2021 szeptember 27. / Borturizmus és Borkommunikációs TerületURL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Három tudnivaló a BalatonBorról

A Balaton az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont volt, és lesz is. Az „egész éves Balaton” koncepció keretében most már szinte bármikor érdemes leugrani, akár kirándulni vagy biciklizni, nyáron strandolni, ebédelni egyet, vagy bort kóstolni. Ha nem vagyunk biztosak, hogy melyik palackot is válasszuk, a BalatonBor lehet számunkra a megoldás.

Mi az a BalatonBor?

Magyarország első régiós bormárkája a BalatonBor, amelyet a 2015-ös évjáratban készítettek először a borászok. Két helyi közösség, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció találták ki ezt a terméket, ám a Balaton körüli pincészetek közül bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez, aki megfelel a feltételeknek. Nem csak objektív paraméterek ezek, egy bírálóbizottság minden évben egy vakkóstoló keretében dönt arról, hogy az abban az évjáratban nevezett borok közül melyik lehet BalatonBor.

 

Mi jellemző rá?

A termékleírás meghatározza az alkohol- és a maradékcukor-tartalmat, azt, hogy az erjesztés és az érlelés minimum 75% acéltartályban és maximum 25% ászokhordóban történhet, mindezek pedig azt hivatottak szolgálni, hogy a bor maga egy friss, üde, jó ivású tétel legyen, amin nem uralkodhat el sem a magas alkohol, sem a hordós pörkölési jegyek. Ezenkívül az egységes fellépést erősíti, hogy minden palackot ugyanolyan csavarzárral látták el, és az első címkén az egyetlen különbség a termelők neve, minden egyéb tekintetben a megszólalásig hasonlónak kell lenniük.

 

Miért olaszrizling?

Talán a legfontosabb tudnivaló a BalatonBorról, hogy kizárólag, 100%-ban olaszrizlingből készülhet. Ez a szőlőfajta szinte az összes borvidékünkön megtalálható, a Balaton körül pedig egyre nagyobb presztízsnek örvend, és kevés olyan termelő van, akiknek nincs a szőlőterületei között olaszrizling. Elég csak a Csopaki Kódex egyesület tagjai által készített prémium olaszrizlingekre gondolni.

A BalatonBor lényege az, hogy egy hétköznapra szánt, jó ár-érték arányú olaszrizling is a polcokra és végső soron a fogyasztók poharába kerülhessen. Fontos célkitűzésük volt a balatoni borászoknak, hogy a tó körüli vendéglátóhelyeken helyi borokat találjanak az odalátogatók, és így megismerhessék a balatoni pincészeteket.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás visszaLapozás előre
Lapozás vissza Lapozás előre

Most akkor bikavér, vagy Bull’s Blood?

Elolvasom

A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje

Elolvasom

Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!

Elolvasom

Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal

Elolvasom
2019 - 2024 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok