2021 szeptember 17. / Magyar Bor Személyesen
Magyarországon a legtöbbet telepített szőlőfajta a kékfrankos, a maga több mint 8000 hektárjával. Harmadik legfontosabb termőterülete a Szekszárdi borvidék, ahol tagja a borászok által kiemelt „nagy hármasnak”, azaz a szekszárdi bikavérnek, a kékfrankosnak és a kadarkának. A Szekszárd Palackba is kizárólag ezek kerülhetnek. A borvidék meszes talaját és szurdikokkal tűzdelt dombságait kifejezetten szereti ez a fajta, jól közvetíti a területi adottságokat, minden évben nagy biztonsággal terem, valamint jó savmegtartó képessége is fontos szempont a globális éghajlatváltozás tükrében. Tehát nem csoda, hogy az itteni pincészetek a borvidék jövőjét látják benne, pláne hogy a magas minőségű komoly dűlőszelektált szekszárdi kékfrankosok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a borpiacon.
A kékfrankos az ország legnagyobb területén megtalálható szőlőfajta
Szekszárdon szinte minden bortípusban megjelenik a kékfrankos, ami az évek során vezető szőlőfajtává vált. Talán a legfontosabb, hogy a szekszárdi bikavér alapja, a mostani szabályozás szerint 45%-ban kell belekerülnie a házasításba. Ennek köszönhetően a mai modern bikavérek már frissebb, elegánsabb, gyümölcsösebb tételek. Emellett a rozétól kezdve a silleren át a hétköznapra szánt vöröseken keresztül a komoly, dűlőszelektált palackokig válogathatunk a szekszárdi kékfrankosok között. Az egyéb házasításokban – amelyek nem bikavérek – is fontos szerepe van, élénk savaival és mértéktartó alkoholtartalmával jól ellensúlyozza a nagyobb testű, világfajta összetevőket a cuvée-kben.
Sokszínűsége a gasztronómiában egyfajta jolly jokerré teszi, akár a magyaros ételekről van szó, akár a legkifinomultabb fine dining fogásokról. Szépen ellensúlyozza a zsírosabb alapanyagokat, így májjal, kacsával, libával vagy vadhúsokkal is jó párost alkot. Választhatjuk paradicsomos tészták, pizzák mellé, rakott húsos, káposztás ételekhez, valamint szereti a céklát, a gombát és a padlizsánt is.
Ha szívesen szerveznél bortúrát a Szekszárdi borvidéken és szeretnél tippeket kapni utazásodhoz, kattints ide.
A bor lehet Dél-Korea következő italtrendje
Milyen a franc, ha villányi?
A tokaji bor nagy esélye a kínai konyha – interjú a kínai sztárséffel
„A sommelier Európa-bajnokság olyan, mint egy olimpia”
Százezer palack magyar bor került a brit fogyasztók asztalára!
Az ősz íze a narancs!
Elindult a BorKatedra! – Beszélgetés Horkay Andrással
Ezért igyunk tokaji aszút! - Interjú Konstantin Baum Master of Wine-nal