2021 szeptember 17. / Magyar Bor Személyesen

Három tudnivaló a szekszárdi kékfrankosról

Szekszárdon komolyan veszik a kékfrankost. Történeti kutatások, klónkísérletek folynak azért, hogy jobban megértsék ezt a szőlőfajtát, és még kiemelkedőbb borokkal tudjanak a magyar és a világpiacra lépni.

Miért Szekszárd?

Magyarországon a legtöbbet telepített szőlőfajta a kékfrankos, a maga több mint  8000 hektárjával. Harmadik legfontosabb termőterülete a Szekszárdi borvidék, ahol tagja a borászok által kiemelt „nagy hármasnak”, azaz a szekszárdi bikavérnek, a kékfrankosnak és a kadarkának. A Szekszárd Palackba is kizárólag ezek kerülhetnek. A borvidék meszes talaját és szurdikokkal tűzdelt dombságait kifejezetten szereti ez a fajta, jól közvetíti a területi adottságokat, minden évben nagy biztonsággal terem, valamint jó savmegtartó képessége is fontos szempont a globális éghajlatváltozás tükrében. Tehát nem csoda, hogy az itteni pincészetek a borvidék jövőjét látják benne, pláne hogy a magas minőségű komoly dűlőszelektált szekszárdi kékfrankosok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a borpiacon.

A kékfrankos az ország legnagyobb területén megtalálható szőlőfajta

Miért olyan népszerű a borvidéken?

Szekszárdon szinte minden bortípusban megjelenik a kékfrankos, ami az évek során vezető szőlőfajtává vált. Talán a legfontosabb, hogy a szekszárdi bikavér alapja, a mostani szabályozás szerint 45%-ban kell belekerülnie a házasításba. Ennek köszönhetően a mai modern bikavérek már frissebb, elegánsabb, gyümölcsösebb tételek. Emellett a rozétól kezdve a silleren át a hétköznapra szánt vöröseken keresztül a komoly, dűlőszelektált palackokig válogathatunk a szekszárdi kékfrankosok között. Az egyéb házasításokban – amelyek nem bikavérek – is fontos szerepe van, élénk savaival és mértéktartó alkoholtartalmával jól ellensúlyozza a nagyobb testű, világfajta összetevőket a cuvée-kben.

Gasztronómiai jolly joker

Sokszínűsége a gasztronómiában egyfajta jolly jokerré teszi, akár a magyaros ételekről van szó, akár a legkifinomultabb fine dining fogásokról. Szépen ellensúlyozza a zsírosabb alapanyagokat, így májjal, kacsával, libával vagy vadhúsokkal is jó párost alkot. Választhatjuk paradicsomos tészták, pizzák mellé, rakott húsos, káposztás ételekhez, valamint szereti a céklát, a gombát és a padlizsánt is.

Ha szívesen szerveznél bortúrát a Szekszárdi borvidéken és szeretnél tippeket kapni utazásodhoz, kattints ide.

Takler kúria/Szekszárdi borvidékTakler kúria/Szekszárdi borvidék
Szőlőültetvény/Szekszárdi borvidékSzőlőültetvény/Szekszárdi borvidék
Szőlőültetvény/Szekszárdi borvidékSzőlőültetvény/Szekszárdi borvidék
Heimann Családi Birtok/Szekszárdi borvidékHeimann Családi Birtok/Szekszárdi borvidék
Bodri Pincészet/Szekszárdi borvidékBodri Pincészet/Szekszárdi borvidék
Szőlőültetvény/Szekszárdi borvidékSzőlőültetvény/Szekszárdi borvidék
Szőlőültetvény/Szekszárdi borvidékSzőlőültetvény/Szekszárdi borvidék
Tájkép/Szekszárdi borvidékTájkép/Szekszárdi borvidék

5 borkoktél, ami túlmutat a fröccs-sangria kombón!

Elolvasom

A Bor a vendéglátásban képzésre még elérhető néhány hely

Elolvasom

Kortárs borok, kortárs versek

Elolvasom

Három tudnivaló a BalatonBorról

Elolvasom

Hat hagyományos borrégió, hat friss üzenet

Elolvasom

Hogyan szervezz meg egy bortúrát?

Elolvasom
2019 - 2021 Bor.hu Minden jog fenntartva!
Facebook Youtube Instagram