2021 szeptember 27. / Borturizmus és Borkommunikációs Terület
Mi az a BalatonBor?
Magyarország első régiós bormárkája a BalatonBor, amelyet a 2015-ös évjáratban készítettek először a borászok. Két helyi közösség, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció találták ki ezt a terméket, ám a Balaton körüli pincészetek közül bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, aki megfelel a feltételeknek. Nem csak objektív paraméterek ezek, egy bírálóbizottság minden évben egy vakkóstoló keretében dönt arról, hogy az abban az évjáratban nevezett borok közül melyik lehet BalatonBor.
Mi jellemző rá?
A termékleírás meghatározza az alkohol- és a maradékcukor-tartalmat, azt, hogy az erjesztés és az érlelés minimum 75% acéltartályban és maximum 25% ászokhordóban történhet, mindezek pedig azt hivatottak szolgálni, hogy a bor maga egy friss, üde, jó ivású tétel legyen, amin nem uralkodhat el sem a magas alkohol, sem a hordós pörkölési jegyek. Ezenkívül az egységes fellépést erősíti, hogy minden palackot ugyanolyan csavarzárral látták el, és az első címkén az egyetlen különbség a termelők neve, minden egyéb tekintetben a megszólalásig hasonlónak kell lenniük.
Miért olaszrizling?
Talán a legfontosabb tudnivaló a BalatonBorról, hogy kizárólag, 100%-ban olaszrizlingből készülhet. Ez a szőlőfajta szinte az összes borvidékünkön megtalálható, a Balaton körül pedig egyre nagyobb presztízsnek örvend, és kevés olyan termelő van, akiknek nincs a szőlőterületei között olaszrizling. Elég csak a Csopaki Kódex egyesület tagjai által készített prémium olaszrizlingekre gondolni.
A BalatonBor lényege az, hogy egy hétköznapra szánt, jó ár-érték arányú olaszrizling is a polcokra és végső soron a fogyasztók poharába kerülhessen. Fontos célkitűzésük volt a balatoni borászoknak, hogy a tó körüli vendéglátóhelyeken helyi borokat találjanak az odalátogatók, és így megismerhessék a balatoni pincészeteket.
22 magyar borvidék borait küldtük Rómába a Szentatyának karácsonyra!
Most akkor bikavér, vagy Bull’s Blood?
A hordón túl: borok érlelése alternatív módszerekkel
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Elindult a BorKatedra! – Beszélgetés Horkay Andrással
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal