszony-völgyben a pincék között, hamar feltűnik majd, hogy a tufába vájt belső terek nagyjából egyformák: mindegyik rendelkezik előtérrel és a szüretelőeszközök tárolására szolgáló borházzal. A régi szokás szerint leggyakrabban a vendégek a hordók között, állva fogyasztották a bort, amelyet a gazda a lopóból eregetett a poharakba. A hangulatos borospincék finom ételekkel és borokkal várnak, a völgyben több mint 150 pince várja, hogy meglátogassátok őket.

 

2. nap:

 

Kirándulás a Szalajka-völgybe

 

Erdei tavak, vízesések, kisvasút, pisztráng: látogassatok el Magyarország egyik legnépszerűbb kirándulóhelyére! A Szilvásvárad mellett fekvő Szalajka-völgy kivételes természeti szépségét elsősorban a különleges mikroklímájú Bükk hegységnek köszönheti, amely minden évszakban más oldalát mutatja. Fedezzétek fel a völgyet gyalogosan, kerékpárral vagy akár a híres erdei kisvasúttal.

 

Nagy-tó és Felső-tó

 

Szilvásvárad híres völgyében folyó Szalajka-patakot több helyen megduzzasztották, amely így megfelelő hőmérsékletű vizet biztosít a pisztrángtenyésztéshez. A halban gazdag Nagy-tó és Felső-tó is ekképpen jött létre, de napjainkban inkább a kristálytiszta vize és festői szépségű környezete vonzza tekintetet.

 

Szilvásváradi Erdei Vasút

 

Utazzatok Magyarország egyik legkedveltebb kisvasútján! Szilvásvárad egyik legismertebb látnivalója és egyben a Szalajka-völgy kedvelt közlekedési eszköze minden nap közlekedik, nagyjából óránként követik egymást a szerelvények. A közel 5 kilométeres vonal a Fatelep állomásról indul, a végállomása pedig a Gloriett-tisztás, ahol megcsodálhatjátok a Fátyol-vízesést.

 

Millenniumi kilátó

Megéri a mászás: a kilátó felső teraszáról festői szépségű körpanoráma nyílik. Láthatjátok a Bükk északi vonulatait, a Szalajka-völgyet és Szilvásváradot, de tiszta időben a Mátráig, sőt Szlovákia hegyein át egészen a Tátráig is ellátni! A kilátóhoz feljuthattok a Millenniumi tanösvény sétaútján keresztül is, de ha nincs időtök vagy kedvetek sétálni (esetleg az időjárás nem kedvező), autóval is megközelíthetitek a Bükk-fennsík felé vezető úton. A kilátó parkolójától mindössze 200 méteres séta maga az építmény.

TIPP! Ebédeljetek a Szalajka-völgyi pisztrángtelep melletti Első Hazai Halfüstöldében! Itt többféle frissen sütött pisztráng közül kóstolhattok és választhatjátok ki kedvenceteket.

5 borkoktél, ami túlmutat a fröccs-sangria kombón!

Elolvasom

A Bor a vendéglátásban képzésre még elérhető néhány hely

Elolvasom

Kortárs borok, kortárs versek

Elolvasom

Három tudnivaló a BalatonBorról

Elolvasom

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram