2023 július 12.URL másolásaFacebook megosztásTwitter megosztás

Három tudnivaló a szekszárdi kadarkáról

A filoxéravész, a szőlőgyökértetű 19. századi pusztítása előtt az egyik legfontosabb szőlőfajtánk volt, és bár különösen sok odafigyelést igényel a termesztése, a szekszárdi borászok már csak történelmi gyökerei miatt is ragaszkodnak hozzá. Ha a borvidéken járunk, az egyes pincészeteknél mindig kóstoljunk kadarkát, és fedezzük fel a fajta sokféle arcát.

 

Miért pont Szekszárd?

Magyar szőlőfajtaként tekintünk rá, noha a törökök elől menekülő rácok hozták magukkal a Balkánról. A filoxéravész előtt a magyar szőlőültetvények közel 70%-a kadarka volt, ezt követően azonban szinte teljesen eltűnt bortermő területeinkről. A Szekszárdi borvidéknek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy újra számon tartott, kedvelt fajtánk lett. Az itteni borászok mindig is ragaszkodtak hozzá, még úgy is, hogy igazán érzékeny fajta, így nem könnyű művelni. Viszont nagyon szereti a szekszárdi löszös talajt, aminek eleganciáját köszönheti. A borvidék dombokkal tagolt szőlőterületei és mikroklimatikus viszonyai közötti eltérés sokszínű borokat eredményez az egyes pincészeteknél. A hagyományos szőlőművelés és borkészítés mellett folyamatos az új klónok vizsgálata, hogy még megbízhatóbban tudják szüretelni ősszel.

 

 

Milyen bortípus készülhet kadarkából?

Bár egyszerű bornak tűnhet a kadarka, a szekszárdi borászok sokat tettek azért, hogy több arcát is megismerhessük és élvezhessük. Készülhet belőle például egy friss rozé, vagy ha pár órával tovább tartják héjon, akkor sillerként fogyaszthatjuk. Lehet acéltartályos érlelésű, de tehetik használt hordóba is, hogy a fűszeres jellegét emeljék ki, és még arra is van példa, hogy első töltésű kishordóban tartják, ami egy izgalmas kísérlet ezzel a fajtával. A hétköznapok jól iható vörösbora, ugyanakkor érdemes megkóstolni a mostanában készülő komoly, akár dűlőszelektált tételeket is. És persze a kadarka a szekszárdi bikavér egyik elengedhetetlen fűszere.

 

 

Milyen ételekhez passzol?

Az első, ami beugorhat, ha ételt képzelünk el a kadarka mellé, az a halászlé. Nem csoda, hiszen ez a borvidéken és a környékén is egy tradicionális párosítás. Ebből kiindulva a többi fűszerpaprikával készülő étel mellé is ideális társ. Persze inkább akkor, ha halak vagy szárnyasok adják az alapot, a nagyon markáns ízvilágú húsok mellett nem jut szerephez a kadarka stílusa. Viszont akkor is jó választás, ha paradicsomos, fűszeres fogást készítünk, legyen az akár egy tésztaétel vagy pizza. Így a modern, kozmopolita konyhákhoz is illeszthetjük ezt a könnyed bort.

 

 

Ha szeretne még több információt a kadarkáról, látogasson el a szőlőfajta leírását tartalmazó oldalunkra.

URL másolása Facebook megosztás Twitter megosztás
Lapozás vissza Lapozás előre

A világ legjobbjai között a Gizella Pince 2019-es aszúja

Elolvasom

Poncichterek, akik a zöld velteliniben és a kékfrankosban hisznek

Elolvasom

„Igazából mindig is a nyári borok specialistái voltunk”

Elolvasom

„A kékfrankosban a sokszínűség és a megbízhatóság a csodás”

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Spotify Facebook Youtube Instagram tiktok